Saturday, January 17, 2015

pita od spanaca

PITA OD SPANACA


Sastojci:
  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 1,5 kg. spanaca
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 cena belog luka
  • 200 gr. feta sira
  • 3 jaja
  • 5 kasika pavlake za kuvanje
  • so
  • biber
  • vegeta
  • susam
  • maslinovo ulje

Priprema:
Razviti jedno testo tako da pokrije dno i predje ivice okrugle tepsje,prekriti papirom za pecenje i necim da se testo ne podigne pa peci na 200 stepeni oko 15 minuta.Crni i beli luk sitno iseckati pa prodinstati na malo maslinovog ulja.U to staviti ociscen i opran spanac i dinstati dok ne bude gotov.Gotov spanac dobro ocediti,usitniti i dodati fetu,2 jaja,zacine i pavlaku za kuvanje pa izmesati.Sipati spanac na peceno testo pa ga prekriti razvijenim drugim testom.Iseci gornji deo na kocke i peci na 200 stepeni oko 20 minuta.Izvaditi pitu,premazati jajem i posuti susamom pa peci jos 10tak minuta.

PRIJATNO!


kokos kolac

KOKOS KOLAC

Sastojci:
  • 1 casa jogurta
  • 1 casa mleka
  • 1 casa ulja
  • 1 casa kokosa
  • 2 case secera
  • 2 case brasna
  • 1 vanil secer
  • 1 prasak za pecivo
  • 100 gr. lesnika

Priprema:
Umesajte sve sastojke i dobro ih sjedinite.Manji pleh namzati uljem i posuti brasnom i sipati smesu.Peci na 180 stepeni oko 30 minuta.Gotov kolac iseci na kocke pa po zelji svaki ukrasiti jednim lesnikom.

PRIJATNO!




lava kolac

LAVA KOLAC


Sastojci:
  • 120 gr. putera
  • 180 gr. cokolade
  • 2 jaja
  • 2 zumanceta
  • 3 kasike secera
  • 1 kasika brasna
  • sladoled

Priprema:
Otopiti cokoladu i dodati puter.Posebno umutiti jaja,zumanca i secer.Spojiti obe mase i dodati brasno pa dobro umutiti.Sipati u kalupe za mafine i peci na 250 stepeni 6-8 minuta.Ohladiti i pre sluzenja ukrasiti sladoledom.

PRIJATNO!






Friday, January 16, 2015

testenina sa govedinom

TESTENINA SA GOVEDINOM


Sastav:
  • 0.5 kg mlevene govedine
  • 1 glavica crnog luka
  • kasicica belog luka u prahu
  • 2 kese testenina
  • konzerva paradajz sosa
  • so i biber
  • zacini po zelji
Priprema:

      U vecem tiganju staviti da se dinsta crni izrendan luk,govedina,beli luk,so i biber i zacini,ja licno koristim origano i bosiljak. Dinstati na tihoj vatri i pred kraj ubaciti sos da se sve zajedno ukuva.Za to vreme na drugoj ringli u posoljenoj vodi sa malo ulja skuvati testeninu,ja sam spagete ali moze i neko druga testenina. Kada je sve gotovo sipati testo,preko vruc preliv i sluziti toplo.

PRIJATNO!


cokoladni poljupci

COKOLADNI POLJUPCI


Sastojci:
  • 100 gr. mlevenog badema
  • 125 gr. secera u prahu
  • 1 kasika kakaoa
  • 2 belanca
  • 50 gr. cokolade
  • 2 kasike mleka


Priprema:
Pomesati bademe,secer u prahu i kakao.Umutiti belanca u cvrst sneg pa u to dodati bademe i promesati kasikom,ne mikserom.Pomocu kese za slag istiskati krugove velicine oko 3 cm. na papir za pecenje.Ostaviti da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi pa peci na 160 stepeni 15-20 minuta.Istopiti cokoladu sa mlekom pa tom smesom spajati po dva komada.

PRIJATNO!



Thursday, January 15, 2015

mramorni jogurt kolac

MRAMORNI KOLAC


Sastav:
  • casa secera
  • 2 case brasna
  • 2 dl jogurta
  • 150 ml ulja
  • 2 jaja
  • 3 kasike kakaa
  • 1 prasak za pecivo
  • 3 kasike skuvane kafe
  • secer u prahu-za posipanje
Priprema:

       Izmutiti jaja sa secerom i polako dodavati ulje. Zatim dodavati brasno,jogurt i prasak za pecivo. Podeliti dobijenu smesu na dva dela, pa u jednu dodati kakao i kafu i opet dobro iznesati. U pleh namazan uljem i posut brasnom sipati u isto vreme svetlu i tamnu smesu. Peci oko 20 minuta na 180 stepeni. Gotov kolac posuti secerom u prahu.

PRIJATNO!


cokoladne rafaelo kuglice

COKOLADNE RAFAELO KUGLICE

Sastav:
  • 500 ml mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 200 gr kokosa
  • 100 gr mlevenih lesnika
  • 200 gr secera u prahu
  • 100 gr pecenih lesnika celih
  • 50 gr cokolade
  • 200 gr margarina
  • kokos za valjanje
Priprema:

    U 100 ml mleka umutiti puding,a ostatak mleka staviti da provri. Kada provri sipati razmucenu kesicu i skuvati puding. U topao puding dodati secer u prahu,kokos,mlevene lesnike i izrendanu cokoladu  pa sve dobro sjediniti. Kada se ohladi dodati margarin i od dobijene smese praviti kuglice. U svaku kuglicu u sredinu staviti po lesnik,pa valjati u kokos.

PRIJATNO!


Wednesday, January 14, 2015

cufte od somovine

CUFTE OD SOMOVINE


Sastav:
  • 1.5 kg fileta oslica
  • 300 gr obarenog pirinca
  • 1 praziluk
  • glavica crnog luka
  • 4-5 cena belog luka
  • kasicica aleve paprike
  • pola kasicice sode
  • 5-6 kasika preza
  • so,biber
  • zacini
  • ulje
  • prezle za valjanje
Priprema:

  Ocistiti crni luk i praziluk,iseckati i malo prodinstati na vodi i ulju. Filete ribe samleti na masinu za meso.Sjedinti u ciniju ribu,luk,pirinac,beli luk,alevu,sodu,prezle,so i biber i zacine po ukusu. Sve dobro izmesati i ostaviti u frizideru oko 1.5 sat. Posle tog vremena izvaditi smesu,rukama posutim uljem formirati cufte,valjati u prezle i peci u vrelo ulje. Preporuka je da se sluze uz krompir salatu,ali je to stvar izbora.

PRIJATNO!

perece

PERECE


Sastav:

  • 250 gr margarina
  • 250 gr sira
  • kasika soli
  • oko 500 gr brasna
  • prasak za pecivo
  • 1 jaje 
  • susam

Priprema:


    Umutiti margarin pa dodati sitno izmrvljen sir,so i prasak za pecivo,dobro sjediniti pa dodavati postepeno brasno i zamesiti mekse testo. Ostaviti u frizideru 20tak minuta.Odstojalo testo izvaditi iz frizidera,rastanjiti na debljinu jednog santimetra,pa modlom vaditi perece. Premazati razmucenim jajetom,posuti susamom ili solju,po zelji, pa peci dok ne porumeni.

PRIJATNO!

posna bajadera

POSNA BAJADERA



Sastav:
  • 300 gr mlevenog posnog keksa
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 250 gr margarina
  • 600 gr secera
  • casa vode
  • 4 reda cokolade posne 
  • 3 kasike vode
  • malo margarina
  • soljica secera

Priprema:


  Uspinovati 600 gr secera sa casom vode,pa dodati keks,orahe i margarin. Dobijenu masu mesati dok se ne ujednaci pa je podeliti na dva dela. U jednu polovinu dodati 2 reda rastopljene cokolade pa dobro sjediniti. Na tacnu staviti prvo tamniju smesu a preko nje svetliju i paziti da su otprilike iste debljine. Istopiti preostalu cokoladu sa vodom,malo margarina i soljom secera,pa preliti preko bajadere. Iseci po zelji,ostaviti da se stegne i posluziti.

PRIJATNO!

Tuesday, January 13, 2015

kuglice sa smokijem

KUGLICE SA SMOKIJEM


Sastav:
  • 4 kesice smokija
  • 1 margarin posni
  • 100 gr pecenog kikirikija
  • 50 gr pecenog badema
  • susam oko 100 gr
Priprema:

  Samleti kikiriki i badem na masinu za orahe,a smoki ubaciti u coper ili secko. U ciniju malo izraditi margarin,pa dodati smoki,kikiriki i badem i sve obro sjediniti. Susam proprziti malo u tiganj. Od smese praviti kuglice i valjati ih u susam. Ostaviti da se stegnu,pa sluziti.

PRIJATNO!

usecerene jabuke

USECERENE JABUKE


Sastav:
  • 4 jabuke 
  • 1-2  solje secera
  • 4 stapica
  • moze boja,ja nisam htela
Priprema:

      Staviti serpu na sporet i u nju sipati secer i pustiti ga da se topi ili kao sto kazu da zagori. Za to vreme jabuke nabosti na stapic. Kada je secer skroz istopljen u njega dok je jos vruc umociti jabuku,vrteti malo u krug da se zalepi sa svih strana i ostaviti na tacnu da se ohladi i stegne. Ne treba puno za to i vas slatkis je gotov,deca to vole.

PRIJATNO!

bounti cokoladice

BOUNTI COKOLADICE


Sastav:

  • 250 gr kokosa
  • 300 gr secera
  • 1 dl slatke pavlake
  • 1 margarin(moze ukus slatke pavlake,a ne mora)
  • 150 gr cokolade
  • malo margarina

Priprema:


   Staviti na sporet da se otopi secer,margarin i slatka pavlaka,a onda pojacati do kljucanja. Kada provri dodati kokos i sve sjediniti. Sipati smesu u pleh oblozen papirom za pecenje i ostaviti u frizideru oko 2 sata. Posle toga ga prevrnuti na tacnu,skinuti papir i seci cokoladice. Svaku cokoladicu umociti u prethodno rastopljenu cokoladu,po zelji ukrasiti i ostaviti da se stegne.

PRIJATNO!

Monday, January 12, 2015

svinjski paprikas

SVINJSKI PAPRIKAS


Sastojci:
  • 500 gr. svinjskog mesa od buta
  • 2 glavice crnog luka
  • 500 gr. krompira
  • ulje
  • aleva paprika
  • brasno
  • vegeta
  • so
  • biber
  • suvi persun


Priprema:
  Sitno iseckati crni luk i prodinstati na malo ulja i vode.Meso iseci na kockice pa staviti da se dinsta zajedno sa lukom.Krompir ocistiti i iseci pa dodati u meso kada je meso skoro gotovo.Krckati dok svi sastojci nisu gotovi.Zaciniti po ukusu sa solju,vegetom,biberom i persunom.Naliti vode do zeljene kolicine i gustine.Napraviti zaprsku-na  malo ulja proprziti 2 varjace brasna,skloniti,dodati kasikicu aleve paprike pa sipati u paprikas.Kuvati jos 5 minuta i skloniti sa vatre.

PRIJATNO!

breskvice

BRESKVICE


Sastojci:
  • 500 gr. masti
  • 500 gr. secera
  • 2 jaja
  • 1 dl. mleka
  • 1 dl. vode
  • 5 kasika pekmeza (po zelji)
  • brasno po potrebi
  • ekstrat crvene boje
  • 2 solje mleka
  • secer


Priprema:
Ulupati mast pa je pomesati sa secerom.U drugoj posudi pomesati jaja,mleko i vodu.Spojiti i dodavati brasno da se dobije glatka masa.Praviti kuglice i peci u podmazanom plehu oko 15 minuta na 180 stepeni.Izdubiti pecene kuglice,a mrvice od kuglica pomesati sa pekmezom i tom smesom puniti kuglice i spajati po dve.U mleku razmutiti ekstrat,umakati kuglice i redjati na salvetu da se malo osuse pa valjati u secer.

PRIJATNO!

torta sa makom

TORTA SA MAKOM

Sastojci:
  • 2 pakovanja gotovih kora
  • 7 dl. mleka
  • 500 gr. secera
  • 700 gr. mlevenog maka
  • 400 gr. mlevenog keksa
  • 2 kasike mlevenih oraha
  • 250 gr. margarina
  • 4 kesice  vanil secera
glazura;
  • 200 gr. cokolade
  • 20 gr. margarina
  • 0,2 dl. ulja

Priprema:
Skuvati mleko sa secerom.U toplo dodati margarin da se istopi.Dodati i ostale sastojke-mak,keks,orahe i vanil secer.Smesom filovati kore osim poslednje.Prekriti folijom i staviti nesto tesko da odstoji na hladnom 24 sata.Napraviti glazuru od cokolade,ulja i margarina,malo je prohladiti  pa preliti tortu.

PRIJATNO!

Sunday, January 11, 2015

cokoladne kuglice

COKOLADNE KUGLICE




Sastav:
  • 300 gr cokolade
  • 100 gr margarina
  • 100 gr secera u prahu
  • 150 gr mlevenih lesnika
  • 200 gr slatkog od visanja

Priprema:


       Istopiti na vatri 250 gr cokolade,margarin i secer da se sve lepo ujednaci. Kada se skloni sa vatre dodati lesnike i dobro izmesati.Smesu ostaviti da se prohladi,a a zatim oblikovati kuglice a u sredinu svake staviti slatko od visanja. Ostatak cokolade 50 gr izrendati i uvaljati kuglice. Pre sluzenja ostaviti da se ohlade.

PRIJATNO!