Saturday, May 9, 2015

jaja torta

JAJA TORTA


Sastojci:
  • 6 zumanca
  • 300 gr. secera
  • cimet
  • 50 ml. konjaka
  • 200 ml. vode
Priprema:
  Mikserom penasto umutiti zumanca i sipati u manji pleh podmazan puterom.Peci na niskoj temperaturi 45 minuta.Od secera i vode skuvati sirup sa dodatkom cimeta.Kasikicom vaditi klikere od pecenih zumanca i spustiti u sirup.Naliti konjak  i ostaviti malo da odstoji.Vaditi klikere i slagati u krug kao tortu.Pre sluzenja ostaviti 2 sata da stoji.

Wednesday, May 6, 2015

pita zeljanica

PITA ZELJANICA


Sastojci:
   za kore:
  • 600 gr. brasna
  • 1/2 svezeg kvasca
  • 1 solja vode
  • 1 jaje
  • 1/2 kasicice soli
  za nadev:
  • 4 jaja
  • 300 gr. sira
  • 4 kasike masti
  • 300 gr. ociscenog zelja
  • so
Priprema:
   Staviti kvasac u toplu vodu da nadodje.Sipati ga u brasno,dodati jaje i so i zamesiti testo.Podeliti na 5 dela,i ostaviti 30 minuta da odmori.Za nadev pomesati jaja,sir,otopljenu mast ,so i sitno seckano,ocisceno zelje.Svaki deo kore rastanjiti i nafilovati 1/5 nadeva pa umotati u rolat.Ponoviti postupak jos 4 puta.Podmazati okruglu tepsiju i svaku koru stavljati u tepsiju u krug.Premazati zumancetom i ostaviti 30 minuta da stoji.Peci na 180 stepeni oko sat vremena.

Tuesday, May 5, 2015

danski krompir

DANSKI KROMPIR


Sastojci:
  • 1 kg. krompira
  • 5 kasika masti
  • 1-2 kasike secera u prahu
  • so
  • muskat orascic
  • svez persun
  • sir
Priprema:
  Skuvati krompir u ljusci u posoljenoj vodi.Kada je obaren prohladiti ga i skinuti koru.U serpi zagrejati mast i staviti secer pa spustiti krompir iseckan na kocke da se malo karamelizuje.Skloniti sa vatre,posoliti,staviti persun gore i narendati sira po ukusu.Sluziti toplo.

cufte od spanaca

CUFTE OD SPANACA


Sastojci:
  • 1 kg. spanaca
  • 2 veze crnog mladog luka
  • 3-4 kasike brasna
  • 1-2 kasike prezli
  • 1 jaje
  • so
  • biber
  • crvena paprika
  • ulje
Priprema:
  Oprati spanac pa ga kratko prodinstati na malo ulja i vode.Iseckati sitno spanac pa ga pomesati sa sitno seckanim crnim lukom,jajetom i brasnom.Zaciniti solju,biberom i crvenom paprikom.Ako je smesa malo redja dodati jos malo brasna.Smesu za cufte ostaviti u frizideru 30 minuta.Praviti cufte,valjati ih u prezle i peci na vrelom ulju.

Sunday, May 3, 2015

torta sa piskotama

TORTA SA PISKOTAMA


Sastojci:
  • 2 pakovanja piskota
  • 5 dl. mleka
  • 1 kasicica ruma
  • 2 jaja
  • 9 kasika secera u prahu
  • 200 gr. putera
  • kora od jedne pomorandze
  • 1 kasika secera
  • 1/2 solje mrvljenih oraha
Priprema:
  Prokuvati mleko i dodati 3 kasike secera u prahu i kasicicu ruma pa skloniti sa vatre.Ulupati puter sa preostalim secerom u prahu da bude glatka smesa.Na pari kratko kuvati zumanca pa ih dodati u puter i sjediniti.Belanca umutiti mikserom u cvrst sneg pa dodati 1 kasiku secera.Sjediniti sa puterom,dodati koru od pomorandze i lagano izmesati.Okruglu tepsiju namazati dole i sa strane sa  kremom.Svaku piskotu na kratko umociti u mleko i redjati u tepsiju pa premazati kremom.Ponovljati postupak dok se ne potrosi materijal a zadnji sloj da ostane krem.Ohladiti tortu u frizideru pa istresti iz tepsije i posuti mrvljenim orasima.

mramorna moka torta

MRAMORNA MOKA TORTA


Sastojci:
  • 175 gr. putera
  • 125 gr. zutog secera
  • 60 gr. secera u prahu
  • 3 jaja
  • 175 gr. brasna
  • 2 kasicice kafe
  • 1 kasika kakaoa
  • 1 kasika vode
  za glazuru;
  • 250 gr. secera u prahu
  • 90 gr. putera
  • 1 zumance
  • 1,5 kasika kafe
Priprema:
  Ulupati puter sa secerom u prahu dok se ne dobije glatka smesa.Postepeno dodavati brasno i jedno po jedno jaje.Dodati i zuti secer i dobro sjediniti masu.Podeliti masu na pola pa u jedan deo dodati kafu,a u drugi kakao umucen sa kasikom vode.U okruglu tepsiju staviti pek-papir i sa kasikom sipati naizmenicno jednu pa drugu smesu.Peci na 160 stepeni oko sat vremena.Izvaditi i z tepsije pecenu tortu i ostaviti da se ohladi.Za glazuru ulupati puter sa polovinom secera u prahu,dodati zumance i 1 kasiku kafe.Preostali secer izmesati sa pola kasike kafe pa sjediniti sa ostatkom glazure.Premazati ohladjenu tortu glazurom i ukrasiti po zelji.