Saturday, June 6, 2015

rolat sa jagodama i dzemom od jagoda

ROLAT SA JAGODAMA I DZEMOM OD JAGODA


Sastojci:
  • 5 jaja
  • 5 kasika secera
  • 4 kasike brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 200 gr. dzema od jagoda
  • 200 gr. jagoda
Priprema:
  Razdvojiti belanca i zumanca.Belanca mutiti mikserom da se dobije cvrst sneg pa dodati secer i mutiti dok se ne otopi.Staviti zumanca i izmutiti.Dodati brasno,prasak za pecivo i 50 gr. dzema od jagoda i sjediniti kasikom.Pleh podmazati i posuti brasnom pa sipati smesu.Peci na 200 stepeni 10-15 minuta.Peceno izvaditi iz pleha i umotati u rolat da se prohladi.Premazati koru preostalim dzemom od jagoda i prekriti jagodama isecenim na listove.Umotati rolat,posuti sa malo secera i staviti u frizider da se ohladi.

kolacici sa jagodama

KOLACICI SA JAGODAMA


Sastojci:
    za 6-7 kolacica:
  • 4 jaja
  • 100 gr. secera
  • 100 gr. brasna
  • 30 gr. putera
  • kora od jednog limuna
  • 300-400 gr. jagoda
Priprema:
  Odvojiti belanca i zumanca.Umutiti belanca u cvrst sneg sa 2 kasike secera.Zumanca umutiti penasto sa preostalim secerom,dodati otopljen puter,narendanu koru limuna i brasno.Kada se sjedini dodati belanca i izmesati kasikom.Modle precnika oko 10 cm. podmazati i posuti brasnom pa sipati smesu za kolacice.Peci oko 10 minuta na 200 stepeni.Jagode iseci i poslagati na kolacice.Po zelji staviti i slag,ili seckane pistace.

Friday, June 5, 2015

keks sa bademom

KEKS SA BADEMOM


Sastojci:
  • 220 gr. secera
  • 2 jaja
  • 200 gr. brasna
  • 50 gr. kokosa
  • 160 gr. blansiranih badema
  • kora od jedne pomorandze
Priprema:
  Umutiti jaja sa secerom i narendanom korom pomorandze.Dodati brasno,kokos i mlevene bademe i napraviti testo koje ce biti malo lepljivo.Podeliti masu na dva dela i sa nabrasnjenim rukama oblikovati 2 rolata oko 20 cm. duzine.Peci u podmazanom plehu oko 35 minuta na 160 stepeni.Ostaviti da se ohladi pa ostrim nozem seci na komade 1 cm. debljine i vratiti u pleh da se peku jos 25 minuta da budu hrskavi.U toku pecenja jednom okrenuti keks.

omlet od tikvica

OMLET OD TIKVICA


Sastojci:
  • 500 gr tikvica
  • 1 veza mladog crnog luka
  • 3-4 kasike ulja
  • 6 jaja
  • 2 kasike kisele pavlake
  • 1 kasika putera
  • so
  • brni biber
  • beli biber
Priprema:
   Sitno iseckati crni luk.Tikvice oljustiti i narendati.Staviti luk i tikvice na ulje da se prze dok ne omeksaju.3 cela jaja i 3 belanca pomesati sa puterom i pavlakom.Sjediniti sa tikvicama i staviti zacine po ukusu.Belanca umutiti u cvrst sneg pa polako umesati u smesu.Namazati uljem okruglu tepsiju i sipati smesu.Peci na srednjoj temperaturi na ringl  poklopljeno oko 20 minuta.Okrenuti omlet pa peci drugu stranu jos 5 minuta,takodje poklopljenu.

Thursday, June 4, 2015

piletina u jogurtu

PILETINA U JOGURTU


Sastojci:
  • 1 kg. pilecih batkova
  • 1 velika tikvica
  • 3 case jogurta
  • 1 jaje
  • so
  • biber
  • 2 cena belog luka
  • ruzmarin
Priprema:
  Batkove oprati,posoliti i staviti da se dinstaju u vrelom ulju sa malo vode.Kada je piletina gotova oljustene tikvice iseci na kolutove i staviti u piletinu na 2-3 minuta.U jogurt dodati jaje,umutiti i preliti preko mesa.Na kraju dodati sitno seckan beli luk i ruzmarin,so i biber po ukusu i skloniti sa vatre.Jelo moze po istom postupku da se priprema i u rerni.
  

cufte od povrca

CUFTE OD POVRCA


Sastojci:
  • 3 sargarepe
  • 6 krompira
  • 1 celer
  • 1 solja konzerviranog graska
  • 1 veza  persuna
  • 1/2 solje barenog pirinca
  • 3 jaja
  • ulje
  • brasno
  • so
  • biber
Priprema:
  Krompir ocistiti i skuvati u slanoj vodi.Gotov krompir izrendati na krupno rende.Iseckati sargarepu i celer na kockice i kuvati u slanoj vodi dok se ne skuvaju.Procediti i pomesati sa krompirom,graskom,kuvanim pirincem i narendanim persunom.Dodati jaja,so i biber i dobro sjediniti masu.Pokvasiti ruke pa praviti cufte,valjati ih u brasno i prziti u vrelom ulju.

Wednesday, June 3, 2015

ustipci sa mlekom

USTIPCI SA MLEKOM


Sastojci:
  • 1 solja mleka
  • 1/3 svezeg kvasca
  • 2 jaja
  • 1/4 kasicice soli
  • 1/2 kasicice secera
  • brasno
  • ulje za przenje
Prioprema:
  Staviti kvasac u toplo mleko,dodati secer i so i pustiti da naraste.Sipati u ciniju sa malo brasna,staviti jaja i uz dodavanje brasna zamesiti glatko,meko testo.Ostaviti da naraste.Zagrejati ulje,vaditi testo kasikom i prziti kratko u vrelom ulju.Po zelji posuti secerom u prahu ili sipati gore pekmez ili med.

punjene junece snicle

PUNJENE JUNECE SNICLE


Sastojci:
  • 4 junece snicle
  • brasno
  • ulje
  • biber
  • so
  • 50 gr. sunke
  • 2 lista slanine
  • 2 jaja
  • 1 crni luk
  • persun
  • 1 casa kiselog mleka
  • so
  • sok od jednog limuna
Priprema:
   Junece snicle posoliti i pobiberiti i ostaviti da odstoje u frizideru.Iseckati sitno crni luk i prziti na jednoj kasici ulja da omeksa.Slaninu i sunku sitno iseckati pa dodati u luk i prziti jos 2-3 minuta.Na kraju dodati jaja i persun,prziti jos minut i skloniti sa vatre.Ovom smesom filovati svaku sniclu,pa uvezati koncem.Valjati snicle u brasno i prziti kratko na vrelom ulju.U kiselo mleko dodati sok od limuna i so pa preliti snicle.Gore staviti list svezeg persuna.

Tuesday, June 2, 2015

sladoled sa jagodama i bananama

SLADOLED SA JAGODAMA I BANANAMA


Sastojci:
  • 4 banane
  • 500 gr. jagoda
  • 250 gr. slatke pavlake
  • 3 kasike secera
  • 60 gr. secera u prahu
Priprema:
  Ocistiti i oprati jagode,pomesati sa secerom i staviti na ringlu na minimalnu temperaturu 4 minuta.Banane oljustiti i iseci na kolutove.Jagode ohladiti,izmutiti,dodati banane i ponovo izmutiti.Slatku pavlaku umutiti sa secerom u prahu.Ostaviti deo za premazivanje a ostatak staviti u vocnu smesu i sjediniti.Oblikovati po zelji i staviti u zamrzivac cetiri sata.Dekorisati po zelji.

kapucino sladoled

KAPUCINO SLADOLED


Sastojci:
  • 3 kasike instant kafe
  • 2 kasike smedjeg secera
  • 300 gr. jogurta
  • 400 gr. slatke pavlake
  • 100 gr. cokolade
  • 2 kasike kakaoa
  • 300 ml. vode
Priprema:
  Staviti polovinu vode da se kuva i u njoj rastvoriti instant kafu i secer.Skinuti sa vatre dodati preostalu hladnu vodu i jogurt.Dobro izmesati i staviti u zamrzivac na 2 sata.Izvaditi iz zamrzivaca i viljuskom promesati.Dodati slatku pavlaku i narendanu cokoladu,promesati i vratiti u zamrzivac jos 2 sata.Izvaditi pola sata pre sluzenja i vaditi kasikom za sladoled.

Sunday, May 31, 2015

puslice

PUSLICE


Sastojci:
  • 5 belanca
  • 300 gr. secera
  • 1 kesica vanil secera
Ptiprema:
  Belanca mutiti mikserom sa secerom u prahu i vanil secerom.Belanca obavezno da budu hladna,iz frizidera.Mutiti prvo na manjoj brzini da se sjedine belanca i secer a onda na najvecoj dok se ne dobije gusta pena.U pleh staviti pek papir i spricom za slag praviti puslice.Razmak neka bude 1-2 cm.Puslice susiti u rerni na 130 stepeni oko sat vremena.

kolac sa oreo keksom

KOLAC SA OREO KEKSOM



Sastojci:
  • 125 gr. putera
  • 200 ml. kondenzovanog mleka
  • 450 gr. smedjeg secera
  • 50 ml. vode
  • 2 kasicice ekstrata od vanile
  • 75 gr. cokolade
  • 8 komada Oreo keksa
Priprema:
  Zagrejati mleko sa puterom,secerom,ekstratom od vanile i vodom.Mesati neprekidno 10 minuta pa dodati cokoladu da se i ona otopi.Pleh podmazati uljem pa sipati polovinu smese.Prekriti izlomljenim keksom i preliti drugom polovinom smese.Ostaviti da prenoci u frizideru pa seci na kocke.