Saturday, December 6, 2014

kiflice sa feta sirom

KIFLICE SA FETA SIROM


Sastojci:
  • 150 gr feta sira 
  • 150 gr salame
  • 800 gr brasna
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • voda oko 300 ml
  • 1 kvasac
  • so
  • secer
  • 2 zumanca
Priprema:

    Sipati u ciniju brasno i ulje,a u toplo mleko kvasac da se podigne. Kada je gotov sipati i to u ciniju,dodavati postepeno vode da se dobije mekano testo koje se ne lepi za prste. Ostaviti da odstoji. Kada je testo nadoslo,izruciti ga na radnu povrsinu,razvuci oklagijom i seci na kvadrat
e. U svaki kvadrat staviti malo sira i parce salame. Donji deo testa zarezati na tri mesta,pa uvijati kifle tako da ti zarezi ostanu od gore. Poredjati u pleh i svaku premazati zumancem (po zelji posoliti ili posuti susam,kim). Peci na 200 stepeni dok kiflice ne dobiju rumenu boju.

PRIJATNO!



baklava sa kokosom

BAKLAVA SA KOKOSOM




Sastojci:
  • 500 gr kora
  • 200 gr kokosa
  • 20 kasika secera
  • ulje
Za sirup:
  • 500 gr secera
  • 3 dl vode

Priprema:

    Namazati pleh i staviti dve kore na dno,visak kore presaviti na unutra,poprskati uljem posuti kokosom i sa 2 kasike secera. Preko staviti jednu koru ponoviti isti postupak posipanja i prskanja ulja dok ima kora i materijala. Od gore staviti opet dve kore,na kraju i njih ne posipati samo namazati uljem. Obavezno iseci pre pecenja!!! Peci u rerni na oko 200 stepeni dok ne dobije zlatno rumenu boju. Kada se baklava ispece,izvaditi i staviti preliv da se kuva. Na vrucu ringlu sipati secer i vodu malo promesati da se secer otopi i kuvati toliko da pusti kljuc pa jos par mnuta da se secer ne zgrudva. Vrucim sirupom zaliti baklavu.

PRIJATNO!


Friday, December 5, 2014

slana pletenica

SLANA PLETENICA


Sastojci:
  • 100 gr. feta sira
  • 2 kasike pavlake
  • 2-3 krastavcica
  • 100 gr. salame
  • 50 gr. slanine
  • 1,5 dl. mleka
  • 1/2 dl. vode
  • pola svezeg kvasca
  • 1 kasikica secera
  • 1 kasikica soli
  • 1/2 dl. ulja
  • 100 gr. margarina
  • 1 jaje
  • susam

Priprema:
Staviti kvasac u toplo mleko da se podigne.Sipati ga u brasno,dodati ulje,vodu,so i secer.Zamesiti glatko testo i ostaviti na toplom da se odmori i naraste.Razviti testo u oblik pravougaonika i na 2/3 testa narendati trecinu margarina.Ispreklapati i ponoviti postupak jos dva puta.Ostaviti malo margarina za pecenje.Za fil izmesati fetu sa pavlakom i dodati sitno seckane krastavcice,salamu i slaninu.Ponovo razvuci testo na duzinu pleha,staviti fil sa strane,koso iseckati testo i preklapati kao pletenicu.Premazati jajetom,posoliti,staviti narendani margarin i posuti susamom.Ostaviti da odstoji 15 minuta pa peci na 180 stepeni oko 20 minuta.

PRIJATNO!


























praline od banana

PRALINE OD BANANA

Sastojci:
  • 500 gr. banana
  • 100 gr. mlevenog keksa
  • 100 gr. margarina
Preliv:
  • 200 gr. cokolade
  • 50 gr. margarina
Priprema:
Oljustene banane izgnjeciti,dodati keks i umuceni margarin.Sve dobro umutiti mikserom i staviti u frizider da se stegne.Ohladjenu masu razvuci oklagijom pa modlom vaditi praline.Otopiti cokoladu sa margarinom na pari.Preliti preko pralina,sacekati da se stegne pa ukrasiti po zelji.Drzati na hladnom do sluzenja.

PRIJATNO!

zele kocke

ZELE KOCKE


Sastojci:
  • 200 gr. secera
  • 1 dl. vode
  • 250 gr. margarina
  • 400 gr. sojinog mleka u prahu
  • 300 gr. zele bombona
  • 300 gr. kokosa
  • 2 lista oblande
Priprema:
 Kuvati secer i vodu da provri.Dodati margarin i mesati da se istop,pa staviti i mleko u prahu i kokos.Sjediniti masu,skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.Iseckati sitno zele bombone pa ih dodati u ohladjenu smesu.List oblande premazati smesom,prekriti drugim listom oblande i pritisnuti tezom tacnom.Kolac ostaviti da se ohladi i stegne.

PRIJATNO!

Thursday, December 4, 2014

kocke sa makom

KOCKE SA MAKOM




Sastojci:
  • 3 case brasna
  • 2 case secera
  • 2 case vode
  • casa ulja
  • 200 gr mlevenog maka
  • 1 pzp
  • 6 kasika pekmeza od kajsija

Priprema:

    U ciniju sipati brasno,secer,vodu,ulje,mak i prasak za pecivo. Izmesati dobro da se masa ujednaci, pa sipati u pleh i peci na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada je kolac gotov,cim se izvadi iz rerne premazati ga tako toplog sa pekmezom. Preliti otopljenom cokoladom ili posuti secerom u prahu po zelji. Kada se prohladi iseci na kocke.

PRIJATNO!

cokoladne bananice

COKOLADNE BANANICE




Sastojci:
  • 300 ml vode
  • 5 kasika arome banane
  • 30 gr zelatina
  • 450 gr secera u prahu
  • 200 gr cokolade
  • 100 gr margarina
  • malo ulja

Priprema;

      Staviti zelatin u 100 ml vode a u ostatak stavimo secer da provri,dok ne otopimo secer. Kada se secer istopi,dodati nabubreli zelatin i kuvati da se i on rastopi. Kada je to gotovo,skloniti sa ringle i dodati aromu banane pa smesu dobro izmiksirati da se ujednaci i zgusne. Sipati u pleh,ostaviti da se dobro ohladi u frizideru,a od cokolade,margarina i ulja rastopiti glazuru,prohladjenu sipatu preko ohladjene smese i seci na kocke ili stangle,po zelji.

PRIJATNO!

Wednesday, December 3, 2014

kokos bajadera

KOKOS BAJADERA

Sastojci:
  • 300 gr. secera
  • 250 gr. margarina
  • 500 gr. mlevenog keksa
  • 300 gr. kokosa
  • 120 gr. cokolade za kuvanje
  • 1 kasikica margarina
Priprema:
  Uspinovati secer kao za slatko,dodati margarin i promesati da se otopi.Skloniti sa vatre pa dodati keks i kokos.Izmesati i sipati u plici,podmazan pleh.Rastopiti na pari cokoladu sa margarinom i preliti preko smese.Bajaderu ohladiti da se stegne.Po zelji posuti kokos po stanglama.

PRIJATNO!

kuglice od cokolade

KUGLICE OD COKOLADE


Sastojci:
  • 100 gr. margarina
  • 100 gr. secera u prahu
  • 200 gr. cokolade
  • 5 zumanaca
  • 1 kasika ruma
  • 1 kasika kakaoa
  • 50 gr.cokolade u prahu(ili neskvik)
Priprema:
 Penasto umutiti margarin,dodati secer,otopljenu cokoladu,zumanca,rum i kakao.Sjediniti smesu i praviti kuglice velicine tresnje.Valjati kuglice u cokoladu u prahu.

PRIJATNO!

posna oblanda

POSNA OBLANDA

Sastojci:
  • 1 pakovanje oblandi
  • 400 gr. suvih smokava
  • 400 gr. urmi
  • 300 gr. meda
  • 300 gr. oraha
Priprema:
  Ocistiti smokve od peteljki,a urme od kostica,pa ih samleti na masini za meso.Samleti orahe pa ih dodati u smesu zajedno sa medom.Umesiti masu pa nanositi na oblande.Pritisnuti oblande sa necim teskim i ostaviti da se ohlade.Sece na stangle.

PRIJATNO!

Tuesday, December 2, 2014

marcipan kuglice

 MARCIPAN KUGLICE




Sastojci:
  • 250 gr. kokosa+50 gr. za valjanje
  • 200 gr. mlevenih oraha
  • 600 gr. mlevenog keksa
  • 200 gr. secera u prahu
  • 2-3 kasike ruma
  • 2 dl. soka od pomorandze
preliv:
  • 100 gr. cokolade za kuvanje
  • 2 kasike ulja
Priprema:
Zamesiti kokos,orahe,keks,secer,rum i sok od pomorandze.Od smese praviti kuglice.Otopiti cokoladu na pari sa uljem.Preliti kuglice pa ih valjati u kokos.

PRIJATNO!

























rolat sa sojinim mlekom

 ROLAT SA SOJINIM MLEKOM

Sastojci:
  • 400 gr. secera
  • 1 dl. vode
  • 250 gr. margarina
  • 250 gr. sojinog mleka u prahu
  • 100 gr cokolade za kuvanje
  • 50 gr. kakaoa
  • 100 gr. seckanih lesnika
  • 100 gr. suvog grozdja
Priprema:
  Staviti secer i vodu da provri.Kada se secer otopi dodati margarin i uz stalno mesanje dodati i sve ostale sastojke.Skloniti sa vatre pa dobro umutiti smesu mikserom.Formirati rolat,uviti u foliju i ohladiti.Sluziti hladne parcice.

PRIJATNO!

posni rolat sa susamom

POSNI ROLAT SA SUSAMOM

Sastojci:
  • 400 gr. belog ratluka
  • 200 gr. secera u prahu
  • 200 gr. cokolade za kuvanje
  • 300 gr. pecenog susama
Priprema:
  Umesiti secer i ratluk.Otopiti cokoladu na pari i dodati u smesu.Staviti i susam i dobro umesiti.Napraviti dva rolata,uviti u foliju i ohladiti.

PRIJATNO!

Monday, December 1, 2014

Cokoladni rolat

COKOLADNI ROLAT


Sastojci:
  • 6 jaja
  • 10 kasika secera
  • 4 kasike brasna
  • 1/2 pzp
  • oko 50 ml ulja
  • 50 gr cokolade
  • 150 gr margarina
Priprema:

      Ulupati 4 belanca u cvrst sne sa 4 kasike secera,zatim dodati i zumanca. U to na kraju ubaciti 4 kasike brasna,pola praska za pecivo i ulje. Dobro sjediniti kasikom i sipati u pleh na papir za pecenje i peci na 180 stepeni oko 15 minuta.
     Za fil;Mikserom umutiti 2 cela jaja sa 6 kasika secera. Kuvati na pari uz stalno mesanje oko 15-20 minuta. Skinuti sa vatre i dodati 50 gr cokolade. U ohladjen fil dodati 150 gr margarina,sve dobro izmiksirati i filovati rolat,uviti,premazati fil od gore i ukrasiti po zelji.

PRIJATNO!

salata od pecuraka

SALATA OD PECURAKA



Sastojci:
  • 450 gr. pecuraka
  • 4 dl. punomasne pavlake
  • so
Priprema:

  Pecurke potopiti u vrelu vodu i drzati poklopljeno 30 minuta.Procediti,izrendati i izgnjeciti zbog viska vode.Razmutiti pavlaku,staviti pecurke i posoliti po ukusu.Sluziti hladno.

PRIJATNO!

bele pihtije

BELE PIHTIJE


Sastojci:
  • 1 l jogurta
  • 200 gr. majoneza
  • 50 gr. zelatina
  • 300 gr. sunkarice
  • 4-5 vece sargarepe
  • 4-5 kiselih krastavcica
  • 4 jaja

Priprema:

   Obariti jaja i iseci na tanke kolutove.Isackati sargarepu na kolutove i obariti.Krastavce takodje iseci na kolutove.Zagrejati 1 litru jogurta i majonez, sa zelatinom da pocne da vri.Slagati u dublji pleh:red sunke,preliti jogurtom,red krastavaca,preliti,red sargarepe,preliti,red jaja preliti,red sunkarice pa preliti sav ostatak.Sluziti hladno.

PRIJATNO!

Sunday, November 30, 2014

pita sa visnjama

PITA SA VISNJAMA


Sastojci:
  • 500 gr. tankih kora
  • 500 gr. visanja
  • 14 kasika secera
  • griz
  • ulje
Priprema:
  Ociscene visnje dobro iscediti.Spajati po dve kore,poprskati uljem i na pocetak kora staviti visnje.(oko 5 cm. sirine)Posuti sa dve kasike secera i malo griza i uviti u rolat.Ponavljati dok se ne potrosi materijal.Staviti u naulje pleh i peci na 180 stepeni.Vrele pite poprskati sa vodom i pokriti.Po zelji posuti gore secerom u prahu.

PRIJATNO!

pita sa pecurkama

PITA SA PECURKAMA


Sastojci:
  • 500 gr. tankih kora
  • 500 gr. pecuraka
  • 2 dl. soka od paradajza
  • kari
  • so
  • biber
  • vegeta
  • origano
  • suvi persun
  • ulje
Priprema:
  Sitno iseckane pecurke dinstati na malo ulja i vode.Dodati zacine:so,biber,vegetu,persun,origano i kari.Skloniti sa vatre i dodati sok od paradajza.(moze i pelat)Malo prohladiti,spajati po dve kore,poprskati sa malo ulja i filovati.Tako dok se ne potrosi materijal.Pomesati malo ulja,vode i paradajza i gore premazati kore.Peci na 180 stepeni.

PRIJATNO!

piletina sa kikirikijem

PILETINA SA KIKIRIKIJEM


Sastojci:
  • 500 gr. belog mesa
  • 450 gr. kineske mesavine
  • 100 gr. kikirikija
  • pola kasikice karija
  • vegeta
  • so
  • biber
  • persun(suvi)
  • origano
  • kineski zacin

Priprema:
  Iseckati belo meso na kockice i staviti da se przi na malo ulja dok ne bude skoro gotovo.Dodati ceo kikiriki i prziti jos 5 minuta.Dodati kinesku mesavinu i malo vode pa dinstati jos 10tak minuta.Staviti zacine:so,biber,vegetu,persun,origano,kari i kineski zacin.Promesati i skinuti sa vatre.Sluziti sa barenim pirincem.

PRIJATNO!