Wednesday, June 10, 2015

spagete sa orasima

SPAGETE SA ORASIMA


Sastojci:
  • 500 gr. spageta
  • 5 kuvanih zumanca
  • 50 gr. putera
  • 200 gr. mlevenih oraha
  • 200 gr. kisele pavlake
  • 100 gr. parmezana
  • so
Priprema:
   Obariti spagete u slanoj vodi,isprati hladnom vodom i procediti.Napraviti preliv od mlevenih oraha,kisele pavlake,putera i obarenih zumanca.Posoliti preliv i sipati preko spageta.Gore narendati parmezan i posluziti odmah.

arapski cevapi

ARAPSKI CEVAPI


Sastojci:
  • 450 gr. mleveneog jagnjeceg mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 20 ml. sirceta
  • biber
  • so
  • nana
  • kiselo mleko
  • ulje
Priprema:
  Pomesati mlevenu jagnjetinu sa sircetom,sitno seckanim crnim lukom i dodati so i biber po ukusu.Praviti male loptice i redjati na zicu za raznjice da se formira veliki cevap.Premazati uljem cevap i rostilj i peci.U kiselo mleko staviti malo nane i sluziti sa cevapima.

Monday, June 8, 2015

torta od ceten alve

TORTA OD CETEN ALVE


Sastojci:
  • 500 gr. keksa
  • 350 gr. alve
  • 80 ml. mleka
  • 3 kasike putera
  • 100 gr. oraha
  • 100 gr. cokolade
Priprema:
  Zagrejati mleko i dodati izdrobljenu alvu i puter i izmesati.U pravougaonu tepsiju redjati red keksa red ceten-alve dok se ne potrosi sve ali da gornji red bude alva.Tortu preliti cokoladom otopljenom na pari i posuti mlevenim orasima.Tortu pre sluzanja staviti u frizider na 3-4 sata.

kolac sa tresnjama

KOLAC SA TRESNJAMA


Sastojci:
  • 300 gr. brasna
  • 200 gr. putera
  • 70 gr. secera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 500 gr. tresanja
  • 100 ml. slatke pavlake
  • 3 kasike secera
  • 1 kasika gustina
priprema:
   U brasno iseckati sitno puter,dodati 70 gr. secera,so i jaje i zamesiti testo.Napraviti loptu od testa i staviti u frizider da stoji 4 sata.Izvaditi testo i razviti da prekrije i stranice tepsije podmazane puterom.Izbusiti testo na nekoliko mesta pa prekriti tresnjama koje su ociscene od kostica.Peci na 220 stepeni 10 minuta.Napraviti preliv od slatke pavlake,3 kasike secera i kasike gustina pa time preliti kolac.Peci jos sat vremena na 180 stepeni.

Sunday, June 7, 2015

patlidzan sa medom

PATLIDZAN SA MEDOM


Sastojci:
  • 2-3 plava patlidzana
  • maslinovo ulje
  • 2-3 belog luka
  • 1 kasicica djumbira
  • so
  •  biber
  • sok od jednog limuna
  • 5 kasike meda
Priprema:
   Oljustiti patlidzan i iseci na kolutove,namazati uljem pa peci na rostilju sa obe strane.Na malo ulja proprziti sitno seckan beli luk,dodati djumbir,sok od limuna,med,so i biber.Sipati vode da prekrije smesu,poredjati peceni patlidzan i kuvati 10 minuta da upije sos.Ako ostane bez vode dodati malo da ne izgori.

djuvec

DJUVEC


Sastojci:
  • 500 gr. krompira
  • 200 gr. slanine
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 cena belog luka
  • 2 paprike
  • so
  • biber
  • ulje
  • bosiljak
Priprema:
  Oljustiti krompir i iseci na vece komade.Crni luk ocistiti i isece na listove a beli iseckati sitno.Papriku iseci na kolutove.Iseckati slaninu i proprziti na malo ulja pa dodati krompir,crni i beli luk,papariku i naliti sa malo vode i dinstati oko pola sata.Staviti so,biber i bosiljak i djuvec kratko zapeci u rerni na 200 stepeni.