Wednesday, October 30, 2013

Proja

Proja

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 4 šolje palente
  • 2 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašikica soli
  • 2 dl ulja
  • 2 dl jogurta
  • oko 0.5 l kisele vode
Priprema:
     - Dobro umutiti sve sastojke. (gustina treba da bude malo gušća nego smesa za palačinke) Peći u podmazanom i brašnom posutom plehu da se dobije rumena boja, na 220 stepeni.

PRIJATNO!

Koh od griza

Koh od griza

Sastojci:
  • 6 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 4 kašike griza
  • 2 kašike brašna
  • 1 l mleka
  • 2 vanil šećera

Priprema:

      - Umutiti 6 jaja sa 6 kašika šećera,4 kašike griza i 2 kašike brašna. Ispeći u nauljenom i brašnom posutom pehu. Skuvati 1 l mleka sa 3 kašike šećera i 2 vanil šećera. Prohladiti koru na sobnoj temperaturi i preliti toplim mlekom. Ostaviti da se ohladi.

PRIJATNO!

Monday, October 28, 2013

Pesak torta

Pesak torta

Sastojci:
  • 6 pudinga od vanile
  • 1.5 l mleka
  • 2 margarina
  • 300 gr šećera
  • 300 gr mlevene plazme
  • 300 gr kokosa
  • 300 gr samlevenih oraha
  • 100 gr šlaga

Priprema:
     - U mleko skuvati puding. Posebno umutiti margarin i šećer i dodati u ohladjen puding. Masu podeliti na 3 dela. U prvi deo dodati plazmu, u drugi kokos, u treći orahe. Ovim redom stavljati filove na tacnu. Umutiti šlag i namazati celu tortu.

PRIJATNO!

Špagete sa mesom

Špagete sa mesom

Sastojci:
  • 1 pakovanje špageta
  • 300 gr mlevenog mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • 5 dl paradajza
  • so
  • vegeta

Priprema:

     - Skuvati špagete i procediti ih. U malo vode i ulja izdinstati sitno seckan ili samleven luk. Dodati meso,so i vegetu po ukusu, pa uz dolivanje po malo vode izdinstati i meso. Kada je gotovo pustiti da ispari skoro sva voda, naliti paradajz i kuvati još 5 minuta. 

PRIJATNO!

Bugarska pita

Bugarska pita

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 2 dl jogurta
  • 2 dl ulja
  • 16 kašika brašna
  • 300 gr sira
  • 1 prašak za pecivo
  • so
  • 200 gr suhomesnato (po izboru)
  • lišće od 2 mlada crna luka
  • (može i paprika ili kiseli krastavci)  

Priprema:
     - Sitno iseckati suhomesnato i lišće luka, pa dodati sve ostale sastojke i dobro umutiti. Ostaviti da odstoji pola sata. Promešati i peći u nauljenom i brašnom posutom plehu na 200 stepeni. Posle 10 minuta smanjiti na 180 stepeni, dok ne dobije svetlo braon boju.

PRIJATNO!