Saturday, December 13, 2014

kestencici

KESTENCICI

Sastojci:
  • 500 gr. kesten pirea
  • 150 gr. margarina
  • 150 gr. secera u prahu
  • aroma ruma
glazura:
  • 150 gr. cokolade za kuvanje
  • 50 gr. margarina
Priprema:
  Ostaviti kesten da omeksa na sobnoj temperaturi.Omeksati margarin pa ga pomesati sa kestenom.Dodati secer i aromu ruma(po ukusu) i dobro sjediniti masu.Staviti u frizider da se dobro stegne.Hladnu masu vaditi kasicicom,oblikovati rukom i redjati na tacnu.Na pari istopiti cokoladu i margarin i u nju umakati pripremljene kestencice do pola pa stavljati u korpice.


PRIJATNO!

brauni kolac

BRAUNI KOLAC

Sastojci:
  • 1/2 solje putera
  • 1 solja secera
  • 2 jaja
  • 1 kasicica ekstrata od vanile
  • 1/3 solje kakaoa
  • 1/2 solje brasna
  • so
  • pzp(pola)
preliv:
  • 3 kasike putera
  • 3 kasike meda
  • 3 kasike kakaoa
  • 1 solja secera
  • 1 kasicica ekstrata od vanile


Priprema:
  Rastopiti puter,skloniti sa vatre,umesati secer,jaja i ekstrat.U ciniji pomesati kakao,brasno,mrvu soli i pzp pa u to sipati rastopljen puter.Dobro izmesati smesu pa peci u pravougaonom,manjem plehu na 175 stepeni, 25-30 minuta.Preliv-Izmesati 3 kasike omeksanog putera,3 kasike meda,3 kasike kakaoa,solju secera i ekstrat vanile da bude glatka smesa.Mlak kolac preliti ohladjenim prelivom.

PRIJATNO!

pijani saran

PIJANI SARAN

Sastojci:
  • 1 saran (oko 2 kg.)
  • 4 dl. crvenog vina
  • 2 cesnja belog luka
  • 40 gr. putera
  • 30 gr. brasna
  • sok od jednog limuna
  • 1 krompir
  • 1 list lovora
  • 1/2 solje vode
  • 1 limun 
  • so
  • biber


Priprema:
  Oprati i osusiti sarana.Staviti ga u tepsiju,preliti sokom od limuna i posoliti.U stomak staviti jedan ociscen i opran krompir.Pomesati vodu i vino i kratko prokuvati.Skloniti sa vatre pa dodati isitnjen beli luk,lovor,so i biber.Preliti vino preko sarana i peci na 200 stepeni oko 40 minuta.Pecenog sarana izvaditi,a vino procediti,dodati puter i brasno pa kuvati 8 minuta.Sosom od vina preliti sarana i dekorisati limunom.

PRIJATNO!

Friday, December 12, 2014

torta nugat sa jagodama

TORTA NUGAT SA JAGODAMA

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 8 kasika secera
  • 1 kasika sirceta
  • 200 gr secera u prahu
  • 250 gr margarina
  • 300 gr ml. keksa
  • oko 0.5 kg jagoda
  • slag za ukrasavanje
Priprema:

       Ulupati belanca u cvrst sne,dodati 8 kasika secera i na kraju sirce. Sipati u pleh i peci koru na 140 stepeni oko pola sata. Ispeci dve kore od dobijene smese.
      Penasto umutiti margarin,zumanca i secer u prahu,pa u to dadati mleveni keks.. Filovati koru sa jednom cetvrtinom fila,pa staviti jagode,zatim jos cetvrtinu fila,pa drugu koru i onda opet isto,cetvrtina fila,jagode,ostatak fila,pa slag.Ukrasavanje po zelji.

PRIJATNO!




puslica torta

PUSLICA TORTA




Sastojci:

  • 6 belanaca
  • 1 kasika  sirceta
  • 18 kasika secera
  • 12 zumanaca
  • 800 ml mleka
  • 250 gr margarina
  • 200 gr secera
  • 9 kasika brasna
  • 250 gr oraha
  • slag za ukrasavanje

Priprema:

    Belanca ulupati u cvrst sne,pa postepeno dodavati secer,kasiku po kasiku,svih 18 i na kraju sirce. Ukljuciti rernu na 120 stepeni da se kora malo podigne,ali sim se stavi kora smanjiti na 100 stepeni jer se kora prakticno susi. Ako ste vec pravili kore znate kako to radite sa vasom rernom. Napraviti dve kore od smese.

    Staviti secer u serpu (200gr),pa ga istopiti kao karamel,zatim dodati 600 ml mleka. U preostalih 200 ml mleka razmutiti zumanca i brasno pa sve to sipati u karamel mleko da se sjedini. Kada se fil ohladi dodati margarin i sitno seckane orahe. Redjati po principu kora pa fil pa kora pa opet fil i na kraju slag od gore,ukrasavanje po zelji.

PRIJATNO!

Thursday, December 11, 2014

Rafaelo kuglice na drugaciji nacin


RAFAELO KUGLICE NA DRUGACIJI NACIN



Sastav:
  • 250 gr margarina
  • 250 gr secera
  • 150 gr kokosa
  • 7 kasika gustina
  • 40 gr pudinga od vanile
  • 500 ml mleka
  • oko 50-100 gr kokosa za valjanje


Priprema:

        Staviti u ciniju puding,gustin i secer i izmesati. Dodati 5 kasika mleka od 500 ml,a ostatak staviti da se kuva. Promesati smesu u ciniji da nema grudvice. Kada mleko provri sipamo smesu iz cinije u njega i kuvati na laganoj vatri,dok ne dobije gustinu uz neprestalno mesanje. Kada se ohladi u to dodamo izradjen margarin i kokos i sve dobro sjedinimo. Od toga pravimo kuglice,badem ili lesnik u sredinu svake,pa valjamo u kokos. 

PRIJATNO!

Domaci hleb-cvet

DOMACI HLEB-CVET



Sastojci:

  • pola kvasca
  • 400 ml vode
  • 1 kasika soli
  • oko 75 ml ulja
  • 1 kasika secera
  • brasna po potrebi

Priprema:


    Razmutiti kvasac u vodi sa secerom,pa postepeno dodavati brasno i mesati.Sipati so,dodati ulje i brasno i mesati dok se ne zgusne pa onda ga mesiti na radnoj povrsini. Testu se dodaje brasna tek toliko da ostane mekano ali da se vise ne lepi za ruke dok se mesi. Ostaviti testo malo da odmori,pa posle toga kidati i praviti ujednacene delove koji ce se valjati u obliku lopte od testa,treba da ih bude osam loptica. Redjati u serpu u krug,prethodno namazanu uljem,jednu u sredinu i ostaviti da se odmori i naraste jos malo. Peci u rerni na  180 stepeni oko pola sata. Po zelji posuti solju ili susamom,ali ne mora.

PRIJATNO!



Wednesday, December 10, 2014

Cupavci

CUPAVCI



Sastojci:
  • 300 gr brasna
  • 500 gr secera
  • 200 ml mleka
  • 300 gr margarina
  • 1 jaje
  • 1 pzp
  • 1 zumance
  • 10 kasika mleka
  • 100 gr cokolade za kuvanje
  • oko 150 gr kokosa
Priprema:

   Umutiti jaje,zumance i 250 gr secera da se dobije ujednacena smesa,pa dodati 50 gr razradjenog  margarina,brasno,prasak za pecivo i 200 ml mleka. Kada se sve dobro izmesa sipati u pleh i peci na 180 stepeni oko 20 minuta dok ne dobije lepu boju. Gotovo testo iseci na manje kocke. Na sporet staviti serpu,sipati mleko,preostali secer,cokoladu i 250 gr margarina pa kuvati na srednjoj temperaturi da se sve rastopi i ujednaci. U jos vruc fil umakati iseceno testo na kocke pa valjati u kokos.

PRIJATNO!

Tuesday, December 9, 2014

Testo za picu

TESTO ZA PICU

Sastojci:
  • 2 dl. mleka
  • 1 svez kvasac
  • 1,5 kasicicu soli
  • 8 kasika ulja
  • brasno (oko 400 gr.)
Priprema:
  U toplo mleko staviti so i podici kvasac.Sipati u brasno,dodati ulje i brasna da se dobije meko testo.Ostaviti malo da odmori i razvuci za dve tepsije.Gore stavljati dodatke po ukusu.

PRIJATNO!

















cokoladne kuglice

COKOLADNE KUGLICE

Sastojci:
  • 600 gr. secera
  • 2 dl. vode
  • 200 gr. margarina
  • 2,5 dl. sojinog mleka u prahu
  • 100 gr. cokolade za kuvanje
  • 100 gr. mlevenih oraha
  • 150 gr. posnog mlevenog keksa
  • cokoladne mrvice

Priprema:
  Uspinovati secer i vodu pa dodati margarin i kuvati uz mesanje dok se ne otopi.Zatim dodati mleko u prahu i dobro izmesati.Skinuti sa vatre pa dodati seckanu cokoladu,mlevene orahe i keks.Sve dobro sjediniti.Kada se masa prohladi oblikovati kuglice i valjati ih u cokoladne mrvice.

PRIJATNO!

cufte od pecuraka

CUFTE OD PECURAKA


Sastojci:
  • 450 gr. pecuraka
  • 1 jaje
  • 3 kasike pavlake
  • so
  • biber
  • vegeta
  • suvi persun
  • beli luk(granule)
  • 6-7 kasika brasna
  • ulje

Priprema:
   Oprati pecurke pa ih samleti na krupno u secku(iliti coperu),dodati jaje,pavlaku,so,biber,vegetu,persun i beli luk.Zacine dodati po svom ukusu.Izmesati i ostaviti malo da pecurke puste vodu.Dodati brasno i izmesati.U vrelom ulju prziti cufte tako sto se vade kasikom.Sluziti sa prilogom,recimo pire krompirom.

PRIJATNO!

Monday, December 8, 2014

trobojni rolat

TROBOJNI ROLAT


Sastojci:
  • 300 gr. secera
  • 1 dl. vode
  • 300 gr. mlevenih oraha
  • 50 gr. cokolade
  • crvena prehrambena boja

Priprema:
Uspinovati secer i vodu,skloniti sa vatre i dodati orahe.Podeliti na tri dela.Jedan ostaviti tako,u drugi dodati crvenu boju a u treci otopljenu cokoladu.Oblikovati sva tri kao valjke malo deblje od prsta.Postaviti dva valjka jedno do drugog a treci staviti od gore.Malo ih pritisnuti da se zalepe ali paziti da se ne promeni oblik.Ostaviti da se ohladi.

PRIJATNO!


domaca sremska kobasica

DOMACA SREMSKA KOBASICA

Sastojci:
  • 8 kg. svinjskog mesa od plecke
  • 3 kg. juneceg vrata
  • 3 kg. slanine(bez kozure)
  • 30 gr. bibera
  • 150 gr. slatke crvene paprike
  • 100 gr. ljute crvene paprike
  • 100 gr. belog luka
  • 280 gr. soli
  • tanka svinjska creva oko 20 metara

Priprema:
 Meso i slaninu iseci na kocke pa samleti na krupnijem nozu na masini za meso.Dodati sitni seckan beli lik,biber,crvenu papriku i ljutu i slatku i so.Mesiti najmanje 45 minuta da se lepo sjedini.Puniti creva i paziti da ne ostaje vazduh u njima.Ostaviti kobasice da odstoje 2 dana na hladnom pa ih onda susiti na hladnom dimu u pusnici.Dimljene kobasice ostaviti na promaji 30 dana pre konzumiranja.

PRIJATNO!

kosnice sa kokosom

KOSNICE SA KOKOSOM

Sastojci:
  • 200 gr.kokosa
  • 150 gr. secera u prahu
  • 200 gr. belog ratluka
  • sok od 2 limuna
  • ekstrakt od cokolade
Priprema:
  Odvojiti po 3 kasike kokosa i secera u prahu.U ostatak secera i kokosa dodati ratluk i dobro izmesiti dodajuci sok od limuna.Masa treba da bude elasticna.Podeliti je na dva dela pa u jedan staviti par kapi ekstrakta od cokolade.Model za kosnice posuti mesavinom secera u prahu i kokosa.Od bele mase praviti zidove kosnice,a supljinu popuniti masom sa ukusom cokolade.Kosnice pazljivo istresti na tacnu i ponavljati postupak dok se ne potrosi masa.Ukrasiti kosnice po zelji.

PRIJATNO!