Saturday, April 11, 2015

ruzice

RUZICE



Sastojci:
  •  500 gr. brasna
  • 250 gr. margarina
  • 1 jaje
  • 1 svez kvasac
  • 100 gr. kokosa
  • 100 gr. mlevenih oraha
  • 200 gr. secera
  • 2,5 dl. mleka
za sirup:
  • 500 gr. secera
  • 5 dl. vode
Priprema:
  Otopiti margarin na sobnoj temperaturi i umutiti ga.Dodati jaje.U mlako mleko staviti kvasac da nadodje.Sipati podignut kvasac u margarin i staviti brasno.Zamesiti testo i podeliti na pola.Ostaviti 20 minuta da se odmori.Razviti jednu jufku u pravougaonik da testo bude tanko.Pomesati 100 gr. secera i kokos i posuti preko celog testa.Pazljivo umotati u rolat.Seci na parcad i slagati u podmazan pleh.Peci na 200 stepeni.Isto uraditi i sa drugom jufkom samo posuti mlevenim orasima i secerom.Skuvati sirup od secera i vode (da vri samo 10 minuta). Vruce ruzice umakati u vruc sirup.

pogaca cvet

POGACA CVET



Sastojci:
  • 600 gr. brasna
  • 1 svez kvasac
  • 2 dl. mleka
  • 1 kasicica secera
  • 1 dl. ulja
  • so
  • 1 jaje
  • 1 zumance
  • susam
Priprema:
  Ugrejati mleko da bude mlako,staviti secer i kvasac.Ostaviti kvasac da se podigne.U ciniju staviti vise od pola brasna,ulje,jaje i so.Sipati podignut kvasac i mesati kasikom.Polako dodavati brasno i malo tople vode.Kada vise ne moze da se mesa kasikom mesiti rukom dok se ne potrosi brasno i dobije meko i glatko testo.Pokriti i ostaviti na toplo da naraste.Izruciti testo na brasnjavu povrsinu i napraviti oblik kao vekna hleba.Seci na komade 1 cm. debljine i slagati u krug.Na sredini ce ostati rupa za jaje.Premazati zumancetom i posuti susamom.Peci na 180 stepeni.

Friday, April 10, 2015

cokoladne kocke

COKOLADNE KOCKE




Sastojci:
  • 300 gr. cokolade
  • 160 gr. putera
  • 6 jaja
  • 160 gr. secera
  • 160 gr. brasna

Priprema:
  Rastopiti 160 gr. cokolade sa puterom i secerom.Skinuti sa vatre pa dodavati jedno po jedno zumance.Mesati varjacom polako,pa dodati i umucena belanca.Na kraju dodati i brasno.Umucen kolac peci u pobrasnjenom,dubljem plehu na 160 stepeni oko 45 minuta(zavisi od rerne).Gotov kolac iseci na kocke u plehu i preliti sa preostalom,istopljenom cokoladom.


pogaca cvet

POGACA CVET




Sastojci:
  • 500 gr. brasna
  • pola svezeg kvasca
  • 2 dl. mleka
  • so
  • 1 dl. ulja
  • 1 jaje
  • 1 kasicica secera
za premazivanje 1 jaje
za posipanje susam i kim

Priprema:
  Ugrejati mleko da bude mlako,staviti kasicicu secera i kvasac da nadodje.U ciniju sipati brasno,ulje i jaje.Kvasac sipati u brasno i mutiti kasikom dok moze a onda jos malo rukom.Testo neka ostane meko,po potrebi dodati malo vode.Ostavitipokriveno na toplo da naraste.Izruciti testo iz cinije na pobrasnjenu radnu povrsinu.Napraviti 14 loptica,a od ostalog testa napraviti 4 trake pa isplesti pletenicu.U podmazanu tepsiju staviti pletenicu u krug na sredini a okolo sloziti loptice.Premazati jajetom i posuti susamom i kimom.