Thursday, April 17, 2014

Vaskršnji zeka

VASKRŠNJI ZEKA

Sastojci:
  • 1 kg brašna
  • 1 sveži kvasac
  • 2,5 dl mleka
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 dl ulja
  • 2 jaja
  • 1 dl jogurta
  • voda
Priprema:
    Zamesite testo od brašna,kvasca dignutog u mleku sa šećerom,dodajte so,ulje,jaja i jogurt.Po potrebi dodajte mlake vode da testo bude srednje tvrdoće i glatko.Ostavite testo da naraste.Na pobrašnjenu površinu izručite testo iz činije i podelite na jufke.Pravite loptice po veličini za glavu,telo,uši,ruke i noge(šapice).Složite testo u podmazan pleh, i pecite na 180 stepeni da porumeni.Gotovog zeku premažite  sa malo ulja da dobije sjaj,i izdubite rupu za jaje,okice,nos i usta.

PRIJATNO!