Thursday, October 24, 2013

Kokos kocke

Kokos kocke

Sastojci:
  • 500 gr šećera
  • 175 gr margarina
  • 2 jaja
  • 3 kašike ulja
  • 300 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4.5 dl mleka
  • 100 gr čokolade
  • 150 gr kokosa

Priprema:
 
      - TESTO: Umutiti 250 gr šećera, 50 gr margarina i 2 jaja. Dodati 3 kašike ulja, 300 gr brašna, 1 prašak za pecivo i 2 dl mleka. Peći u manjem, nauljenom i posutim brašnom plehu na 220 stepeni dok ne dobije zlatno-žutu boju.
       - SMESA za umakanje testa: Kuvati 7-10 minuta 2.5 dl mleka sa 250 gr šećera, 125 gr margarina i 100 gr čokolade dok se smesa malo ne zgusne.
   Testo malo ohladiti, seći na kocke, umakati u smesu, pa valjati u kokos.

PRIJATNO!

Keks

Keks

Sastojci:
  • 250 gr margarina
  • 250 gr šećera
  • 4 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil šećer
  • brašna po potrebi

Priprema:

     - Od sastojaka zamesiti testo da bude meko, razvući oklagijom, vaditi modlom keks i peći u nauljenom plehu na 220 stepeni dok ne porumeni. Po žeji ukrasiti čokoladom.

PRIJATNO!

Francuski keks

Francuski keks

Sastojci:
  • 200 gr margarina ili masti
  • 300 gr šećera
  • 1 jaje
  • 4 kašike pekmeza
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • brašna po potrebi

Priprema:

     - Zamesiti od svih sastojaka testo, da bude malo mekše. Rastegliti oklagijom debljine oko 5 mm, vaditi modlom keks i peći u nauljenom plehu na 220 stepeni dok ne porumeni.

PRIJATNO!

Galete

Galete

Sastojci:
  • 4 jaja
  • 400 gr šećera
  • 0.5 l ulja
  • 2.5 dl mleka
  • 2 vanil šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 800 gr brašna

Priprema:

     - Umutiti sve sastojke i ostaviti da odstoji pola sata. Vaditi testo malom kašikicom i peći u modli za galete.

PRIJATNO!

Krempita

Krempita
Sastojci:
  • 1.1 l mleka
  • 3 kašike šećera
  • 3 pudinga od vanile
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 1.5 dl mleka
  • 3 žumanca
  • 125 gr margarina
  • 3 kašike šećera
  • 3 kesice vanil šećera
  • 1 lisnato testo
  • 2 kesice šlaga
  • malo šećera u prahu



Priprema:
     - Na tihu vatru staviti 1.1 l mleka da se kuva sa 3 kašike šećera. Posebno umutiti 3 pudinga, 5 kašika šećera i 3 kašike brašna sa 1.5 dl mleka. Dobro izmešati i dodati 3 žumanca. Kad mleko provri, ukuvati smesu kao puding. Dobro ohladiti. Posebno umutiti margarin sa 3 kašike šećera i 3 vanil šećera. U fil dodavati kašiku po kašiku margarina i mutiti mikserom. Ispeći 2 kore lisnatog testa i umutiti 2 šlaga. Staviti 1 ispečeno lisnato testo na tacnu, sav fil, šlag pa drugo lisnato testo. Posuti šećerom u prahu. Dobro ohladiti pre služenja.

PRIJATNO!

Tuesday, October 22, 2013

Viršle u testu od krompira

Viršle u testu od krompira

Sastojci:
  • 1 kesica gotovog pirea
  • 8 viršli
  • 250 gr brašna
  • 2 jaja
  • 200 gr maslaca ili margarina
  • 0.5 l vode
  • 2.5 dl mleka
  • so

Priprema:

    - Staviti 0.5 l vode sa margarinom da provri. Kada provri u to dodati mleko, so po ukusu i kesicu gotovog pirea i sve dobro izmutiti mikserom. Kada se prohladi dodati brašno i zamesiti testo od dobijene smese. Skuvati viršle i iseći svaku na 4 dela. Od testa razvući koru i seći trake na širinu viršla. Staviti viršlu na početak trake i uviti u testo. U podmazan pleh poređati uvijene viršle, namazati razmućenim žumancetom i zapeći u prethodno zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 200 stepeni.

PRIJATNO!

Šarena oblanda

Šarena oblanda

Sastojci:
  • 1 oblanda
  • 250 gr margarina
  • 250 gr šećera u prahu
  • 10 kašika šećera u prahu
  • 6 jaja
  • 300 gr mlevene plazme
  • 50 gr čokolade
  • 1 vanil šećer


Priprema:

    - ŽUTI FIL: Umutiti margarin sa 250 gr šećera u prahu, dodati 6 žumanaca i 1 vanil šećer.

    - BRAON FIL: Ulupati 6 belanaca u čvrst sneg, dodati 10 kašika šećera u prahu, plazmu i istopljenu čokoladu.

Filovati oblande naizmenično žutim i braon filom.

PRIJATNO!

Oblanda

Oblanda

Sastojci:
  • 1 pakovanje odlande
  • 1 l mleka
  • 800 gr šećera
  • 250 gr margarina


Priprema:

     - Skuvati mleko, pa dodati šećer. Smanjiti ringlu da mleko lagano vri. Gustinu isprobati tako što se stavi malo na tacnicu, prohladi i ako ne curi kada se tacnic nagne, fil je gotov. Skloniti sa ringle i u to umešati margarin. Filovati oblande. Preko oblandi staviti nešto teško da se stegne. 

PRIJATNO!

Monday, October 21, 2013

Kolumbov rolat

Kolumbov rolat

Sastojci:
  • 2 lista oblande
Za I fil:
  • 1 dl vode
  • 200 gr šećera
  • 150 gr margarina
  • 200 gr kokosa
Za II fil:
  • 2 dl vode
  • 200 gr šećera
  • 150 gr margarina
  • 300 gr posnog mlevenog keksa
  • 2 kašike kakaoa
Priprema:

     - Obe oblande odvojeno staviti na mokru krpu ili platneni salvet da omekša, da bi mogle da se uviju u rolat.
     - I fil: Prokuvati vodu, šećer i margarin, pa dodati kokos. Dobro izmešati da se masa sjedini.
     - II fil: Prokuvati vodu, šećer i margarin, pa dodati keks i kakao. Dobro izmešati da se masa sjedini.
 - Oba fila podeliti na dva jednaka dela. Filovati tako da na jednu opolovinu oblande bude braon, a na drugu beli fil. Umotati u rolat. Isto ponoviti sa drugom oblandom.
 - Po želji rolat preliti rastopljenom čokoladom.

PRIJATNO!

Dvobojni rolat od kesten pirea

Dvobojni rolat od kesten pirea

Sastojci:
  • 1 kg kesten pirea
  • 250 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • kašičica ruma
  • 1 vanil šećer
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 3 kašike vode
  • 100 gr margarina


Priprema:

     - Aluminijumsku foliju posuti sa malo šećera u prahu, pa na nju staviti kesten pire i razvući oklagijom da bude debljine do 1 cm i u obliku četvorougla. Margarin i šećer u prahu umutiti penasto,dodati rum i vanil šećer.Dobro promešati da se sastojci sjedine. Dobijenu smesu staviti preko kesten pirea, uviti u rolat i ostaviti da se ohladi i stegne.
     - Na pari otopiti šećer u prahu i čokoladu sa 3 kašike vode. U vruću smesu dodavati sitno seckan margarin(100 gr) i dobro promešati da se istopi i sjedini. Time preliti rolat i vratiti na hladno da se stegne.

PRIJATNO!

Rolat od kestena

Rolat od kestena
Sastojci:
  • 3 kašike šećera
  • 2 vanil šećera
  • 0.5 dl vode
  • 2-3 kašike ruma
  • 650 gr kesten pirea
  • 150 gr margarina
  • 100 gr žele bombona
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • kašika ulja

Priprema:
     - Šećer, vanil šečer, vodu i rum prokuvati malo i ohladiti. Kesten pireu dodati umućen margarin, prokuvanu smesu šećera, sitno seckane žele bombone i mlevene orahe. Masu dobro sjediniti pa na foliji oblikovati rolat. Rastopiti čokoladu i ulje, pa preliti rolat. Ostaviti da se ohladi i stegne.
Seći na parčiće i ...
PRIJATNO!

Mirka torta

Mirka torta
Sastojci:
  • 2 kutije piškota
  • 0.5 l bistrog soka od jabuke
  • 3 kesice šlag krema od vanile 
  • 1.5 dl mleka
  • 150 gr euro krema
  • 3 banane
  • 200 gr šlaga

Priprema:

     - Umakati piškote u bistri sok od jabuke i ređati na tacnu. Umutiti šlag krem sa mlekom, dodati euro krem i premazati preko piškota. Poređati banane, isečene na kolutiće. Umutiti šlag i premazati preko banana i celu tortu okolo. Dekorisati po želji.

PRIJATNO!

Grčka torta

Grčka torta
Sastojci:
  • 21 jaje
  • 33 kašike šećera
  • 21 kašika plazme
  • 21 kašika oraha
  • 16 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 0.5 l mleka
  • 2 kesice vanil šećera
  • 250 gr margarina
  • 150 gr čokolade sa lešnicima
  • 200 gr plazme

Priprema:

     - Kora: Ulupati 7 belanaca sa 11 kašika šećera, 7 kašika mlevene plazme i 7 kašika seckanih oraha. Peći kore, postupak ponoviti 3 puta.

     - I fil: Umutiti 21 žumance sa 16 kašika šećera i skuvati na pari.

     - II fil: Ukuvati 2 pudinga u pola litre mleka i dodati 2 vanil šećera. U ohlađeno dodati ulupan margarin.    Sjediniti filove, dodati sitno seckanu čokoladu i 200 gr izlomljene plazme. Filovati kore,dekoracija po želji!

PRIJATNO!

Menaž torta

Menaž torta
Sastojci:
  • 21 jaje
  • 250 gr šećera u prahu
  • 375 gr margarina
  • 600 gr menaž čokolade
  • 21 kašika šećera
  • 12 kašika brašna



Priprema:

     - Fil: Umutiti 21 žumance sa 250 gr šećera u prahu, dodati umućen margarin i 600 gr istopljene menaž čokolade.
     - Kora: Ulupati 7 belanaca, dodati 7 kašika šećera, 4 kašike brašna i 2 kašike fila. Ponoviti 3 puta za 3 kore.
     - Filovati kore!

PRIJATNO!