Saturday, November 22, 2014

urnebes salata

URNEBES SALATA


Sastojci:
  • 500 gr. mladog sira
  • ljuta aleva paprika
  • beli luk
  • so
Priprema:
   Izgnjeciti sir,staviti beli luk u prahu,alevu papriku i so po ukusu.Izmesati i sluziti hladno uz sve vrste mesa.

PRIJATNO!

Plazma torta klasicna

PLAZMA TORTA KLASICNA


Sastojci:
  • 300 gr mlevenog plazma keksa
  • 3 dl. sveze cedjene pomorandze
  • 150 gr. mlevenog lesnika
  • 100 gr. mlevenih oraha
  • 6 zumanaca
  • 250 gr. secera u prahu
  • 250 gr. margarina
  • 2 dl. slatke pavlake
Priprema
 Na pari skuvati zumanca i secer.U ohladjeno dodati penasto umucen margarin,sok,lesnike,orahe i keks.Oblikovati tortu i premazati umucenom slatkom pavlakom.Ukrasiti po zelji.

PRIJATNO!


torta bela rada

TORTA BELA RADA



Sastojci:
  • 12 jaja
  • 3 zumanceta
  • 17 kasika secera
  • 12 kasika oraha
  • 400 gr. mlevenih oraha
  • 8 kasika brasna
  • 1 pzp
  • 6,5 dl. mleka
  • 3 vanil secera
  • 200 gr. margarina
  • 250 gr. secera u prahu
  • 2 dl. slatke pavlake
Priprema:
    kore:Umutiti penasto 6 belanaca,dodati 6 kasika secera,6 zumanaca,6 kasika mlevenih oraha,2 kasike brasna i pola pzp.Peci koru na 200 stepeni.Ponoviti postupak za drugu koru.
   I fil:Popariti 400 gr. oraha sa 1,5 dl. mleka zasladjenog sa 5 kasika secera.
  II fil:Umutiti 3 zumanaca sa 4 kasike brasna i 3 vanil secera pa skuvati u 5 dl. mleka da se zgusne.U ohladjeno staviti 200 gr. margarina umucenog sa 250 gr. secera u prahu.
Filovati koru polovinom fila od oraha i uviti u rolat.Nafilovati i drugu koru filom od oraha pa na nju staviti rolat i uviti u jedan veliki rolat.Seci rolat na 24 parceta.Redjati na okruglu tacnu,jedno parce u sredinu i sedam okolo da se dobije oblik cveta.Mazati II filom,poredjati drugi red ,opet premazati filom pa staviti treci red.Ostaviti 2 kasikice zutog fila za ukrasavanje.Umutiti slatku pavlaku pa premazati celu tortu.Na sredinu staviti 2 kasikice zutog fila kao tucak.

PRIJATNO!

Thursday, November 20, 2014

pogaca slavska

POGACA SLAVSKA


Sastojci:
  • 900 gr. brasna
  • 1 svez kvasac
  • 2 dl. mleka
  • 2 kasikice secera
  • 2 kasikice soli 
  • 1 dl. ulja
  • 2 jaja
  • 1 zumance
Priprema:
   U toplo mleko sa 2 kasikice secera podici kvasac.U brasno sipati mleko,ulje,so i 2 jaja.Zamesiti mekse,glatko testo uz dodavanje mlake vode.Ostaviti ga da naraste.Premesiti testo,odvojiti mali deo za ukrase,a ostatak staviti u podmazan kalup da odmori.Ukrasiti pogacu po zelji pa premazati zumancetom.Peci na 180 stepeni.Vrucu pogacu umotati u platneni carsav.

PRIJATNO!

























Wednesday, November 19, 2014

kokos kuglice

KOKOS KUGLICE


Sastojci:
  • 100 gr. secera
  • 100 gr. margarina
  • 100 gr. kokosa
  • 150 gr. keksa
  • 100 gr. cokolade
  • 1 dl. mleka
Priprema:
 Penasto umutiti margarin pa dodati kokos,secer,keks,otopljenu cokoladu i mleko.Zamesiti i oblikovati kuglice i valjati u kokos.

PRIJATNO!








































salcici

SALCICI

Sastojci:
  • 800 gr. brasna 
  • 2 dl. mleka
  • 1 svez kvasac
  • 1 kasikica soli
  • 1 kasikica secera
  • 1 dl. ulja
  • 300 gr. sala
  • pekmez
  • 100 gr. prah secera

Priprema:
 Staviti kvasac sa kasikicom secera u toplo mleko da se podigne.Sipati u brasno,dodati ulje i prstohvat soli.Zamesiti glatko testo uz dodavanje mlake vode.Testo neka bude meko.Ostaviti da naraste pa razvuci oklagijom na 1 cm. debljine.Dve trecine premazati otopljenim salom pa preklopiti levu i desnu stranu preko sredine.Ostaviti 5 minuta da odmori testo,okrenuti po sirini pa ponoviti postupak.Ponavljati 4- 5 puta pa ostaviti 10tak minuta.Razviti testo,seci kocke,stavljati po pola kasikice pekmeza(po zelji pekmez)i preklopiti u trougaoi peci na 200 stepeni.Vruce valjati u prah secer.

PRIJATNO!

gulas od dzigerice

GULAS OD DZIGERICE

Sastojci:
  • 500 gr. crnog luka
  • 500 gr. dzigerice(svinjske ili junece)
  • ulje
  • so
  •  vegeta
  • 1 kasikica aleve paprike
  • persun
  • biber

Priprema:
   Sitno iseckati crni luk i dinstati na malo ulja.Kada omeksa dodati dzigericu i dinstati uz dodavanje vode.Staviti so,vegetu,malo bibera i susenog persuna.Kada je dzigerica gotova staviti 1 kasikicu aleve paprike.Uz gulas posluzite testo ili pire krompir.

PRIJATNO!

Tuesday, November 18, 2014

Bomba torta

BOMBA TORTA


 - Sastojci:

       kore:
  • 8 jaja
  • 8 kasika secera
  • 8 kasika mlevenih oraha
  • 4 kasike brasna
      fil:
  • 6 zumanaca
  • 250 gr margarina
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 200 gr secera
  • 250 dl soka od pomorandze
     za premazivanje:
  • 3 kesice slaga

 - Priprema:

        Dobro umutiti 8 belanaca,dodati i preostala zumanca,secer,mlevene orahe i brasno. Podeliti na tri dela i ispeci tri kore.
        Keks potopiti u sok od pomorandz. Zumanca i secer umutiti na pari. Kada se ohladi u to dodati umucen margarin,orahe i keks koji smo potopili. Podeliti na pola i filovati prvu i drugu koru,a trecu od gore ukrasiti slagom. Dekoracija po zelji.

PRIJATNO!

Boemska torta

BOEMSKA TORTA







- Sastojci:
  • 750 gr secera
  • 250 gr lesnika
  • 200 gr putera
  • 150 gr cokolade
  • 0.5 l mleke
  • 16 jaja
  • 15 gr kakaoa
  • 2 stangle cokolade
  • 2 kasike brasna
  • 1 vanil secer

 - Priprema:
     
       Umutiti 10 belanaca sa 250 gr secera,15 gr kakaoa i 250 gr ispecenih i samlevenih oraha. Masu podeliti i ispeci tri kore.
fil 1:Umutiti 250 gr secera,10 zumanaca,vanil secer i 2 kasike brasna,kuvati dok se ne zgusne i potom ga ohladiti.
fil 2:Umutiti 250 gr secera,6 jaja i 2 stangle strugane cokolade,kuvati dok se ne zgusne i potom ohladiti.Ohladjenoj masi dodati 200 gr putera. Redjati kora-fil1-kora-fil 2-kora. Od gore premazati filom ako ostane ili preliti rastopljenom cokoladom,a moze i slag,izbor je vas.

PRIJATNO!

Monday, November 17, 2014

minjon torta

MINJON TORTA


Sastojci: 
     kore:
  • 450 gr. secera
  • 150 gr. oraha
  • 150 gr. lesnika
  • 150 gr. badema
  • 12 belanaca
  • 3 kasike brasna
  • 1,5 kesica praska za pecivo
   fil:
  • 12 zumanaca
  • 300 gr. secera
  • 350 gr. putera
  • 2 vanil secera
za ukrasavanje:2 slaga

Priprema:
  I kora:Umutiti 4 belanca sa 150 gr. secera,dodati 150 gr. mlevenih oraha,1 kasiku brasna i pola praska za pecivo.Peci u plehu oblozenom papirom za pecenje.
 II kora:Umutiti 4 belanca sa 150 gr. secera,dodati 150 gr. mlevenog badema,1 kasiku brasna i pola praska za pecivo.Peci u plehu oblozenom papirom za pecenje.
 III kora:Umutiti 4 belanca sa 150 gr. secera,dodati 150 gr. samlevenih lesnika,1 kasiku brasna i pola praska za pecivo.Peci u plehu oblozenom papirom za pecenje.
  Fil:Umutiti 12 zumanaca sa 300 gr. secera i kuvati na pari dok se ne zgusne.U ohladjeno dodati 350 gr. umucenog putera i 2 kesice vanil secera.Mazati kore ovim filom.Gore premazati slagom i ukrasiti po zelji.

PRIJATNO!


































































Sunday, November 16, 2014

dobos torta

DOBOS TORTA


Sastojci:
   kore:
  • 21 jaje
  • 21 kasika secera
  • 21 kasika brasna
  • 4 vanil secera
fil:
  • 6 jaja
  • 10 kasika secera
  • 200 gr. cokolade
  • 250 gr. margarina
karamel:
  • 10 kasika secera
Priprema:
Ulupati 3 belanca u cvrst sneg,dodati 3 zumanca,3 kasike brasna i pola vanil secera.Peci na 180 stepeni oko 15 minuta da kora ostane zuta.Ponoviti postupak jos 6 puta da se dobije 7 kora.Za fil ulupati 6 jaja sa 10 kasika secera i staviti na paru da se kuva dok se ne zgusne.Kad se skine sa vatre staviti cokoladu.U prohladjeni fil dodati ulupan margarin.Filovati kore osim poslednje.Istopiti secer da se dobije karamel,ne dozvoliti da zagori.Preliti poslednju koru,razmazati karamel pa napraviti zareze na karamelu nozem umocenim u hladnu vodu.

PRIJATNO!

Strudla sa makom i orasima

STRUDLA SA MAKOM I ORASIMA



 - Sastojci:

  • 1 kvasac
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kasika secera
  • 600 gr brasna
  • 1 kasikica soli
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • 200 gr oraha
  • 3-4 kasike secera
  • 200 gr mlevenog maka
  • 3-4 kasike secera
  • 50 gr suvog grozdja
  • 1 dl. mleka
  • 1 zumance
  • secer u prahu

 - Priprema:

1 kvasac dici u 200 ml mleka, 100 ml vode sa  kasikom secera da se istopi sipati u ciniju. Staviti oko 600 gr brasna, 1 kasicicu soli, 1 jaje i 0,5 dl. uljaZamesiti sa kvascem po potrebi dodati jos brasna ako treba, umesiti i ostaviti u podmazanoj ciniji da narasteKada testo naraste podeliti u 2 lopte. Popariti 200 gr oraha i  3 do 4 kasike secera sa malo vrelog mleka pa time filovati jednu loptu razvucenu kao koru. Za drugu loptu 200 gr mlevenog maka sa 3 do 4 secera i  ko voli oko 50 gr suvog grozdja isto popariti sa malo vrelog mleka.(oko 0,5 dl. za obe). Svaku premazati gore zumancetom i  peci na 180 stepeni 20 do 30 min, zavisi od rerne. Prohladjene seci i posuti secerom u prahu. 

PRIJATNO!

Rizi bizi

RIZI BIZI




 - Sastojci:
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 sargarepa
  • 1 persun
  • 1 paskanat
  • 100 gr graska
  • 200 gr pirinca
  • 500 gr pilecih krilaca


 - Priprema:

 
  Sitno iseckati glavicu luka i dinstati sa pilecim krilcima. Za to vreme na kockici iseckati  sargarepu,  persun i  paskanat i oko 100 gr graska i sve to dodati da se dinsta sa mesom. Posebno probariti 200 gr pirinca i kada je meso gotovo, procediti pirinac, isprati ga i dodati u serpu. Sve sjediniti i dodati malo iseckanog persunovog lisca.

PRIJATNO!