Saturday, November 16, 2013

Musaka sa slaninom

    Musaka sa slaninom

Sastojci:
  • 1kg krompira
  • 300gr slanine 
  • 1 glavica crnog luka
  • malo ulja
  • so
  • vegeta

Priprema:

     - Očistiti krompir i iseći na listove.Luk iseckati sitno,a slaninu na tanke listove.U pleh staviti luk,ulje,pola slanine,krompir,drugu polovinu slanine,posoliti,dodati malo vegete i naliti 2 čase vode.Peći na 220 stepeni oko sat vremena.
   

                                                                   PRIJATNO!

Eurokrem

Eurokrem

Sastojci:

  • 400 gr šećera
  • 1 margarin dobro jutro
  • 125 gr margarina za kolače
  • 100 gr mlevenih lešnika
  • 250 gr mleka u prahu
  • 2 vanil šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 2 dl vode

Priprema:

     - U vodi prokuvati šećer, dodati oba margarina. Kada se istopi dodati lešnike, pa mleko u prahu. Smesu podeliti na pola, pa u jedan deo staviti kakao, a u drugi vanil šećer.

PRIJATNO!

Bela oblanda

Bela oblanda

Sastojci:

  • 1 oblanda
  • 10 belanaca
  • 30 kašika šećera
  • 5 kašika meda
Priprema:

      - Umutiti belanca u čvrst sneg sa šećerom. Na tihoj vatri istopiti med, sipati smesu i držati na vatri 5-10 minuta. Filovati oblande. Po želji dodajte mlevene orahe.

PRIJATNO!

Thursday, November 14, 2013

Rolat od banana

Rolat od banana

Za koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike kakaa
Fil:
  • 3 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 2 štangle čokolade
  • 1 vanil šećer
  • 200 gr margarina
Ostali sastojci:
  • 4 banane
  • malo limunovog soka
  • 2 kesice šlaga
Priprema:

     - Kora:Penasto umutiti belanca sa šećerom, dodavati jedno po jedno žumance, pa ulje, kakao i brašno. Ispeći u podmazanom plehu na 180-200 stepeni, oko 15 minuta. Kad je pečeno, izručiti na mokru krpu, uviti u rolat i ostaviti da se ohladi.
     - Fil: Skuvati jaja sa šećerom, dodati čokoladu i vanil šećer, pa kada se krem ohladi dodati ga u penasto umućen margarin.
Oljuštene banane preliti sokom od limuna.
Rolat premazati kremom i staviti po dve banane. Uviti i ukrasiti šlagom ili po želji.

PRIJATNO!

Keks torta sa bananama

Keks torta sa bananama

Sastojci:

  • 6 banana
  • 4 kesice šlaga
  • oko 500 gr keksa
  • 4 dl mleka

Priprema:

     - Izgnječiti dobro banane i u to dodati šlag. Mutiti da bude penasto. Keks potapati u mleko i ređati po tepsiji. Postupak ređanja je keks-fil-keks-fil-keks i od gore premazati fil po celoj torti. Dekoracija po želji!

PRIJATNO!

Wednesday, November 13, 2013

Grčka baklava

Grčka baklava

Sastojci:

  • 1 kg kora
  • 4 čaše seckanih oraha
  • 250 gr margarina
  • 6 jaja
  • 6 kašika griza
  • 1 l mleka
  • 1 limun
  • 1 kg šećera
  • 20 kašika šećera
  • 100 gr suvog grožđa
  • 2 vanil šećera
  • 2 čaše vode
Priprema:

     - Jaja umutiti sa grizom, a mleko staviti da provri sa 20 kašika šećera i suvim grožđem, pa lagano sipati umućena jaja i griz, svo vreme mešajući. Kada se krem ohladi dodati orahe. Svaku koru poprskati sa malo ulja, a svaku treću pri krajevima mazati filom i urolati, pa tako urlano seći na kocke i ređati u pleh. Otopiti margarin i preliti preko baklave. Peći na 200 stepeni dok blago ne porumeni, pa smanjiti na 150 i peći do sat i po. Hladnu baklavu preliti mlakim šerbetom od 1 kg šećera, vode, kriške limuna i vanil šećera.

PRIJATNO!

Tuesday, November 12, 2013

Kolač sa malinama

Kolač sa malinama

Sastojci:
  • 5 jaja
  • 300 gr šećera
  • čaša ulja
  • čaša mleka
  • 2 čaše brašna
  • prašak za pecivo
  • 500 gr malina

Priprema:

     - Umesiti testo od jaja, šećera, ulja i mleka, a zatim dodajte brašno sa praškom za pecivo. Masu podelite na dva dela. Prvi deo sipajte u pleh i stavite da se peče, pa pred kraj pečenja dodajte maline, preko ostatak testa i vratite da se dopeče.

PRIJATNO!

Pita sa mesom

Pita sa mesom


Sastojci:

  • 500 gr kora za gibanicu
  • 3 čaše kiselog mleka
  • 1 čaša kisele vode
  • 1/2 šolje ulja
  • 250gr mlevenog mesa
  • so
  • biber
  • vegeta


Priprema:

     - Na malo ulja prodinstati mleveno meso, začiniti po ukusu i ostaviti da se prohladi. U činiju umutiti jaja sa kiselim mlekom, pa dodati ulje i kiselu vodu. U to dodati meso pa sve dobro izmešati varjačom. U podmazan pleh staviti 2 kore, premazati sa pola kutlače fila, pa postupak ponavljati dok se ne potroši materijal. Od gore staviti 2 kore, pa poprskati vodom i uljem. Peći u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. 

PRIJATNO!

Monday, November 11, 2013

Pogačice sa krompirom

Pogačice sa krompirom

Sastojci:
  • 400 gr krompira
  • 200 gr masti
  • 2 jaja
  • 2 dl mleka
  • 1 kvasac
  • 1 kašičica šećera
  • 700 gr brašna
  • so
  • susam
  • 1 jaje za mazanje

Priprema:


     - Obariti krompir, ocediti ga i ispasirati. 
U manju posudu sjediniti mlako mleko, kvasac, kašičicu šećera, promešati i ostaviti na toplom da se kvasac podigne. U ohlađen krompir dodati malo soli, 2 jaja, mast i kvasac(podignut), pa sve dobro izmešati. U to postepeno dodavati brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Kad se testo sjedini, ostaviti ponovo da malo nadođe. Zatim testo rastanjiti pomoću oklagije i okruglom modlom ili većom čašom vaditi krugove,tj,pogačice, premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći na 200 stepeni dok ne porumene.

PRIJATNO!

Čiz kejk

Čiz kejk

Sastojci:


  • 125 gr margarina
  • 2 dl mleka
  • 300 gr mlevenog keksa
  • 2 dl slatke pavlake
  • 200 gr šećera
  • 250 gr krem sira
  • 1 kisela pavlaka
  • 300 gr voća po izboru
  • 1 kesica želatina


Priprema:


     - Rastopiti margarin u mleku i u to dodati mleveni keks. Rukom rastanjiti u kalup za čiz kejk. Za fil umutiti slatku pavlaku i 100 gr šećera, pa dodati krem sir i kiselu pavlaku. Dobro izmešati (ne mikserom) i staviti na koru od keksa. Voće, 100 gr šećera i kašiku vode staviti na ringlu,poklopiti i pustiti da provri. U to dodati želatin napravljen po uputstvu. Kad se prohladi preliti preko fila.

PRIJATNO!

Čokoladni mafini

Čokoladni mafini

Sastojci:
  • 100 gr margarina
  • 2 jaja
  • 200 gr šećera
  • 1 vanil šećer
  • 50 gr istopljene čokolade
  • 2 dl mleka
  • 100 gr brašna
  • 100 gr kakaa
  • 50 gr pudinga od čokolade
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta
  • 20 gr čokolade iseckane na kockice
  • 12 ili 24 komada ušećerenih višanja
Priprema:

     - Umutiti penasto margarin, šećer i vanil šećer,pa dodati jaja i istopljenu čokoladu. Smesi postepeno dodavati mleko uz mućenje, pa dodati sve suve sastojke. U pleh za mafine staviti papirne korpice i sipati smesu do trećine korpice. U svaku staviti nekoliko komadića seckane čokolade i jednu do dve ušećerene višnje, pa ih dopuniti ostatkom smese. Mafine peći oko 20 minuta na 175 stepeni. Ohlađene možete ukrasiti topljenom čokoladom ili ušećerenim višnjama.

PRIJATNO! 

Mafini sa kokosom i čokoladom

Mafini sa kokosom i čokoladom

Sastojci:
  • 2 jaja
  • 225 gr brašna
  • 100 gr šećera
  • 1 vanil šećer
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 100 gr seckane čokolade
  • 80 ml ulja
  • izrendana kora limuna
  • 50 gr kokosa
  • 100 ml mleka
Priprema:

     - Dobro izmešati jaja sa šećerom i vanil šećerom, dodavati ostale sastojke, a parčiće čokolade na samom kraju. Sipati masu u kalupe i peći mafine 20-25 minuta na 180 stepeni.

PRIJATNO!