Saturday, December 27, 2014

pogaca kifla

POGACA KIFLA


Sastojci:
  • 700 gr. brasna
  • 3 dl. mleka
  • 1 svez kvasac
  • 2 kasicica soli
  • 1 kasicica secera 
  • 1 dl. ulja
  • 1 zumance

Priprema:
  U toplo mleko staviti secer i kvasac da se podigne.U ciniju sipati brasno,so i ulje.Podignut kvasac sipati u brasno i zamesiti meko i glatko testo.Ostaviti testo na toplo da naraste.Posuti radnu povrsinu brasnom i izruciti testo.Razviti,seci na kocke i uvijati u kiflice.Kiflice slagati u okruglu tepsiju da se formira pogaca.Premazati zumancetom i ostaviti 10 minuta da odmori.Peci na 180 stepeni oko pola sata(zavisi od rerne).


ruska salata

RUSKA SALATA


Sastojci:
  • 450 gr. mesavine za rusku salatu
  • 200 gr. majoneza
  • 200 gr. salame(sunkarice)
  • 3 kisela krastavcica
  • so
  • sok od 1 limuna
Priprema: 
Obariti mesavinu,isprati i procediti.Dodati sitno seckanu salamu i sitno seckane krastavcice.Zaciniti sokom od limuna i posoliti po ukusu.Sluziti hladno.

PRIJATNO!

domaca supa

DOMACA SUPA


Sastojci:
  • 1 govedja 'secerna koska'
  • pilece meso(krilce,sija,ledja)
  • 1 veza zeleni
  • 1 glavica crnog luka
  • beli luk u granulama
  • so 
  • govedja kocka za supu
  • biber u zrnu
  • djumbir(u prahu)
  • rezanci za supu
  • celer(svez ili suseni)
  • 1 kasicica secera


Priprema:
  U serpu sa vodom staviti govedju kosku i piletinu.Ocistiti sargarepu,persun i paskanat,iseci na komade i dodati u supu,Na ringli ispeci kratko ocisceni crni luk i staviti u supu.Dodati so,biber u zrnu,beli luk,celer,persunovo lisce i djumbir.Kuvati supu na tihoj vatri da polako vri.Kada su meso i zelen gotovi,procediti supu i staviti da provri.Dodati govedju kocku,soli po ukusu i  kasicicu secera.Kada provri staviti rezance i kratko kuvati da se ne raskuvaju.Pre sluzenja vrelu supu preliti casom hladne vode.

PRIJATNO!

Friday, December 26, 2014

kiflice sa sirom

KIFLICE SA SIROM


Sastojci:
  • 1 kg. brasna
  • 1 svez kvasac
  • 1,5 dl. ulja
  • 5 dl. mleka
  • 2 kasicice soli 
  • 2 kasicice secera
  • 2 jaja
za punjenje:
  • 500 gr. sira
  • 2 jaja
za premazivanje i posipanje:
  • 1 zumance
  • 250 gr. margarina
  • susam
Priprema:
Staviti kvasac da se digne u 2 dl. toplog mleka sa secerom.Sipati u brasno kvasac,dodati so,ulje,preostalo mleko i jaja i zamesiti glatko testo.Ostaviti testo na toplo da naraste.Sir i jaja izmesati(po potrebi posoliti sir).Podeliti testo na 4 dela i napraviti 4 jufke.Svaku razviti,iseci na trouglove,staviti sir i umotati kiflicu.Sve kiflice premazati zumancetom i posuti susamom.U svaki pleh narendati margarin i ostaviti 15 minuta da odmore.Peci kiflice na 180 stepeni.

PRIJATNO!

Wednesday, December 24, 2014

torta od 4 jaja

TORTA OD 4 JAJA


Sastojci:
     kora:
  • 2 jaja
  • 1,5 solja secera
  • 1 solja mleka
  • 1 solja ulja
  • 2,5 solje brasna
  • 1 pzp
fil:
  • 2 jaja
  • 6 kasika secera
  • 50 gr. cokolade
  • 150 gr. margarina
      1 kesica slaga


Priprema:
  Umutiti jaja u cvrst sneg,dodati secer,leko,ulje,brasno i pzp. Ispeci koru na 180 stepeni.Prohladjenu koru presece po debljini na pola pa onda obe na pola da se dobiju 4 kore.Umutiti jaja i secer pa kuvati na pari.Skloniti i dodati cokoladu.U prohladjen fil staviti umucen margarin.Redjati; kora-fil-kora-fil-kora-fil-kora-fil-slag.Ohladiti tortu pre sluzenja.

PRIJATNO!












Tuesday, December 23, 2014

trouglovi

TROUGLOVI

Sastojci:
  • 100 gr. secera
  • 100 gr. margarina
  • 100 gr. cokolade
  • 100 gr. izlomljenog posnog keksa
  • 100 gr. mlevenih oraha
  • 1 vanil secer

Priprema:
   Secer preliti sa 5 kasika vode,dodati margarin i cokoladu pa skuvati.Skloniti sa vatre i dodati izlomljen keks,mlevene orahe i vanil secer.Staviti masu na providnu foliju pa oblikovati trougao.(jos bolje ako je trouglasta modla)Ostaviti kolac da prenoci u frizideru.

PRIJATNO!

kolac sa jabukama

KOLAC SA JABUKAMA




Sastojci:

  • 200 gr. secera u prahu
  • 250 gr. putera
  • 4 jaja
  • 300 gr. brasna
  • 1 vanil secer
  • 1 pzp
  • 1/2 kasicice cimeta
  • 50 gr. kakaoa
  • 500 gr. rendanih jabuka
glazura:
  • 150 gr. cokolade
  • puter
Priprema:
Otopiti puter na sobnoj temperaturi pa ga izmesati sa secerom i vanil secerom.Dodavati jedno po jedno jaje uz stalno mesanje.Pomesati brasno sa praskom za pecivo,cimetom i kakaom pa u to dodati umucen puter.Dodati rendane jabuke i sjediniti varjacom.Sipati u podmazan pleh i peci oko 40 minuta na 180 stepeni.Ostaviti da se ohladi.Napraviti glazuru od cokolade i malo putera i preliti kolac.

PRIJATNO!










Monday, December 22, 2014

lazanje

LAZANJE


Sastojci;
  • 500 gr. kora za lazanje
  • 500 gr. mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 cena belog luka
  • ulje
  • so
  • biber
  • origano
  • 2 dl. paradajz sosa
  • 300 gr. kackavalja

Priprema:
  Na malo ulja dinstati sitno seckan crni i beli luk.Dodati meso pa dinstati na tihoj vatri dok meso ne bude polu-gotovo.Sipati paradajz i dodati so,biber i origano.U nauljen pleh redjati koru,nadev i malo rendanog kackavalja.Ponavljati postupak dok se ne potrosi materijal a gore da ostane kackavalj.Peci na 180 stepeni,30-40 minuta.

PRIJATNO!

snenokle

SNENOKLE


Sastojci:
  • 1 l. mleka
  • 6 jaja
  • 6 kasika secera
  • 1 vanil secer
Priprema:
  Umutiti belanca u cvrst sne.Mleko skuvati sa vanil secerom pa kasikom vaditi sne od belanaca i na kratko spustati u mleko i vaditi u ciniju..Umutiti zumanca sa secerom i skuvati u mleku.Preliti preko nokli.

PRIJATNO!

musaka sa sampinjonima

MUSAKA SA SAMPINJONIMA


Sastojci:
  • 800 gr. krompira
  • 450 gr. sampinjona
  • 1 crni luk
  • 2 cena belog luka
  • ulje
  • 1 jaje 
  • 2 dl. kisele pavlake
  • so
  • vegeta
  • origano

Priprema:
Ociscen krompir iseci na kolutove.Na malo ulja dinstati sitno seckan crni luk pa dodati i krupno secene sampinjone i iseckan beli luk.Kratko prodinstati i dodati so,biber i origano.U tepsiju staviti vise od polovine krompira pa sampinjone,ostatak krompira i preko preostale sampinjone.Umutiti jaje sa pavlakom i preliti preko musake.Peci na 180 stepeni 30-40 minuta.

PRIJATNO!




























Sunday, December 21, 2014

kapucino torta

KAPUCINO TORTA


Sastojci:
kora:
  • 5 belanaca
  • 10 kasika secera
  • 1 kasika sirceta
  • 100 gr. mlevene plazme
Ovaj materijal puta cetiri za 4 kore.

fil:
  • 20 zumanca
  • 300 gr. secera u prahu
  • 100 gr. cokolade
  • 500 gr. putera
2 kesice kapucina
500 gr. slag krema
5 dl. mineralne vode

Priprema:
Za koru umutiti belanca,dodati secer i sirce.Kasikom umesati plazmu.Sipati smesu u pleh sa papirom za pecenje i peci na 200 stepeni 10tak minuta.Ponoviti postupak jos 3 puta.Napraviti kapucino prema uputstvu, preliti sve kore i ostaviti da upiju. Za fil umutiti 20 zumanca sa secerom u prahu i kuvati na pari.U ohladjeni krem dodati umucen puter i otopljenu cokoladu.Slag umutiti sa mineralnom vodom.Redjati-kora,fil,slag dok se ne potrosi materijal.Gore da ostane slag kojim se premaze cela torta.

PRIJATNO!

keksici sa pekmezom

KEKSICI SA PEKMEZOM


Sastojci:
  • 200 gr. putera
  • 1 dl. kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 500 gr. brasna
  • 1 pzp
  • 150 gr. secera
  • pekmez po zelji
  • secer u prahu
  • 1 vanil secer

Priprema:
Umesiti testo od brasna,umucenog putera,pavlake,jajeta,secera i pzp.Staviti u frizider na pola sata.Razviti testo pa vaditi keksice modlom(oblik koji zelite) debljine oko pola cm.Peci na 180 stepeni u podmazanom plehu oko 10 minuta da keks ostane svetao.Spajati po dva keksa pekmezom pa valjati u secer u prahu u koji je dodat vanil secer.

PRIJATNO!