Saturday, December 20, 2014

pasulj prebranac

PREBRANAC


Sastojci:
  • 500 gr. pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 cena belog luka
  • 1 veza zeleni
  • ulje 
  • so
  • vegeta
  • biber
  • aleva paprika
Priprema:
  Kuvati pasulj oko 15 minuta pa procediti.U serpu staviti pasulj,sitno seckan crni luk,ociscenu sargarepu,paskanat i persun.Staviti so,vegetu i malo bibera.Kuvati dok zrna pasulja ne budu meka.Kuvati u manje vode pa kada je gotov pasulj paziti da ostane malo vode u serpi.Presuti u tepsiju.Napraviti zaprsku ,u malo ulja proprziti 3 varjace brasna,staviti sitno seckan beli luk,skloniti sa vatre pa dodati kasicicu aleve paprike.Umesati zaprsku u pasulj i staviti u rernu.Krckati oko pola sata na 180 stepeni.

PRIJATNO!

baklava sa pistacima

BAKLAVA SA PISTACIMA

Sastojci:
  • 500 gr. tankih kora
  • 500 gr. secera
  • 150 gr. krupno mlevenih pistaca
  • 130 gr. putera
  • 1 dl. ulja
  • sok od jednog limuna




Priprema:
Skuvati sirup od secera,vode i limunovog soka.Istopiti na tihoj vatri puter i dodati ulje.U podmazan pleh redjati po dve kore i mazati ih smesom od putera i ulja.Kada se potrosi polovina kora staviti mlevene pistace.Nastaviti sa slaganjem i mazanjem kora dok se sve ne potrosi.Premazati i poslednju koru i iseci baklavu na parcad.Peci na 180 stepeni oko 30 minuta.Vrucu baklavu preliti hladnim sirupom.

PRIJATNO!









baklava sa makom

BAKLAVA SA MAKOM


Sastojci:
  • 500 gr. tankih kora
  • 200 gr. mlevenog maka
  • 200 gr. secera
  • ulje
za sirup:
  • solja secera
  • solja vode

Priprema:
Pomesati mak i secer. Staviti dve kore u nauljen pleh,poprskati uljem pa posuti makom.Stavljati po jednu koru,svaku malo nauljiti i posuti makom.Ponavljati postupak dok se ne potrosi materijal.Na kraju staviti dve kore,premazati uljem i iseci na parcad.Peci na 180 stepeni oko 30 minuta.Skuvati sirup od secera i vode pa vrucim sirupom preliti hladnu baklavu.Po zelji i ukusu moze se dodati sok od limuna u sirup.

PRIJATNO!

Friday, December 19, 2014

turska baklava

TURSKA BAKLAVA


Sastojci:
za testo:
  • 500 gr. brasna
  • 1 jaje
  • solja mleka
  • 50 gr. putera
  • prstohvat soli
za fil:
  • 300 gr. oraha
  • 300 gr. secera u prahu
  • 1 kasicica cimeta
za sirup:
  • 1 solja secera 
  • 1 solja vode
  • malo soka od limuna
za mazanje testa:
  • 200 gr putera
  • 1 zumance
Priprema:
Zamesiti testo od brasna,jajeta,mleka,otopljenog putera i soli.Testo treba da bude glatko i meko.Ostaviti testo da odmori 30 minuta.Samleti orahe na krupnije i pomesati sa secerom i cimetom.Kada se testo odmori pravite male kuglice(oko 20).Uzeti kuglicu,rastanjiti i premazati otopljenim puterom.3/4 testa posuti orasima pa uz pomoc debljeg stapica ili olovke umotati testo.Izvuci stapic i prstima zatvoriti krajeve.Ponoviti postupak dok ne uradite sve kuglice.Poredjati u podmazan pleh,premazati zumancetom pomesanim sa kasikom vode i staviti da se pece.Peci na 200 stepeni 15 minuta pa smanjiti na 160 stepeni,izvaditi baklavu,premazati puterom pa peci oko 50 minuta.Skuvati sirup od secera i vode,dodati sok od limuna po ukusu pa preliti toplu baklavu hladnim sirupom.

PRIJATNO!

Thursday, December 18, 2014

sarma od ribe

SARMA OD RIBE

Sastojci:
  • 1 kg. susene ribe(saran,som ili smudj)
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 gr. pirinca
  • 2 cena belog luka
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • 1/2 l kuvanog paradajza
  • listovi kiselog kupusa


Priprema:
  Samleti susenu ribu(bez glava) na masini za meso dva puta.U ribu dodati so,biber,isitnjen beli luk,1 kasikicu aleve paprike i opran pirinac.Stavljati po jednu punu kasiku smese na list kupusa i uvijati sarmu.Redjati sarmu u serpu,sipati 1/2 litre kuvanog paradajza i vode da prekrije sarmu.Kuvati je prvi dan kratko,a sutradan je kuvati dok ne bude gotova.


PRIJATNO!

juneci gulas

JUNECI GULAS


Sastojci:
  • 500 gr. junetine
  • 3 vece glavice luka
  • aleva paprika
  • 1 sveza crvena paprika
  • so
  • biber u zrnu
  • vegeta
  • 1 lovorov list
  • ulje
Priprema:
Na malo ulja staviti sitno seckan crni luk i prodinstati uz dodavanje vode,dok ne dobije zlatnu boju.Iseci junetinu na kockice pa dodati u luk zajedno sa listom lovora..Dinstati dok meso ne omeksa.Iseci crvenu papriku i staviti u meso.Zaciniti sa par zrna bibera,posoliti, pobiberiti i dodati vegetu.Kada je meso gotovo staviti 1 kasikicu crvene paprike i skloniti sa vatre.Sluziti uz pire ili obareni krompir.Aleva paprika moze biti i ljuta .

PRIJATNO!

peceni oslic

PECENI OSLIC

Sastojci:
  • 8 fileta oslica
  • 3 cena belog luka
  • 1 limun
  • 1 ljuta papricica
  • ulje
  • so
  • sirce
  • brasno
Priprema:
Uvaljti svako parce oslica u brasno pa prziti na malo vrelog ulja da porumeni sa obe strane.Izvaditi pecenu ribu i u tom ulju kratko proprziti sitno seckani beli luk i ljutu papricicu.Skloniti sa vatre dodati so,par kapi sirceta i sok od limuna.Preliti filete oslica ovom smasom.

PRIJATNO!



















Wednesday, December 17, 2014

pecena pastrmka

PECENA PASTRMKA


Sastojci:
  • pastrmka(oko 500 gr.)
  • 1 limun 
  • maslinovo ulje
  • so 
  • biber
  • svez persun
Priprema:
Pastrmku ocistiti,oprati i osusiti.Pomasati malo soka od limuna sa maslinovim uljem i premazati celu ribu,spolja i iznutra.Posoliti i pobiberiti takodje i spolja i iznutra.Uviti pastrmku u foliju i peci na 180 stepeni oko 40 minuta.Pecenu pastrmku dekorisati limunom i svezim persunom.

PRIJATNO!

banana hleb

BANANA HLEB


Sastojci:
  • 2 jaja
  • 0,8 dl. jogurta
  • 120 gr. putera
  • 2 velike banane
  • 200 gr. secera
  • 200 gr. brasna
  • 1 vanil secer
  • 1 kasicica sode bikarbone
  • 1/2 kasicice soli
Priprema:
U posudi izgnjeciti banane dodati jogurt,vanil secer,umucen puter i jaja umucena sa secerom.Posebno izmesati brasno sa sodom bikarbonom i solju pa sipati u pripremljenu smesu.Testo ce biti redje.Po zelji mogu se dodati orasi ili suvo voce.Sipati smesu u podmazanu modlu i peci oko 45 minuta.

PRIJATNO!

pita sa spanacem

PITA SA SPANACEM

Sastojci:
  • 15 kasika brasna
  • 1 kasicica sode bikarbone
  • 150 gr. putera
  • 1,5 dl. mleka
  • 4 jaja
  • 1 kasicica soli
  • 250 gr. sira
  • 250 gr. spanaca

Priprema:
U brasno umesati sodu bikarbonu,dodati mleko,otopljeni puter i zumanca.Dobro izmesati da se dobije glatko testo.Spanac obariti,iseckati pa dodati u smesu zajedno sa sirom.Umutiti belanca sa kasicicom soli i lagano umesati u testo.Testo ce biti malo retko.U podmazan manji pleh sipati testo,posuti susamom i peci na 180 stepeni 25-30 minuta.

      Tuesday, December 16, 2014

      kafene kuglice

      KAFENE KUGLICE


      Sastojci:
      • 280 gr secera
      • 280 gr badema
      • 5 kasika vode
      • 50 gr cokolade za kuvanje
      • 3 kasike secera
      • 3 kasike kuvane crne kafe
      • 100 gr rendane cokolade

      Priprema:


            Skuvati sirup od 280 gr secera i 5 kasika vode.Bademe obariti,oljustiti pa ih malo prepeci i na kraju samleti.U gotov sirup dodati samlevene bademe.Sve dobro sjediniti i od dobijene smese oblikovati kuglice.Rastopiti na pari cokoladu za kuvanje,dodati crnu kafu i 3 kasike secera,pa dobro izmesati da se dobije fina glazura.Preliti kuglice a zatim svaku uvaljati u rendanu cokoladu.

      PRIJATNO!

      keks kuglice

      POSNE KEKS KUGLICE



      Sastojci:
      • 250 gr margarina
      • 50 gr crne cokolade za kuvanje
      • 500 gr mlevenog keksa
      • 200 gr secera u prahu
      • 5 kasika mleka od soje
      • 5 kasika ruma
      • 70 gr kakaoa



      Priprema:


             Uz stalno mesanje istopiti na pari cokoladu i polovinu margarina.Pomesati mleveni keks sa secerom u prahu i dodati drugu polovinu potpuno rastopljenog margarina.Sve dobro sjediniti.Zatim u to dodati rastopljenu cokoladu sa margarinom,mleko i rum.Sve dobro sjediniti i oblikovati kuglice.
      Valjati kuglice u kakao.

      PRIJATNO!




























      posne kuglice

      POSNE KUGLICE



      Sastojci:

      • 200 gr secera
      • 1 dl vode
      • 250 gr margarina
      • 400 gr sojinog mleka u prahu
      • 300 gr zele bombona
      • 300 gr kokosa
      • 100 gr seckanih oraha
      • 50 gr mlevenih oraga

      Priprema:


              Preliti secer vodom pa ga spinovati,dodati margarin i kada se otopi dodati sojino mleko u prahu pa sve dobro sjediniti.Skloniti sa vatre da se smesa prohladi.Zatim dodati sitno seckane zele bombone,kokos i seckane orahe.Smesu dobro sjediniti i oblikovati kuglice.Valjati u mlevene orahe.

      PRIJATNO!

      Sunday, December 14, 2014

      snicle od tune

      SNICLE OD TUNE


      Sastojci:
      • 800 gr. tune
      • 4-5 kasika susama
      • maslinovo ulje
      Priprema:
        Iseci meso tune na 4 veca parceta.Premazati ih maslinovim uljem pa staviti u plicu posudu i uvaljati u susam.Na 2 kasike maslinovog ulja prziti kriske 6 minuta.Pecene kriske tune seci na manje parcice.


      PRIJATNO!

      kolac sa visnjama

      KOLAC SA VISNJAMA

      Sastojci:
       za patispanj:
      • 4 jaja
      • 4 kasika secera
      • 3 kasike brasna
      • 1 pzp
      krem:
      • 500 gr. visanja
      • 200 gr. pudinga od vanile
      • 2 dl. mleka
      • secer
      • 2 kesice slaga
      Priprema:
       Umutiti belanca u cvrst sneg,dodati secer i zumanca i dobro izmutiti.Kasikom umesati brasno i pzp i ispeci koru.U 1 l. vode skuvati visnje, sa secerom po ukusu.Procediti,odvojiti 2 dl.soka a u ostatak ukuvati puding koji se predhodno razmuti u mleku.Pomesati visnje i puding,dobro izmiksati i filovati koru.Umutiti slag pa ga premazati preko prohladjenog kolaca.


      PRIJATNO!