Monday, November 3, 2014

Pogaca pletenica

POGACA PLETENICA





 - Sastojci:

  • 800-900 gr brasna
  • so (po ukusu)
  • 1 dl ulja
  • 1 kvasac
  • 1 kasicica secera
  • 1 kasicica soli
  • 2 dl mleka
  • 2.5 dl vode

 - Priprema:


   Sipati brasno u vecu ciniju,so,ulje i promesati malo. U toplo mleko sipati secer i so (kasicicu) i staviti kvasac da naraste. Kada je kvasac narastao sipati ga u brasno,ja licno volim da napravim kao malu rupu u sredini,gnezdo u ciniju sa brasnom,pa da u nju izlijem kvasac,ali je to vec stvar navike. Kada sipate kvasac mesajte testo u ciniji dokle god mozete da se dobro sjedine sastojci.

 Zatim ga izrucite na radnu povrsinu posutu brasnom i mesite i dalje sve dok ne dobijete lepu,meku veliku obgu. Testo treba da ostane mekano,ali nesme da se lepi za ruke. Kada je gotovo,vratite u ciniju namazanu uljem (da se testo ne zalepi za ciniju). Testo pokriti i ostaviti da naraste.

 Kada je naraslo izruciti iz cinije, podeliti na tri dela i od svakog napraviti kao debelu,okruglu traku. Staviti trake jednu do druge,spojiti prstima pocetak i testo preklapati kao da pletete pletenicu,kraj opet malo prstima stisnuti da se testo ne razdvoji.

 U okrugli pleh,namazan uljem, uviti pletenicu u krug,namazati jajetom i posoliti. Po zelji mozete posuti i susam. Peci na 200 stepeni dok ne dobije lepu boju i koricu od gore,otprilike 20-30 minuta.

PRIJATNO!

No comments:

Post a Comment