Saturday, April 25, 2015

Suve paprike sa pasuljem

SUVE PAPRIKE SA PASULJEM


Sastojci:
  • 500 gr. pasulja
  • suve paprike
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 praziluka
  • 1 solja pirinca
  • so
  • 2 kasike paradajz pirea
  • nekoliko listova kiselog kupusa
  • 200 ml. ulja
Priprema:
   Staviti pasulj da se skuva.Oprati pirinac i staviti u ulje da se proprzi.Skloniti sa vatre,staviti so i biber i staviti da se kuva dok ne omeksa.Procediti pirinac i pomesati sa pasuljem.Dodati u to iseckan cni luk i praziluk,i paradajz pire.Suve paprike ocistiti od semena,isprati i puniti nadevom.Na dno serpe sloziti listove kiselog kupusa pa staviti punjene paprike.Naliti vodom i sokom od kiselog kupusa-rasolom.Kuvati na smanjenoj vatri.

torta sa pivom

TORTA SA PIVOM


Sastojci:
  • 250 gr. margarina
  • 1 solja piva
  • 4 solje brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vanil secer
  • 3 kasike gustina
  • 1 solja secera
  • 1 l. mleka
  • 6 zumanca
Priprema:
   Pomesati brasno sa praskom za pecivo i sa tim pomesati margarin da se dobiju krupne mrvice.Dodati hladno pivo i zamesiti glatko testo.Podeliti na 8 delova i staviti u frizider na sat vremena.Kada se testo izvadi iz frizidera razviti svaki deo izmedju dva pek-papira.Gornji papir staviti u pleh,poprskati testo  vodom,probosti viljuskom na par mesta i peci na 220 stepeni 6 minuta.Skloniti papir i peci jos 7 minuta.Zumanca umutiti sa secerom i vanil secerom.Pomesati gustin sa malo mleka pa sipati u prokuvano mleko da se kuva uz neprekidno mesanje na niskoj temperaturi.Dodati i zumanca i kuvati jos 3 minuta kada provri.Ohladiti krem uz povremeno mesanje.Svaku koru namazati kremom osim poslednje.Umotati u goliju i staviti u frizider na 8 sati.Preko torte staviti nesto teze da pritisne tortu.Izvaditi i premazati kremom i po zelji posuti mlevenim i seckanim lesnicima.

Friday, April 24, 2015

slana pita

SLANA PITA 

Sastojci:
  • 100 gr. sira
  • 20 maslina bez kostice
  • 100 gr. sunke
  • 100 ml. maslinovog ulja
  • 2 paradajza
  • 3 jaja
  • 2 solje brasna
  • 1 solja jogurta
  • 1 prasak za pecivo
  • biber
  • ruzmarin
  • so
Priprema:
  Umesati brasno sa praskom za pecivo.U drugu posudu umutiti jaja sa maslinovim ulje i jogurtom.Pomesati obe smese i sjediniti mikserom pa dodati so, biber i ruzmarin po ukusu.Paradajz oljustiti i iseckati na sitne kockice pa dodati u smesu,Masline i sunku isto seckati na komadice,pomesati sa sirom pa i njih dodati u smesu.Rernu zagrejati na 180 stepeni.Smesu za pitu sipati u podmazanu,pravougaonu tepsiju i peci oko 45 minuta.Sece prohladjeno.

kuglof sa jabukama

KUGLOF SA JABUKAMA


Sastojci:
  • 4 jabuke
  • 2 solje brasna
  • 2 solje secera
  • 1 kasicica ekstrata od vanile
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 kasicica cimeta
  • 2 jaja
  • 1 solja ulja
  • secer u prahu
Priprema:
  Jabuke oljustiti i narendati. U ciniji mutiti jaja sa uljem, ekstratom od vanile i secerom.Polako umesati brasno,prasak za pecivo i cimet.U smesu lagano umesati jabuke.Modlu za kuglof namazati ul;jem i posuti brasnom pa sipati smesu.Peci na 170 stepeni oko 45 minuta.Gotov kuglof posuti secerom u prahu.

Thursday, April 23, 2015

punjeni rolat od mesa

PUNJENI ROLAT OD MESA


Sastojci:
  •  600 gr. svinjskog mesa(krmenadla ucelo)
  • 200 gr. pecuraka
  • 300 gr.spanaca
  • 4 barena jaja
  • 1/2 solje belog vina
  • 1 glavica crnog luka
  • 60 gr. putera
  • 2 kasike prezli
  • 2 kasike ulja
  • so
  • biber
  • persun
  • mirodjija
Priprema:
  Meso treba da bude celo veliko parce koje treba iseci tako da se dobije jedno veliko parce koje moze da se uvije u rolat.Kada se isece izlupati ga cekicem za meso.Staviti seckane pecurke i sitno seckan crni luk da se dinsta na puteru dok ne ispari voda od pecuraka.U to dodati sitno seckan spanac,prezle,biber,persun,mirodjiju i so i krckati jos 5 minuta.Skloniti sa vatre i u smesu umesati obarena jaja.Staviti ovaj fil na meso i uviti rolat pa ga preliti belim vinom i ulje.Umotati rolat u alu-foliju,staviti ga u tepsiju i peci na 170 stepeni 30-40 minuta.

cokoladni kolac sa orasima

COKOLADNI KOLAC SA ORASIMA


Sastojci:
  • 180 gr. putera
  • 130 gr. secera
  • 5 jaja
  • 120 gr. brasna
  • 200 gr. cokolade za kuvanje+100 gr. za glazuru
  • solja 1/2 oraha
  • prstohvat soli
  • 1 prasak za pecivo
  • 2 kasicice kafe
  • kora od jedne pomorandze
Priprema:
   Na pari otopiti 200 gr. cokolade i puter pa ostaviti da se ohladi.U prohladjeno staviti jaja,jedno po jedno i dodavati ostale sastojke-brasno,so,secer,prasak za pecivo,kafu i koru od pomorandze.Dobro umutiti mikserom pa dodati iseckane orahe i promesti kasikom.Pravougaoni kalup od oko 24 cm. obloziti papirom za pecenje,i dno i stranice.Sipati smesu i peci na 170 stepeni 25-30 minuta.Gotov kolac ohladiti pa preliti istopljenom cokoladom i po zelji ukrasiti pomorandzom.

Wednesday, April 22, 2015

moka torta

MOKA TORTA


Sastojci:
  • 7 jaja
  • 225 gr. secera
  • 1 vanil secer
  • 200 gr. przenih lesnika
  • 35 gr. brasna
  • 70 gr. secera u prahu
  • kasicica kakaoa
  • 200 gr. cokolade
  • prstohvat cimeta
za moka kremu:
  • 1 puding od vanile
  • 200 gr. putera
  • 100 gr. secera
  • 3 kasicice rastopljene kafe
  • 500 ml. mleka
Priprema:
   Razdvojiti zumanca od belanca.Belanca ulupati u cvrst sneg pa dodati secer i vanil secer.U posebnoj posudi pomesati mlevene lesnike,brasno,secer u prahu,kakao i cimet.Sjediniti sa belancima lagano mesajuci kasikom.Od ove mase treba ispeci 5 kora,ali se moze ispeci i jedna pa pazljivo iseci na 4-5 dela.Peci u okrugloj tepsiji precnika 26 cm. koja je oblozena papirom za pecenje i malo posuta basnom.Peci na 170 stepeni dok se kora na odvoji od papira.Za moka krem staviti mleko da provri sa secerom i kafom.Umutiti puding prema uputstvu sa kesice pa ga ukuvati u mleko.Ohladitid krem.Posebno umutiti puter i dodavati kasiku po kasiku uz stalno mesanje.Otopiti cokoladu na pari.Svaku koru prvo premazati cokoladom pa kremom.Posuti tortu mlevenim lesnicima i po zelji ukrasiti orasima.Drzati tortu u frizideru jedan dan pre sluzenja.

kolibri torta

KOLIBRI TORTA


Sastojci:
  • 1 solja sitno seckanih oraha
  • 2 solje brasna
  • 2 solje secera
  • 1 prasak za pecivo
  • 1/2 kasicice soli
  • 1 kasicica cimeta
  • 3 jaja
  • 3/4 solje ulja
  • 2 vanil secera
  • 240 gr. ananasa iz konzerve
  • 3 banane
za glazuru:
  • 3/4 solje putera
  • 250 gr. krem sira
  • 3,5 solje secera u prahu
  • 1 vanil secer
  • orasi za dekoraciju
Priprema:
  U posudi pomesati suve satojke-brasno,secer,cimet,prasak za pecivo i so.Ananas iseckati na manje komadice,a orahe iseckati i malo proprziti.U drugoj posudi umutiti jaja,dodati ulje,vanil secer,ananas,banane i na kraju staviti i orahe.Spojiti suve sastojke sa ovom smesom i dobro izmesati.Podeliti smesu na dva dela.Peci u okrugloj tepsiji precnika 22 cm. koju treba obloziti papirom za pecenje na 180 stepeni oko 30 minuta.Ispeci obe kore i ostaviti 30 minuta da se ohlade. Za glazuru na maloj brzini mikserom umutiti krem sir sa puterom pa dodati secer u prahu i vanil secer.Staviti prvu koru na ovalan tanji pa naneti malo smese od glazure.Prekriti drugom korom i celu tortu premazati glazurom.Ukrasiti orasima.

Tuesday, April 21, 2015

cufte od slatkog kupusa

CUFTE OD SLATKOG KUPUSA



Sastojci:
  • 1 manja glavica kupusa
  • 2 kasike brasna
  • 1 jaje
  • 1 glavica crnog luka
  • mleko
  • so
  • prezle
  • ulje
Priprema:
  Iseci kupus na sto sitnije komadice i obariti u slanoj vodi.Crni luk iseckati sitno i proprziti.Kuvani kupus procediti i pomesati sa crnim lukom.Staviti brasno i jaje u kupus i ako treba dodati malo mleka da se dobije glatka masa.Oblikovati cufte,valjati u prezle i prziti na vrelom ulju.

pilece grudi sa spanacem

PILECE GRUDI SA SPANACEM


Sastojci:
  • 500 gr. pileceg belog mesa bez kostiju
  • 500 gr. spanaca
  • 4 kasike iseckanog parmezana
  • 3 cena belog luka
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • bosiljak
Priprema:
  Belo meso preseci na pola,posoliti i pobiberiti i kratko peci na vrelom ulju.Izvaditi na tanjir,poklopiti i ostaviti da odstoji.Beli luk samleti,a spanac oprati i seckati.U ulju u kom je przeno meso staviti da se proprzi spanac sa belim lukom i bosiljkom.Na tanji za sluzenje staviti spanac pa belo meso.Gore posuti iseckanim parmezanom.

Monday, April 20, 2015

pogacice sa sirom

POGACICE SA SIROM


Sastojci:
  • 400 gr. brasna
  • 1 jaje
  • 100 gr. sira
  • pola svezeg kvasca
  • 1/2 dl. mlade vode
  • 100 gr. jogurta
  • so
  • secer u prahu
Priprema:
  U ciniju staviti mlaku vodu i kvasac da naraste.Dodavati jogurt,jaje i brasno.Zamesiti testo srednje mekoce.Isitniti sir i dodati u testo pa premesiti.Ostaviti da so odmori dok se u tiganju zagreje ulje.Vaditi modlom pogacice i peci sa obe strane.Vruce pogacice po zelji posuti prah secerom.

kukuruzni kolac sa suvim sljivama

KUKURUZNI KOLAC SA SUVIM SLJIVAMA


Sastojci:
  • 300 gr. suvih sljiva bez kostica
  • 150 gr. kukuruznog brasna
  • 100 gr. belog brasna
  • prasak za pecivo
  • so
  • 2,5 dl. kisele pavlake
  • 80 ml. mlake vode
  • 150 gr. secera 
  • 250 gr. meda
  • 100 gr.margarina
  • 2 jaja
  • kora od jednog limuna
Priprema:
  Pomesati kukuruzno brasno,belo brasno,prasak za pecivo i so,pa to umesati u ulupani margarin.Posebno umutiti pavlaku sa vodom na maloj brzini mikserom,i u to staviti secer,med i rendanu koru od limuna .Dodati jedno po jedno jaje i sve mutiti jos malo. Sa ovom smesom dobro sjediniti umesana brasna da se dobije lepo testo.Suve sljive oprati,ocediti i iseckati na manje komadice.Ostaviti malo na stranu a ostatak umesati u testo.Sipati smesu u nauljenu pravougaonu modlu pa gore staviti ostatak sljiva.Peci na 180 stepeni oko 45 minuta.

Sunday, April 19, 2015

punjeni patlidzan

PUNJENI PATLIDZAN


Sastojci:
  • 2 veca patlidzana
  • 4 obarena jaja
  • 300 gr. kackavalja
  • 125 gr. putera
  • 2 dl. kisele pavlake
  • 2 dl. jogurta
  • mirodjija
  • persun
  • so
  • biber
Priprema:
  Oprati plavi patlidzan,preseci na pola i izdubiti malom kasicicom.Posoliti i ostaviti da odstoji 10 minuta.Narendati obarena jaja i kackavalj pa dodati puter i biber po ukusu.U to umesati i sredinu patlidzana.Ovim nadevom napuniti polovine patlidzana i peci oko 40 minuta na 200 stepeni.Pomasati pavlaku i jogurt,staviti mirodjiju i persun po ukusu i time preliti peceni patlidzan.Posluziti toplo.

punjene paprike sa sirom

PUNJENE PAPRIKE SA SIROM




Sastojci:
  • 10 svezih paprika
  • 4 jaja
  • 300 gr. sira
  • 2 cena belog luka
  • malo svezeg persuna
  • brasno
  • prezle
  • 500 gr. krompira
  • 1 avokado
  • so 
  • biber
  • ulje
  • sok od jednog limuna
Priprema:
   Paprike ispeci na ringli,pokriti da odstoje pa ih oljustiti.2 jaja pomesati sa sirom,sitno seckanim belim lukom,posoliti i pobiberiti.Ovom smesom puniti ociscene paprike.Zagrejati malo ulja u tiganju pa paprike valjati u brasno,pa jaja i na kraju prezle i pohovati.Krompir oljustiti,iseckati sitnije i obariti.Obaren krompir procediti i dodati seckan avokado.Zaciniti sa malo ulja,soli,bibera i limunovog soka.Sluziti pohovane,punjene paprike sa salatom od krompira i avokada.