Friday, January 2, 2015

paprikas sa suvim sljivama

PAPRIKAS SA SUVIM SLJIVAMA


Sastojci:
  • 500 gr. krompira
  • 300 gr. pecuraka
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 praziluk
  • 300 gr. suvih sljiva
  • 4-5 lista svezeg kupusa
  • 1 solja kuvanog paradajza
  • 1 solja crnog vina
  • crvena paprik
  • so

Priprema:
Na dno posude sloziti listove kupusa.Krompir,pecurke,papriku,luk i praziluk iseci na krupne komade.Staviti sljive,alevu papriku pa preliti vinom i paradajzom.Posoliti po ukusu i kuvati oko 90 minuta.

PRIJATNO!

salata od oraha i belog luka

SALATA OD ORAHA I BELOG LUKA


Sastojci:
  • 2 cena belog luka
  • 400 gr. oraha
  • 1 dl. maslinovog ulja
  • 1 kasicica soli
  • sok od jednog limuna
Priprema:
Beli luk usitniti sa solju.Dodati krupno mlevene orahe i maslinovo ulje.Dobro izmesati i zaciniti sokom od limuna.

PRIJATNO!

hleb sa orasima

HLEB SA ORASIMA


Sastojci:
  • 30 gr. svezeg kvasca
  • 1 kasicica secera
  • 3,25 dl. mlake vode
  • 300 gr. belog brasna
  • 450 gr. integralnog brasna
  • 1 kasicica soli 
  • 2 kasike maslinovog  ulja
  • 1 kasicica suvog ruzmarina
  • 1 cen belog luka
  • 60 gr. oraha
  • 1/2 kasicice bibera

Priprema:
 U malo mlake vode staviti secer i kvasac da naaste.U ciniju sipati obe vrste brasna,so i ruzmarin.Kvasac i polovinu ulj zamesiti sa brasnom u glatko testo.Na preostalom ulju proprziti sitno seckan beli luk,dodati mlevene orahe i biber i skloniti sa vatre da se prohladi.Kada se testo podigne pomesati sa proprzenom smesom da se sjedini pa ostaviti 30 minuta da odmori.Staviti testo u nauljenu tepsiju i peci na 190 stepeni oko 45 minuta da postane zlatno-braon.

PRIJATNO!

Tuesday, December 30, 2014

sarma

SARMA


Sastojci:
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 1 kg. mlevenog mesa(junece i svinjsko)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 soljica pirinca
  • 1 jaje
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • vegeta
  • susena slanina ili rebra
  • ulje
Priprema:
Odvojiti listove kupusa pa iseci koren do lista.Crni luk sitno iseckati,prodinstati na ulju pa dodati mleveno meso.Dinstati dok meso malo ne omeksa pa dodati opran pirinac.Staviti so,malo bibera,vegetu,alevu papriku i u prohladjenu masu staviti jaje.Sve dobro sjediniti.Dno serpe pokriti malim listovima koji nisu za uvijanje.Na svaki list kupusa staviti punu kasiku mesa i uviti sarmu.Redjati u krug a izmedju svakog reda staviti malo slanine ili rebra.Kada se potrosi meso gore pokriti sarmu listovima.Krckati na tihoj vatri,najbolje 2-3 dana.

PRIJATNO!

Monday, December 29, 2014

slatke perece

SLATKE PERECE


Sastojci:
  • 140 gr. margarina
  • 210 gr. brasna
  • 70 gr. secera
  • kora od pola limuna
  • 3 zumanca

Priprema:
Izmrviti margarin pa pomesati sa brasnom,dodati secer,2 zumanca i narendanu koru limuna.Zamesiti glatko testo pa razviti i modlom vaditi perece.Redjati perece u podmazanu tepsiju i premazati zumancetom.Posuti perece secerom pa peci na 220 stepeni oko 20 minuta.

PRIJATNO!

cokoladne perece

COKOLADNE PERECE


Sastojci:
  • 120 gr. brasna
  • 100 gr. margarina
  • 1 zumance
  • 1 vanil secer
  • 80 gr. secera
  • 20 gr. kakaoa
glazura:
  • 1 stangla cokolade
  • 1 kasicica margarina
  • 1 kasika pavlake

Priprema:
Izmrviti margarin,dodati brasno,zumance,vanil secer,secer i kakao.Zamesiti glatko testo i ostaviti sat vremena u frizideru.Razviti testo i modlom vaditi perece.Peci u podmazanom plehu na 220 stepeni oko 10 minuta.Pecene i prohladjene perece umakati u glazuru.Za glazuru istopiti cokoladu,dodati margarin i pavlaku i dobro sjediniti.

slane perece

SLANE PERECE


Sastojci:
  • 280 gr. brasna
  • 150 gr. margarina
  • 5 zumanca
  • 1 kasicica soli
  • 1 kasika konjaka
  • 2 dl. kisele pavlake
  • malo mleka

Priprema:
Izdrobiti margarin pa mu dodati 4 zumanca,konjak,pavlaku,so,brasno i sve zamesiti sa malo mleka u glatko testo.Razviti,vaditi perece modlom i redjati u podmazanu tepsiju.Premazati zumancetom i peci na 220 stepeni dok ne porumene.

PRIJATNO!

Sunday, December 28, 2014

bozicni keks

BOZICNI KEKS

Sastojci:
  • 100 gr. putera
  • 200 gr. brasna
  • 100 gr. secera
  • 1 zumance
  • 1 kasicica ekstrata od vanile
  • 1 pzp
  • marmelada

Priprema:
Zamesiti testo od secera,omeksanog putera,zumanceta,brasna,ekstrata od vanile i praska za pecivo.Staviti testo u najlonsku foliju na 30 minuta u frizider.Razviti testo na 5 mm debljine,vaditi modlom zvezde,pa manjom modlom vaditi zvezdice iz sredine.Staviti po malo marmelade u sredinu i peci keks na 180 stepeni 10tak minuta na papiru za pecenje.


PRIJATNO!