Saturday, December 14, 2013

Bela krem torta

Bela krem torta

Sastojci:
   
    kora:
  • 300 gr šećera
  • 300 gr mekog brašna
  • 350 gr mlevenih oraha
  • kašika sode bikarbone
  • 4 dl kisele vode
   fil:
  • 7 dl vode
  • 7 kašika gustina
  • 7 kašika sitnog šećera
  • 250 gr margarina
  • 150 gr šećera u prahu
  • 250 gr mlevenih oraha
  • kašika ruma
   ostalo:
  • 2 kesice šlaga
Priprema:

     kora: - Izmešati šećer,brašno,mlevene orahe i sodu bikarbonu pa sa kiselom vodom zamesiti testo.Podeliti na 5 delova i peći kore na prevrnutom,nauljenom plehu.
    fil: -Od 7 dl vode odvojiti 1 dl,a ostatak staviti da provri.Izmešati gustin i sitan šećer sa 1 dl vode i sipati u vodu koja vri.Promešati,skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.Umutiti margarin sa šećerom u prahu,dodati mlevene orahe i rum.Masu dobro sjediniti pa je pomešati sa ohlađenim gustinom.Dobijenim filom filovati kore.Tortu premazati šlagom i ukrasiti po želji.
PRIJATNO!

Jesenja torta

Jesenja torta

Sastojci:
  • 1 kg kestena
  • 250 gr šećera
  • 4 kašičice konjaka
  • 200 gr pečenog lešnika
  • 300 gr čokolade za kuvanje
  • 200 gr margarina
  • 1 kesica šlaga

Priprema:

      - Skuvani kesten oljuštiti i propasirati ga, pa dodati gust sirup napravljen od po jedne šoljice vode i šećera i konjaka. Dobijenoj masi dodati samlevene lešnike,200 gr rastopljene čokolade i rastopljen margarin. Masu dobro izmešati, ostaviti malo u frižideru da se stegne, pa je oblikovati po želji. Na pari istopiti preostalu čokoladu, preliti tortu, pa kad se stegne premazati šlagom umućenim sa vodom. Dekoracija po želji.

PRIJATNO!

Lomljena torta

Lomljena torta

Sastojci:
  • 200 gr margarina
  • 150 gr šećera
  • 50 gr lešnika
  • 150 gr brašna
  • 200 gr šlaga
  • 3 dl kisele vode
  • kašika šećera u prahu

Priprema:

     - Umutiti margarin, dodati šećer, lešnike i brašno. Sjediniti dobro masu, sipati u pleh i peći 40 minuta na 160 stepeni. Pečenu koru izvaditi iz pleha, ohladiti i izlomiti na komadiće. Umutiti šlag sa hladnom kiselom vodom i dodati šećer u prahu. Na tacnu sipati pola šlaga, preko staviti komadiće lomljene kore, pa ponovo šlag, Staviti u frižider da se stegne. Dekoracija po želji.

PRIJATNO!

Posna torta od kokosa i lešnika

Posna torta od kokosa i lešnika

Sastojci:
  • 6 pudinga od vanile
  • 500 gr margarina
  • 500 gr šećera u prahu
  • 300 gr posnog mlevenog keksa
  • 300 gr prepečenog mlevenog lešnika
  • 300 gr kokosa
  • 2 kesice šlaga

Priprema:

     - Skuvati puding u 1.5 l vode i ostaviti da se prohladi. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa ga pomešati sa pudingom i masu podeliti na 3 dela. U prvi dodati keks, dobro izmešati pa oblikovati na tacni. U drugi dodati lešnik pa staviti preko prve smese i oblikovati. U treći dodati kokos i staviti od gore, oblikovati. Umutiti šlag sa vodom i namazati tortu. Dekoracija po želji.

PRIJATNO!

Tuesday, December 10, 2013

Posna griz torta

POSNA GRIZ TORTA

Sastojci:
  • 1 dl vode
  • 200 gr šećera
  • 2 vanil šećera
  • 150 gr griza
  • 100 gr seckanih oraha
  • 100 gr seckanih lešnika
  • 100 gr suvog grožđa
-glazura:
  • 4 dl vode
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kašika gustina
Priprema:
    -U vodu sipati šećer i vanil šećer pa zagrejati do ključanja.Dodati griz i kuvati uz mešanje dok se ne dobije gusta masa.Kada se malo prohladi umešati orahe,lešnike i suvo grožđe.Masu sipati u nauljeni kalup i ostaviti da se ohladi u frižideru.
     Od 4 dl vode odvojiti 3 kašike,a ostatak staviti da provri.U ključalu vodu sipati rendanu čokoladu.Odvojenom vodom razrediti prah šećer,gustin i kakao,ujednačiti i sipati u vrelu čokoladu.Skuvati krem uz stalno mešanje.Ohlađenu tortu preliti mlakim kremom i vratiti u frižider.

PRIJATNO!

Plazma torta

PLAZMA TORTA


Sastojci:
  • 250 gr margarina
  • 4 jaja
  • 2 kašike kakaoa
  • 300 gr šećera u prahu
  • 400 gr mlevene plazme
  • zelene mrvice

Priprema:
    -Zamesite sve sastojke i oblikujte tortu kao jelku.Pospite mrvicama i ukrasite čime god još želite.


PRIJATNO!

Sunday, December 8, 2013

Teletina sa djumbirom

TELETINA SA ĐUMBIROM

Sastojci:
  • 1 kg telećih leđa
  • malo putera
  • 2 lista lorbera
  • kašičica bibera u zrnu
  • 2 grančice ruzmarina
  • so
  • biber
  • 1 koren đumbira
  • 2 kriške tosta bez kore
  • 2 jaja
  • 50 gr oljuštenog i narendanog badema
  • 1 kašičica iseckanog peršuna
  • 3,5 dl kisele pavlake
  • 1 kašičica vegete

Priprema:
    -Puterom premazati foliju,rasporediti lorber,biber u zrnu i ruzmarin.Posoliti i pobiberiti meso i složiti na foliju.Đumbir iseckati na kockice,izmešati sa izmrvljenim tostom,jajima,bademom i peršunom.Ovim premazati meso i preklopiti foliju tako da se meso urola.Dobro zatvoriti foliju i staviti u pleh da se peče.Peći na 200 stepeni oko sat i po.Meso prebaciti na tanjir za serviranje.Soku od pečenja dodati pavlaku i još malo prokuvati.Servirati uz meso.

PRIJATNO!

Vikend torta

VIKEND TORTA

Sastojci:
  • 3 šoljice ulja
  • 4 šoljice piva
  • 3 šolje griza
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 4 šoljice brašna
  • 200 gr suvog grožđa
  • 6 šoljica šećera
  • 6 šoljica vode
  • 1 limun
  • 4 kašike dzema po izboru
  • 1 kesica šlaga
Priprema:
    -U posudu za mešenje sipati ulje i pivo,zatim postepeno dodavati griz,mlevene orahe,brašno i suvo grožđe.Sve dobro sjediniti pa izliti u podmazan pleh za pečenje.Peći 30 minuta na 200 stepeni.Pečenu koru preliti skuvanim sirupom od šećera,vode i limuna sečenog na kolutove.Kada kora upije sirup preko naneti dzem po izboru.Tortu držati na hladnom a sutra je ukrašavati šlagom.

PRIJATNO!