Saturday, February 8, 2014

Bomba torta

BOMBA TORTA

Sastojci:
      Za koru:
  • 9 jaja
  • 300 gr šećera
  • 100 gr oraha
  • 100 gr lešnika
  • 3 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
    Za fil:
  • 9 žumanca
  • 9 kašika šećera
  • 4 kašike mleka 
  • 250 gr margarina
  • 100 gr lešnika
  • 150 gr čokolade
     Za glazuru:100 gr čokolade i malo ulja

Priprema:
    Umutiti belanca,dodati šećer,žumanca,mlevene orahe i lešnike,brašno i prašak za pecivo.Podeliti smesu na tri dela i ispeći tri kore.
    Na pari kuvati žumanca,šećer i mleko.U ohlađeno dodati margarin.Podeliti fil na dva dela pa u jedan staviti mlevene lešnike a u drugi otopljenu čokoladu.Ređati:kora,jedan fil,kora,drugi fil,kora.Napraviti glazuru od čokolade i malo ulja ili margarina i premazati celu tortu.

PRIJATNO!

Rogač kocke

ROGAČ KOCKE

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 2 šoljice šećera
  • 2 šoljice ulja
  • 2 šoljice mleka
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika rogača
  • 100 gr suvog grožđa
  • 1 prašak za pecivo
Priprema:
    Umutiti sve sastojke u glatku masu.Sipati u nauljen i pobrašnjen pleh i peći na 180 stepeni.

PRIJATNO!

Kakao oblande

KAKAO OBLANDE

Sastojci:
  • 600 gr šećera
  • 2 dl vode
  • 250 gr margarina
  • 300 gr keksa
  • 1 vanil šećer
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 gr smokvi
  • 1 pakovanje oblandi
Priprema:
     Staviti da provri šećer i voda,dodati isečen margarin da se istopi uz stalno mešanje.Skloniti sa ringle pa dodati izlomljen keks,vanil šećer,kakao i mlevene smokve pa brzo izmešati da se masa sjedini.Filovati oblande i preko staviti nešto teško da se fil i oblande dobro zalepe.

PRIJATNO!

Friday, February 7, 2014

Kapri torta

KAPRI TORTA

Sastojci:
    za koru:
  • 10 belanca
  • 20 kašika šećera
  • 2 kašike sirćeta
  I fil:
  • 500 gr šećera
  • 2 dl vode
  • 500 gr jagoda(ili neko drugo voće)
  • 100 gr pudinga od jagode
  • 125 gr margarina
II fil:
  • 10 žumanca
  • 250 gr šećera u prahu
  • 250 gr margarina
za glazuru:100 gr čokolade i malo mleka
             +  100 gr šlaga
Priprema:
    Umutiti belanca u čvrst sneg,dodati šećer i sirće.Peći koru na 150 stepeni oko sat vremena.
I fil: 
   Ušpinovati šećer sa 2 dl vode pa dodati jagode.Posebno umutiti puding sa malo vode i skuvati ga u ušpinovanoj masi.U ohlađeno dodati margarin.
II fil:
    Na pari kuvati žumanca sa šećerom.U ohlađeno dodati umućen margarin.
Glazura:
     Istopiti čokoladu sa malo mleka.
Ređati: kora,I fil,II fil,glazura,šlag.

PRIJATNO!

Lazanje sa pavlakom

LAZANJE SA PAVLAKOM

Sastojci:
  • 1 pakovanje kora za lazanje
  • 1 glavica crnog luka
  • 500 gr mlevenog mesa
  • 200 ml kečapa
  • 2 čaše kisele pavlake
  • 200 gr kačkavalja
  • so
  • ulje
Priprema:
     Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk,a zatim dodati meso.Sve dobro izdinstati.Dodati kečap i so.Skloniti nadev sa vatre i staviti kiselu pavlaku.Dublju tepsiju nauljiti pa ređati kore lazanja i filovati nadevom.Na poslednji sloj preko fila narendati kačkavalj.Sipati vodu do polovine tepsije pa prekriti folijom.Peći na 200 stepeni 45 minuta.Gotove lazanje ostaviti u isključenoj rerni još 15 minuta a pre toga skinuti foliju.Služiti toplo.

PRIJATNO!
     

Thursday, February 6, 2014

Grašak sa piletinom

GRAŠAK SA PILETINOM

Sastojci:
  • 1 pakovanje smrznutog graška
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 500 gr pilećeg mesa po izboru
  • 5 dl kuvanog paradajza
  • ulje
  • so
  •  vegeta
  • crvena paprika
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica šećera
  • voda
Priprema:
     U šerpu sipati malo ulja,staviti sitno seckan luk i prodinstati.Dodati piletinu i dinstati sa malo vode.Kada je do pola gotovo,staviti grašak i šargarepu iseckanu na kolutove.Staviti začin i so po ukusu i kašičicu šećera.Kada je sve gotovo umutiti brašno i crvenu papriku sa malo vode,sipati pa naliti paradajz.Kuvati još 5 minuta.

PRIJATNO!

Juneći gulaš

JUNEĆI GULAŠ

Sastojci:
  • 500 gr junećeg mesa od buta
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 dl kuvanog peradajza
  • ulje
  • vegeta
  • crvena paprika
  • 1 list lovora
  • 2 kašike brašna
  • so
  • voda
Priprema:
    Iseći meso na sitnije kocke.Crni luk iseckati sitno.Sipati u šerpu malo ulja,dodati luk i prodinstati da odmekne.Dodati meso,lorberov list i malo vode pa dinstati dok meso ne bude gotovo.U činijici umututi brašno i crvenu papriku sa malo vode da ne ostanu grudvice,sipati u šerpu,staviti so i vegetu po ukusu i krčkati da ispari voda.Naliti paradajzom i kuvati još 5 minuta.Po želji služiti sa testeninom,ali možete i sa pire krompirom.

PRIJATNO!

Pusla torta od kikirikija

PUSLA TORTA OD KIKIRIKIJA

Sastojci:
      za koru:
  • 10 belanca
  • 500 gr šećera
  • 2 kašike sirćeta
    I fil:
  • 5 žumanca
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike gustina
  • 0,5 l mleka
II fil:
  • 5 šumanca
  • 100 gr šećera u prahu
  • 250 gr margarina
  • 250 gr pečenog samlevenog kikirikija
200 gr šlaga i 4 dl mleka za premazivanje

Priprema:
    Umutiti belaca u čvrst sneg,dodati šećer i kašiku sirćeta pa sušiti u rerni sat vremena na 100 stepeni.Ponoviti postupak za drugu koru.
I fil: Umutiti žumanca sa šećerom,brašnom i gustinom.Razmutiti sa malo mleka pa smesu zakuvati u ostalom mleku kao krem i ohladiti.
II fil: Žumanca ulupati sa šećerom u prahu i dodati margarin.Sastaviti filove i dodati kikiriki.
Ulupati šlag sa mlekom. 
Ređati koru,fil,šlag,koru,fil,šlag.

PRIJATNO!

Tuesday, February 4, 2014

Krofne

KROFNE

Sastojci:
  • 1 jaje
  • 2,5 dl mleka
  • 80 ml kisele vode
  • pola kašike šećera
  • 1 kašika margarina
  • 1 kvasac
  • malo praška za pecivo
  • 1 limun
  • 450-500 gr brašna
  • ulje za pečenje
  • prah šećer
Priprema:
      Dići kvasac u malo mleka sa šećeromUmutiti jaje,ostatak mleka,kiselu vodu,margarin,kvasac,brašno i prašak za pecivo.Na kraju dodati rendanu koricu limuna i zamesiti testo.Testo ostaviti da odmori 15 minuta.Ponovo premesiti i razviti oklagijom ne previše tanko.Čašom vaditi krofne i ostaviti da odmore još 15 minuta.Pržiti u dubokom,vrelom ulju.Gotove krofne posipati prah šećerom.

PRIJATNO!

Jafa kuglof

JAFA KUGLOF

Sastojci:
    za testo:
  • 5 jaja
  • 250 gr šećera
  • 2 dl ulja
  • 300 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 pomorandže
  • 1 dl gaziranog soka od pomorandže
  • 100 gr čokolade
  • 50 gr kandirane korice limuna i pomorandže
    za glazuru:
  • 100 gr čokolade
  • 1 kašika ulja
  • 1 kockica margarina
Priprema:
     -Ulupati belanca u čvrst sneg i dodati šećer.Uz mućenje dodavati žumanca,brašno,prašak za pecivo,ulje,gazirani sok i ceđeni sok od 1 pomorandže.U smesu umešati otopljenu čokoladu i rendanu kandiranu koricu pomorandže i limuna.Smesu uliti u kalup za kuglof i peći na 180 stepeni oko sat vremena.Ispečeni kuglof izbockati drvenim štapićem na puno mesta pa uliti sok od druge pomorandže i ostaviti 10 minuta da upije.Prevrnuti na tanjir za služenje i hladan preliti glazurom napravljenom od čokolade,ulja i margarina.

PRIJATNO!

Monday, February 3, 2014

Kokos kuglof

KOKOS KUGLOF

Sastojci:
  • 100 gr kokosa
  • 300 gr margarina
  • 200 gr šećera
  • 1 vanil šećer
  • 4 jaja
  • 300 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dl soka od jabuke
  • 1 limun
  • malo prah šećera i kokosa za posipanje
Priprema:
      U tiganju bez masnoće propržiti kokos da bude zlatnobraon.Ulupati margarin sa šećerom i vanil šećerom.Dodavati jedno po jedno jaje i svako mutiti nekoliko minuta.Naizmenično dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i sok od jabuka.U smesu umešati kokos i rendanu koru limuna.Sipati u kalup i peći na 180 stepeni oko sat vremena.Ohladiti kuglof pa posuti prah šećerom i kokosom.

PRIJATNO!

Kolac sa makom i pekmezom

KOLAČ SA MAKOM I PEKMEZOM

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 200 gr šećera
  • 100 gr putera
  • 120 ml mleka
  • sok od jednog limuna
  • 1 cimet
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil šećer
  • 200 gr brašna
  • 200 gr mlevenog maka
  • pekmez od ribizli
Priprema:
     Umutiti jaja sa šećerom i dodati omekšani puter.Uz lagano mešanje dodati cimet,vanil šećer,mleko i sok od limuna.Pomešati brašno sa praškom za pecivo i dodati umućenoj smesi.Na kraju dodati i mak.Sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći dok ne porumeni.Ohlađen kolač preseći pa donji deo premazati pekmezom.Preklopiti drugom polovinom.Seći na kocke i po želji preliti čokoladom ili posuti prah šećerom.

PRIJATNO!

Sunday, February 2, 2014

Griz pita

GRIZ PITA

Sastojci:
  • 10 većih jabuka
  • 150 gr griza
  • 130 gr brašna
  • 2 vanil šećera
  • malo soli
  • pola praška za pecivo
  • 150 gr margarina
  • 100 gr seckanih oraha
Priprema:
      Pomešati griz sa brašnom,šećerom,vanil šećerom,praškom za pecivo i solju.Omekšati margarin i podeliti na 3 dela.Prvim delom premazati pleh veličine 20x30 cm.Preko toga sipati polovinu suve smese.Jabuke oljuštiti i izrendati pa polovinu rasporediti u pleh.Po želji posuti cimetom.Preko jabuka staviti preostalu suvu smesu,trećinu margarina rasporediti preko,pa staviti ostatak jabuka.Na jabuke staviti preostali margarin i posuti krupno seckanim orasima.Peći na umerenoj temperaturi oko sat vremena.

PRIJATNO!

Šaum rolnice

ŠAUM ROLNICE

Sastojci:
      za testo:
  • 250 gr brašna
  • 100 gr masti
  • pola kašičice soli
  • 2 kapi sirćeta
  • 5 gr kvasca
  • 2 dl mlake vode
    za punjenje:
  • 5 belanca
  • 10 kašika šećera
     za sirup:
  • 100 gr šećera
  • 0,5 dl vode
Priprema:
    Zamesiti testo od brašna,masti,soli,sirćeta,kvasca i vode i ostavidi da odstoji 20 minuta,Premesiti i razvući tanju koru.Iseći koru po dužini i seći trake širine 2,5 cm.Trake nemotavati na štapić dužine 10 cm.a prečnika 2 cm.Trake moraju da se preklapaju.Peći u podmazanom plehu.Umutiti belanca u čvrst sneg sa šećerom pa puniti rolnice.Prokuvati šećer i vodu za sirup i time mazati rolnice.Može se puniti i džemom ili eurokremom.

PRIJATNO!

Praško čudo

PRAŠKO ČUDO

Sastojci:
      za testo:
  • 1 jaje
  • 150 gr šećera
  • 1 kašičica soda bikarbone
  • 500 gr margarina
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika kakaoa
  • 450 gr brašna
     za fil:
  • 4dl mleka
  • 2,5 kašike brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanil šećer
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 150 gr margarina
      za glazuru:
  • 100 gr čokolade
  • 3 kašike ulja
Priprema:
      Sjediniti jaje sa šećerom,margarinom,mlekom,medom,kakaom i sodom bikarbonom.Sve mešati na tihoj vatri dok se sve ne otopi i sjedini.Skinuti sa vatre,umešati brašno i zamesiti glatko testo pa dok je još vruće podeliti na 3 dela i razvući 3 kore veličine pleha.Kore peći na prevrnutom plehu na papiru za pečenje na 180 stepeni oko 7 minuta.
     Za fil staviti mleko sa šećerom i vanil šećerom da provri pa u to ukuvati brašno koje je prethodno razmućeno u malo mleka uzetih od 4 dl.Mešati dok se ne zgusne pa ohladiti.Umutiti penasto margarin sa šećerom u prahu pa sastaviti sa ohlađenim kremom.Filovati kore.Otopito čokoladu sa uljem i preliti preko kolača.Ohladiti i seći nakocke ili štangle.

PRIJATNO!