Wednesday, January 7, 2015

pogaca

POGACA


 - Sastojci:

  • 800-900 gr brasna
  • so (po ukusu)
  • 1 dl ulja
  • 1 kvasac
  • 1 kasicica secera
  • 1 kasicica soli
  • 2 dl mleka
  • 2.5 dl vode

 - Priprema:


   Sipati brasno u vecu ciniju,so,ulje i promesati malo. U toplo mleko sipati secer i so (kasicicu) i staviti kvasac da naraste. Kada je kvasac narastao sipati ga u brasno,ja licno volim da napravim kao malu rupu u sredini,gnezdo u ciniju sa brasnom,pa da u nju izlijem kvasac,ali je to vec stvar navike. Kada sipate kvasac mesajte testo u ciniji dokle god mozete da se dobro sjedine sastojci.

 Zatim ga izrucite na radnu povrsinu posutu brasnom i mesite i dalje sve dok ne dobijete lepu,meku veliku obgu. Testo treba da ostane mekano,ali nesme da se lepi za ruke. Kada je gotovo,vratite u ciniju namazanu uljem (da se testo ne zalepi za ciniju). Testo pokriti i ostaviti da naraste.

 Kada je testo naraslo,izruciti ga na radnu povrsinu,razviti oklagijom pa iseci na pola po duzini. Na svaku polovinu narendati malo margarina,pa uviti kao rolat. Seci na parcice oko 2 cm,pa redjati u podmazan pleh.
 
  Premazati jajetom,posuti susam,sve po zelji pa peci na 180 stepeni oko 20-30 minuta dok ne dobije lepu boju i koricu.

PRIJATNO!





No comments:

Post a Comment