Thursday, December 19, 2013

Jupi torta

JUPI TORTA

Sastojci:
     -kora:
  • 8 belanca
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike prezli
  • 3 kašike brašna
I fil:
  • 1 puding od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 0,5 l mleka
  • 3 kašike šećera
  • 125 gr margarina
II fil:
  • 1 puding od čokolade
  • 2 kašike gustina
  • 0,5 l mleka
  • 3 kašike šećera
  • 125 gr margarina
III fil:

  • 8 žumanca
  • 200 gr šećera u prahu
  • 125 gr margarina
  • 300 gr mlevene plazme
  • 200 gr seckanog želea
  • 100 gr suvog grožđa
  • 100 gr seckane čokolade
  • 2 iseckane krem bananice
  • 100 gr mlevenih oraha
  • malo soka od pomorandže
Priprema:
    -Umutiti i ispeći koru od navedenih sastojaka.
I fil: Umutiti puding,gustin i šećer pa skuvati u mleku.U prohlađeno dodati margarin.
II fil: Umutiti puding,gustin i šećer pa skuvati u mleku.U prohlađeno dodati margarin.
III fil: Umutiti 8 žumanca sa šećerom i margarinom,dodati plazmu,žele,suvo grožđe,čokoladu,bananice i orahe.Zamesiti smesu,a ako je jako gusto dodati malo soka.Staviti koru na tacnu,pa I fil,II fil i III fil.Ukrasiti šlagom po želji.

PRIJATNO!

cokoladna torta

ČOKOLADNA TORTA

Sastojci:
  • 400 gr šećera u prahu
  • 16 jaja
  • 400 gr čokolade
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 2 šlaga
Priprema:
     -Umutiti šećer sa žumancima,dodati otopljenu čokoladu i keks.Posebno ulupati belanca u čvrst sneg pa dodati u žumanca.Masu podeliti na pola.Jednu polovinu podeliti na dva dela i od toga ispeći dve kore.Druga polovina je fil.Po potrebi dodati još keksa.Umutiti šlag.Ređati:kora-fil-šlag-kora-fil-šlag.Ukrasiti po želji.

PRIJATNO!

Tuesday, December 17, 2013

Torta cetiri vetra

TORTA ČETIRI VETRA

Sastojci:
  • 500 gr margarina
  • 400 gr šećera u prahu
     -I fil:
  • 300 gr mlevenog posnog keksa
  • 1 dl gaziranog soka od pomorandže
  • 100 gr čokolade
     -II fil:
  • 0,5 dl vode
  • 1 kašika šećera
  • 300 gr mlevenih oraha
    -III fil:
  • 1 l vode
  • 3 pudinga od vanile
  • 4 kašike šećera
  • 2 kesice šlaga
Priprema:
    -Umutiti penasto margarin sa šećerom u prahu i po trećinu mase umešati u svaki fil.
U keks sipati sok,dodati otopljenu čokoladu i trećinu umućenog margarina.Masu rasporediti na dno kalupa.
Vodu sa šećerom staviti da provri,umešati orahe i trećinu umućenog margarina pa rasporediti po masi od keksa.
Od 1 l vode odvojiti 1 dl,a ostatak staviti da vri.Izmešati puding,šećer,1 dl vode pa skuvati puding u vrijućoj vodi.Prohladiti, dodati trećinu umućenog margarina pa sipati preko drugog fila.Tortu dobro ohladiti pa premazati sa dva umućena šlaga.

PRIJATNO!

Pariska torta

PARISKA TORTA

Sastojci:
  • 1 l vode
  • 100 gr šećera
  • 3 kašike šećera
  • 3 pudinga od vanile
  • 250 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 100 gr suvog grožđa
  • 1 kašika ruma
  • strugana kora od jednog limuna
  • 1 list oblande
  • 400 gr breskvi -svežih ili iz kompota 
  • 1 kesica šlaga
Priprema: 
     -Od 1 l vode odvojiti 1 dl,a preostalu vodu sa 100 gr šećera staviti da provri.Izmešati puding sa 1 dl vode i 3 kašike šećera pa sipati u vrijuću vodu i skuvati puding.Ostaviti da se prohladi.Umutiti margarin sa šećerom u prahu i pomešati sa pudingom.U smesu umešati suvo grožđe natopljeno rumom i limunovu koru i sve sjediniti.Na dno kalupa staviti krug od isečene oblande,sipati pola pudinga i poređati breskve,sečene na tanke šnite,pa preliti ostatak pudinga.Tortu premazati šlagom i ukrasiti po želji.


PRIJATNO!


Vocna keks torta

VOĆNA KEKS TORTA

Sastojci:
  • 500 gr posnog keksa
  • 1 dl soka od pomorandže
I fil:
  • 3 pudinga od vanile
  • 6 kašika šećera
  • 1 l gaziranog soka od pomorandže
  • 200 gr margarina
  • 150 gr šećera u prahu
II fil:
  • 2 pudinga od jagode
  • 6 kašika šećera 6 dl soka od jagode
  • 1 kesica šlaga
Ukrašavanje:
  •      2 šlaga
Priprema:
     I fil: Izmešati puding sa 3 kašike šećera i malo soka,a ostatak soka zašećeriti ostatkom šećera.Staviti da provri i u njemu skuvati puding.
    II fil: Izmešati puding sa 3 kašike šećera i malo soka,a ostatak zašećeriti ostatkom šećera.Staviti da provri i u njemu skuvati puding.
Umutiti penasto margarin i šećer u prahu pa dodati fil od vanile.Umutiti šlag pa dodati fil od jagode.
U posudu složiti keks kratko umočen u sok od pomorandže,pa sipati pola žutog fila.Opet red keksa umočenog u sok pa sav crveni fil.Preko keks umočen u sok pa drugu polovinu žutog fila.Prekriti keksom bez umakanja u sok.Gore premazati šlagom i ostaviti u frižider da se stegne.


PRIJATNO!


Torta od višanja

TORTA OD VIŠANJA

Sastojci:
      -kora:
  • 2 kašike ulja
  • 1 dl vode
  • 200 gr brašna
  • pola kašičice soda bikarbone
  • pola praška za pecivo
  • 2 kašike džema od kajsija 
  • 1 kašika meda
  • 50 gr šećera
     -fil:
  • 2 kesice šlaga
  • 1 kg očišćenih višanja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
Priprema:
     -Umutiti ulje,vodu,brašno,sodu bikarbonu,prašak za pecivo,džem i šećer.Testo podeliti na dva dela i ispeći kore na nauljenom,prevrnutom plehu.Peći 15-20 minuta na 200 stepeni.Šlag umutiti sa vodom,.Višnje skuvati sa šećerom i brašnom.Prohlađenu masu naneti na koru,staviti drugu koru pa premazati šlagom.Ukrasiti višnjama ili po želji.

PRIJATNO!



Monday, December 16, 2013

voćna torta

VOĆNA TORTA

Sastojci:
  • 250 gr margarina
  • 250 gr šećera u prahu
  • 4 jabuke
  • 300 gr mlevenog keksa
  • 4 banane
  • 2 šlaga
Priprema:
   -Umutiti margarin sa šećerom u prahu,dodati rendane i oceđene jabuke,keks i sitno seckane banane.Sve promešati i oblikovati tortu.Premazati šlagom.Po želji ukrasiti voćem.


PRIJATNO!

Krompir torta

KROMPIR TORTA

Sastojci:
  • 1 kg krompira
  • 250 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 2 kesice vanil šećera
  • 1 kašičica ruma
  • ! kašika limunovog soka
  • 2 kašičice izrendane limunove kore
  • 200 gr mlevenog badema
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 gr kokosa
  • 70 gr čokolade za kuvanje
  • 3 kašike kakaoa
  • 3 kašike džema od borovnice
  • 2 kesice šlaga
Priprema:
    -Krompir oljuštiti,iseći na kriške i skuvati.Kuvani krompir propasirati,dodati margarin,šećer u prahu,vanil šećer,rum,limunov sok,limunovu koru,mlevene bademe i cimet.Sve dobro izmešati.Masu podeliti na 3 dela.U jedan deo umešati kokos,u drugi otopljenu čokoladu, a u treći kakao.Formirati 3 kore.Svaku koru premazati sa po jednom kašikom džema i pažljivo složiti jednu preko druge.Tortu premazati šlagom.


PRIJATNO!