Saturday, January 10, 2015

mafija torta

MAFIJA TORTA


Sastojci:
kora:
  • 18 belanca
  • 24 kasike secera
  • 15 kasika mlevenih oraha
  • 9 kasika brasna
fil:
  • 18 zumanca
  • 250 gr. secera u prahu
  • 375 gr. margarina
  • 100 gr. cokolade
  • 100 gr. mlevenog keksa
  • 100 gr. seckanog zelea
  • 50 gr. kokosa
  • 2 dl. slatke pavlake
Priprema:
Umutiti 6 belanca sa 8 kasika secera,5 kasika oraha i 3 kasike brasna i ispeci koru.Ponoviti postupak jos dva puta da se naprave tri kore.Za fil umutiti zumanca sa secerom u prahu,dodati istopljenu cokoladu,keks,zele i kokos.Fil se ne kuva.Filovati kore ,a tortu premazati umucenom slatkom pavlakom.

PRIJATNO!

pilece rolnice

PILECE ROLNICE

Sastojci:
  • 600 gr. pilecih snicli
  • 200 gr. pecuraka
  • 200 gr. slanine
  • 3-4 krastavcica
  • 3 kasike sira
  • soja sos
  • zacin za piletinu
  • 1 dl. vina
  • ulje
  • kackavalj

Priprema:
Izlupati meso,posuti zacinom i poprskati soja sosom pa ostaviti u frizideru sat vremena.Za to vreme iseckati pecurke,krastavcice,slaninu i rastopiti sir.Sjediniti sastojke i stavljati na svaku sniclu.Umotati rolnicu i staviti cackalice ili usiti.Sloziti rolnice u vatrostalnu posudu,politi vinom i uljem,prekriti alu-folijom i peci 15 minuta.Skinuti foliju i peci dok nije gotovo.Pet minuta pre kraja narendati malo kackavalja i vratiti jos 5 minuta.

PRIJATNO!

Friday, January 9, 2015

pita sa spanacem

PITA SA SPANACEM


Sastojci:
  • 1 pakovanje lisnatog teste
  • 900 gr. smrznutog spanaca
  • 250 gr. feta sira
  • 200 gr. kravljeg sira
  • 2 glavice crnog luka
  • 6 jaja
  • 3 kasike kisele pavlake
  • 3 kasike griza
  • so
  • biber

Priprema:
Otopiti spanac pa ga umesati sa sitno seckanim crnim lukom,feta sirom,kravljim sirom,dodati 5 jaja,kiselu pavlaku,griz,malo bibera i so po ukusu.Razviti jedno lisnato testo,podmazati tepsiju,staviti testo pa fil.Razviti drugo testo i prekriti fil.Izbuskati viljuskom.Peci na 180 stepeni oko sat vremena.10 minuta pre nego je gotova premazati jednim umucenim jajetom da se malo zapece.Sluziti toplo,ali je ukusna i hladna.

PRIJATNO!

pita sa sirom


PITA SA SIROM


Sastojci:
kora:

  • 3 jaja
  • 14 kasika vode
  • 14 kasika ulja
  • 14 kasika secera
  • 16 kasika brasna
  • prstohvat soli
  • sok od 1 limuna
fil:
  • 600 gr. sira
  • 150 gr. secera u prahu
  • 4 jaja
  • 1 vanil secer
  • 1 puding od vanile
Priprema:
Umutiti jaja pa dodati secer,vodu,ulje,brasno,so i sok od limuna.Sipati pola smese u podmazan pleh i peci na vecoj temperaturi 5 minuta ka se uhvati korica.Sir umutiti sa jajima,secerom u prahu,vanil secerom i pudingom od vanile da se dobije kremasta masa.Izvaditi koru iz rerne,sipati smesu sa sirom,pa preliti ostatkom smese za koru.Peci oko 30-40 minuta na 180 stepeni da porumeni.Po zelji posuti secerom u prahu.

PRIJATNO!

Thursday, January 8, 2015

trufi

TRUFI


Sastojci:
  • 4 zumanca
  • 250 gr. margarina
  • 150 gr. secera u prahu
  • 250 gr. izdrobljenog keksa
  • 50 gr. cokjolade u prahu
  • 150 gr. przenih,samlevenih lesnika
  • 1 vanil secer
  • 250 gr. kokosa

Priprema:
U zumanca staviti margarin i secer u prahu pa mututi dok ne postane penasto.Dodati cokoladu u prahu,vanil secer,keks i lesnike.Od smese praviti kuglice velicine oraha i valjati u kokos.

PRIJATNO!

moskva torta

MOSKVA TORTA


Sastojci:
     Kora:
  • 21 belance
  • 21 kasika secera
  • 6 zumanca
  • 300 gr. mlevenih oraha
  • 3 kasike brasna
    Fil:
  • 15 zumanca
  • 15 kasika secera
  • 500 gr. margarina
  • 500 gr. visanja
  • 1 veca konzerva ananasa
  • 4 kisele pavlake(punomasne)
  • 2 dl. slatke pavlake

Priprema:
  Umutiti 7 belanca sa 7 kasika secera,dodati 2 zumanca,100 gr. mlevenih oraha i 1 kasiku brasna.Ispeci koru.Ponoviti postupak jos 2 puta.Za fil kuvati na pari 15 zumanca sa 15 kasika secera.U ohladjen krem staviti ulupani margarin.Uspinovati 500 gr. visanja sa malo secera(po ukusu),bez dodavanja vode,visnje ce pustiti svoj sok i ohladiti.Umutiti slatku pavlaku.Redjati kora-fil-visnje-2 pavlake-kora-fil-ananas-2 pavlake-kora-slatka pavlaka.

Wednesday, January 7, 2015

pogaca

POGACA


 - Sastojci:

  • 800-900 gr brasna
  • so (po ukusu)
  • 1 dl ulja
  • 1 kvasac
  • 1 kasicica secera
  • 1 kasicica soli
  • 2 dl mleka
  • 2.5 dl vode

 - Priprema:


   Sipati brasno u vecu ciniju,so,ulje i promesati malo. U toplo mleko sipati secer i so (kasicicu) i staviti kvasac da naraste. Kada je kvasac narastao sipati ga u brasno,ja licno volim da napravim kao malu rupu u sredini,gnezdo u ciniju sa brasnom,pa da u nju izlijem kvasac,ali je to vec stvar navike. Kada sipate kvasac mesajte testo u ciniji dokle god mozete da se dobro sjedine sastojci.

 Zatim ga izrucite na radnu povrsinu posutu brasnom i mesite i dalje sve dok ne dobijete lepu,meku veliku obgu. Testo treba da ostane mekano,ali nesme da se lepi za ruke. Kada je gotovo,vratite u ciniju namazanu uljem (da se testo ne zalepi za ciniju). Testo pokriti i ostaviti da naraste.

 Kada je testo naraslo,izruciti ga na radnu povrsinu,razviti oklagijom pa iseci na pola po duzini. Na svaku polovinu narendati malo margarina,pa uviti kao rolat. Seci na parcice oko 2 cm,pa redjati u podmazan pleh.
 
  Premazati jajetom,posuti susam,sve po zelji pa peci na 180 stepeni oko 20-30 minuta dok ne dobije lepu boju i koricu.

PRIJATNO!





Monday, January 5, 2015

kuglice od psenice

KUGLICE OD PSENICE


Sastav:

  • 200 gr psenice belije
  • secer u prah(po ukus)
  • malo cimetamuskatni orascic
  • 100 gr mlevenih badema
  • 100 gr suvog grozdja
  • soljica ruma
  • par kasika kristal secera za valjanje

Priprema:

  Oprati psenicu iz nekoliko voda pa skuvati. Kada je gotova samleti je dva puta na masinu za meso(kao za zito). Staviti secer u prahu po ukusu,dodati malo cimeta ,naribati muskat orascic,pa dodati badem i suvo grozdje,koje smo prethodno potopili u rum da odstoji. Sve dobro sjediniti,praviti kuglice  pa ih valjati u secer (kristal,obican)

PRIJATNO!

kuglice od jabuka i dunja

KUGLICE OD JABUKA I DUNJA


Sastav:

  • 500 gr dunja
  • 500 gr jabuka
  • 100 gr oraha
  • 600 gr secera
Priprema:

    Dunje i jabuke oljustiti,oprati i izrendati. Staviti zajedno u  serpu sa pola kile secera i dinstati na umerenoj vatri uz redovno mesanje. Kada se smesa ujednaci i dostigne gustinu ,skloniti sa sporeta i ohladiti. Od hladne smese praviti kuglice i uvaljati ih u preostali secer,pa u svaku zadosti po jedan orah. Kolac je zahvalan,jer se moze cuvati i do sedam dana pre sluzenja.

PRIJATNO!