Friday, September 20, 2013

Salata od praziluka

Salata od praziluka

Sastojci:
  • 2 velika praziluka
  • 2 sveža krastavca
  • 2 pavlake
  • so
  • beli luk u prahu
Priprema:
        Iseckati na tanke kolutiće praziluk i krastavce. Dodati pavlaku, izmešati, dodati so i beli uk po ukusu.           Dekorisati kolutićima krastavca.  

PRIJATNO!

Šlag torta

 Šlag torta

Sastojci:
  • 1 kg šlaga
  • 300 gr mlevene plazme
  • 200 gr eurokrema
  • 250 ml slatke pavlake
  • 6 dl mleka




Priprema:

1.FIL - Umutiti 300 gr šlaga sa 2 dl mleka i dodati u to plazmu. Dobro sjediniti smesu i staviti na dno tacne kao "koru".

2.FIL - Umutiti 300 gr šlaga sa 2 dl mleka i dodati u to eurokrem. Dobro sjediniti,po želji ostaviti da se stegne malo u frižideru, pa staviti preko 1.-og fila.

3.FIL - Umutiti 300 gr šlaga sa 2 dl mleka i dodati u to slatku pavlaku. Sjediniti,prohladiti i staviti polako preko 2.og fila.

Preostali šlag po želji umutiti i staviti od gore.
Dekoracija po želji. 
PRIJATNO!

Sunday, September 15, 2013

Kikiriki Torta

Kikiriki Torta

Sastojci:
  • 12 jaja
  • 200 gr šećera
  • 20 kašika šećera
  • 2 kašike sirćeta
  • 12 kašika brašna
  • 1 l mleka 
  • 400 gr kikirikija
  • 500 gr margarina

Priprema:

Kora - Ulupati 6 belanaca u čvrst sneg, dodati 100 gr šećera i 1 kašiku sirćeta. Peći u prethodno nauljenom plehu, posutim brašnom na 220 stepeni, oko 30 minuta,dok ne dobije zlatnu boju. Ponoviti postupak 2 puta.

Fil - U litar mleka kuvati 12 žumanaca, 20 kašika šećera i 12 kašika brašna. Kad se masa prohladi dodati 400 gr samlevenog,pečenog i neslanog kikirikija i 500 gr margarina.

- Ovom smesom filovati kore
- Dekoracija po želji 
PRIJATNO!

Japanski vetar

Japanski Vetar




Sastojci:
  • 15 jaja
  • 250 gr margarina
  • 250 gr šećera u prahu
  • 38 kašika šećera
  • 0,5 l mleka
  • 3 kašikice sirćeta
  • 9 kašika prezli
  • 9 kašika brašna
  • 300 gr oraha
  • 15 kašika oraha


Priprema:

Kora - umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, dodati 1 kašikicu sirćeta, 10 kašika sećera, 3 kašike prezli i 5 kašika mlevenih oraha. Sjediniti mikserom i sipati u pleh, prethodno namazan uljem i posut sa malo brašna. Peći u rerni, prethodno zagrejanoj na 220 stepeni, 20-30 minuta. Kora je gotova kada je probodete nožem, a na njemu ne ostane testa. Postupak ponoviti 3 puta.

Fil 1. - Skuvati 8 žumanaca u 0,5 l mleka sa 8 kašika šećera i 9 kašika brašna. Kada se prohladi, dodati 300 gr mlevenih oraha. Dobro promešati.

Fil 2. - Umutiti 7 žumanaca, 250 gr margarina, 250 gr sećera u prahu. Ovu smesu dodati prvom filu.

- Ređati kora-fil-kora-fil-kora-dekoracija.

- Dekoracija po želji, kao npr. šlag i jestiva slika.

PRIJATNO!