Saturday, November 8, 2014

Marsali

MARSALI


Sastojci:
  • 2 jaja
  • 7 kafenih solja secera
  • 4 kafene solje mleka
  • 9 kafenih solja brasna
  • 3 kafene solje ulja
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vanil secer
  • 300 gr. secera
  • 5 kafenih solja mleka
  • 125 gr. margarina
  • 2 kasike kakaoa
  • 200 gr. kokosa
Priprema:
    Umutiti jaja sa 7 solja secera,dodati prasak za pecivo,vanil secer,ulje,brasno i 4 solje mleka.Testo sipamo u pravougaoni pleh oblozen papirom za pecenje.Peci 40 minuta na 180 stepeni.Staviti da provri 5 solja mleka,margarin,300 gr. secera i kakao.Koru iseci na kocke,umociti u preliv pa uvaljati u kokos.Dekorisite cokoladnim mrvicama i usecerenim tresnjama.

PRIJATNO!

Vanila torta sa bananicama

VANILA TORTA SA BANANICAMA


Sastojci:
    kora:
  • 6 jaja
  • 6 kasika secera
  • 12 kasika mlevenih lesnika
  • 2 kasike brasna
  • 1 kasika kakaoa
  • 1 prasak za pecivo
   fil:
  • 8 dl. mleka
  • 2 dl. slatke pavlake
  • 2 pudinga od vanile
  • 10 kasika secera
  • 200 gr. margarina
  • 4 vanil secera
  • 12 cokoladnih bananica
Priprema:
   Umutiti belanca,dodati secer da se istopi i sve ostale sastojke za koru pa ih umesati varjacom.Peci koru u vecem pravougaonom plehu oblozenom papirom za pecenje.Peci koru 20 minuta na 180 stepeni.Sipati 5 dl. mleka u sud,dodati secer i vanil secer.Pomesati zumanca sa pudingom i 3 dl. mleka i skuvati smesu u provrelom mleku.Umutiti slatku pavlaku u cvrst slag.Umutiti i margarin da bude penast.U margarin dodati ohladjen krem i umucenu slatku pavlaku i mutiti dok se fil ne sjedini.Koru iseci po sirini na 3 dela.Staviti prvu koru na tacnu,premazati filom pa poredjati 6 bananica i opet premazati filom.Ponoviti postupak.Staviti trecu koru i celu tortu premazati filom.Ukrasiti po zelji,najbolje slagom.

PRIJATNO!

Friday, November 7, 2014

Keks torta sa bananama

KEKS TORTA SA BANANAMA



Sastojci:
  • 4 pudinga od vanile
  • 1 l. mleka
  • 250 gr. margarina
  • 200 gr. secera u prahu
  • 300 gr. keksa
  • 100 gr. seckanih oraha
  • 100 gr. mlevenih oraha
  • 100 gr. zele bombona
  • 100 gr. suvog grozdja
  • 3 banane
  • 2 dl. mleka
  • 2 slaga

Priprema:

   Staviti 6 dl. mleka da vri.U preostalih 4 dl. umutiti puding i skuvati ga u mleku.U veci sud izlomiti keks, dodati iseckane zele bombone,suvo grozdje,seckane i mlevene orahe.Umutiti penasto margarin i secer u prahu i u to dodati puding i sjediniti.Smesu sjediniti sa keksom i ostalim sastojcima.Obloziti dublju ciniju najlon  folijom i sipati smesu do polovine.Banane iseci na krugove i poredjati po smesi.Prekriti ostatkom smese,prekriti folijom i staviti da se hladi.Umutiti slag sa 2 dl. mleka.Ohladjenu tortu prevrnuti na tacnu i namazati je slagom i ukrasiti po zelji.

PRIJATNO!

Kakao alva

KAKAO ALVA



Sastojci:
  • 800 gr. secera
  • 2 dl. mleka
  • 2 dl. ulja
  • 250 gr. margarina
  • 500 gr. brasna
  • 100 gr. kakaoa
  • 100 gr. seckanih oraha
  • 100 gr. suvog grozdja

Priprema:

   Mleko,ulje,margarin i secer sjediniti u posudi i istopiti na ringli.Dodati brasno i kakao i mesati dok se ne sjedini.Dodati orahe i suvo grozdje.Obloziti okruglu tepsiju najlon folijom,namazati uljem i sipati smesu.Staviti u frizider da se ohladi i stegne.

PRIJATNO!

Pirotska pogaca

PIROTSKA POGACA


Sastojci:
  • 500 gr. brasna
  • 2 dl. kiselog mleka
  • 6 jaja
  • 2 dl. ulja
  • 1 prasak za pecivo
  • so
  • ulje
  • 300 gr. sira

Priprema:

     U brasno staviti ulje,kiselo mleko,prasak za pecivo,soli po ukusu,jaja i sjediniti smesu.Potom u sud izrendamo sir na krupno i ponovo izmesamo.U podmazanu tepsiju staviti testo za pogacu i poprskati uljem.Peci 30 minuta na 180 stepeni.Pecenu pogacu seci na trouglove.

PRIJATNO!
    

Pogaca puz

POGACA PUZ

Sastojci:
  • 1 kg. brasna
  • 1 svez kvasac
  • 2 dl. mleka 
  • 1 kasikica secera
  • so
  • 1 dl. ulja
  • 2 jaja
  • voda

Priprema:

    U ciniju za mesenje staviti toplo mleko,secer i kvasac. Kada se kvasac podigne dodati 900 gr. brasna,ulje,1 jaje,so i mlake vode da testo kada se umesi bude meko,ali da se ne lepi za ruke.Pokriti testo krpom i ostaviti da naraste toliko da ispuni ciniju.Razvuci testo na 5 mm pa seci na trake.(slika)Trake od testa motati kao rolat.(slika)Redjati u podmazanu,dublju serpu.(slika)Premazati umucenim jajem i peci na 180 stepeni oko pola sata(zavisi od rerne).Pecenu pogacu poprskati vodom i pokriti.

PRIJATNO!



Monday, November 3, 2014

Kuglice od banane i kokosa

KUGLICE OD BANANE I KOKOSA



 - Sastojci:


  • 200 gr kokosa
  • 200 gr putera
  • 100 gr secera u prahu
  • 2 banane
  • sok od 1 pomorandze

 - Priprema:


Ispasirati banane,dodati kokos,puter (malo izradjen),secer u prahu i sok. Sjediniti sastojke da se dobije homogena smesa. Ostaviti na kratko u frizider,pa oblikovati kuglice i valjati ih u kokos.

PRIJATNO!

Pogaca pletenica

POGACA PLETENICA





 - Sastojci:

  • 800-900 gr brasna
  • so (po ukusu)
  • 1 dl ulja
  • 1 kvasac
  • 1 kasicica secera
  • 1 kasicica soli
  • 2 dl mleka
  • 2.5 dl vode

 - Priprema:


   Sipati brasno u vecu ciniju,so,ulje i promesati malo. U toplo mleko sipati secer i so (kasicicu) i staviti kvasac da naraste. Kada je kvasac narastao sipati ga u brasno,ja licno volim da napravim kao malu rupu u sredini,gnezdo u ciniju sa brasnom,pa da u nju izlijem kvasac,ali je to vec stvar navike. Kada sipate kvasac mesajte testo u ciniji dokle god mozete da se dobro sjedine sastojci.

 Zatim ga izrucite na radnu povrsinu posutu brasnom i mesite i dalje sve dok ne dobijete lepu,meku veliku obgu. Testo treba da ostane mekano,ali nesme da se lepi za ruke. Kada je gotovo,vratite u ciniju namazanu uljem (da se testo ne zalepi za ciniju). Testo pokriti i ostaviti da naraste.

 Kada je naraslo izruciti iz cinije, podeliti na tri dela i od svakog napraviti kao debelu,okruglu traku. Staviti trake jednu do druge,spojiti prstima pocetak i testo preklapati kao da pletete pletenicu,kraj opet malo prstima stisnuti da se testo ne razdvoji.

 U okrugli pleh,namazan uljem, uviti pletenicu u krug,namazati jajetom i posoliti. Po zelji mozete posuti i susam. Peci na 200 stepeni dok ne dobije lepu boju i koricu od gore,otprilike 20-30 minuta.

PRIJATNO!

Sunday, November 2, 2014

Pita lepeza

PITA LEPEZA


 - Sastojci:
  • 500 gr kora za pitu
  • 5 dl jogurta
  • 2 dl kiselog mleka
  • 5 jaja
  • 1 dl ulja
  • so
  • 1 prasak za pecivo
 - Priprema:

    Umutiti sve sastojke da se dobije homogena smesa. Uzeti dve kore iz pakovanja i staviti na dno pleha. Ostale kore savijati kao da se pravi lepeza i redjati jednu do druge. Ako ostane kora, iskidati ih sitno,dodati u smesu  i tim filom politi kore (lepeze) u plehu. Paziti da se fil ravnomerno sipa svuda i prodje izmedju savijenih kora tj lepeza. Peci na 200 stepeni dok se ne dobije lepa zlatna boja od gore. Iseci na vece kocke i sluziti toplo.

PRIJATNO!


Guzvara

GUZVARA




 - Sastojci:
  • 300 gr sitnog sira
  • 300 gr starog sira
  • 1 dl ulja 
  • 4 jaja
  • 1 dl kisele vode
  • 2 case kiselog mleka
  • so
  • 500 gr kora za gibanicu (debele)

 - Priprema:

   Izdrobiti sir sa jajima,dodati ostale sastojke i sve lepo sjediniti. Dve kore staaaviti na dno pleha namazan uljem a dve ostaviti za kraj. Ostatak kora kora kidati i umakati u ffil,pa redjati  u pleh. Postupak ponavljati dok se ne potrosi materijal. Na kraju prekriti sa dve kore koje smo ostavili i premazati uljem. Peci na 200 stepeni oko 25-30 minuta dok ne dobije lepu zlatnu boju.

PRIJATNO!

Zebra rolat

ZEBRA ROLAT


 - Sastojci:


  • 5 jaja,
  • 6 kašika brašna,
  • 6 kašika šećera,
  • 1 kašika kakaoa,
  • 1 vanil šećer,
  • 1 prašak za pecivo

 - Priprema:


     Dobro umutiti belanca ,da se dobije cvrst sne a  zatim dodati i žumanca. Kada se sjedini dodati i secer i mutiti jos malo. Onda dodati brašno, prašak za pecivo i vanil šećer. Smesu podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo staviti kakao i dobro izmesati. Podmazati pleh i posuti brašnom. Smese sipati u dva sprica (mogu i kese) i  naizmenično ređati u pleh. Peći na oko  200-220 stepeni. Vruć patišpanj uviti u vlažnu krpu i  ostaviti da se ohladi. Filovati po zelji.

PRIJATNO!