Saturday, May 23, 2015

kolac od badema

KOLAC OD BADEMA


Sastojci:
  • 3 jaja
  • 140 gr. secera
  • 55 gr. brasna
  • 140 gr. blansiranih badema
  • 135 ml. soka od pomorandze
  • kora od jedne pomorandze
  • prstohvat soli
  • secer u prahu za posipanje
Priprema:
  Umutiti zumanca sa secerom da se dobije glatka masa.Pomesati brasno,koru i sok od pomorandze.Umutiti mikserom belanca sa prstohvatom soli u cvrst sneg.Pomesati sve smese i lagano izmesati.Sipati u podmazanu tepsiju i peci na 160 stepeni oko sat vremena.Gotov kolac bogato posuti secerom u prahu.

torta sa pecurkama i kobasicom

TORTA SA PECURKAMA I KOBASICOM


Sastojci:
  • 3 jaja
  • 200 gr. brasna
  • 125 ml. mleka
  • 1/2 solje ulja
  • 1/2 kesice praska za pecivo
  • 200 gr. kobasice
  • 100 gr. pecuraka
  • 75 gr. sira
  • 15 maslina bez kostica
  • susam
Priprema:
  Iseci kobasice,masline,pesurke i sir na sitne kockice i sjediniti.U ciniji ulupati jaja,dodati ulje,brasno,prasak za pecivo i mleko.U smesu lagano umesati seckane sastojke.Sipati u podmazanu,pravougaonu modlu i posuti susamom.Peci na 170 stepeni oko sat vremena.

Friday, May 22, 2015

bela cokoladna torta

BELA COKOLADNA TORTA


Sastojci:
  • 475 gr. bele cokolade
  • 125 gr. putera
  • 3 jaja
  • 125 gr.secera u prahu
  • 75 gr. brasna
  • 50 gr. badema
Priprema:
  Na pari istopiti puter i 225 gr. bele cokolade i skloniti sa pare.Ulupati zumanca i dodati u otopljenu cokoladu.Brasno pomesati sa mlevenim bademima.Belanca ulupati u cvrst sneg i pomesati sa brasnom pa sve sjediniti sa otopljenom cokoladom.Podmazati okruglu tepsiju,sipati smesu i peci na 180 stepeni oko 45 minuta.Pecenu tortu izvaditi iz tepsije i ohladiti.Ostatak cokolade otopiti na pari i preliti tortu.Ukrasiti rendanim bademima.

torta sa pomorandzama i bademima

TORTA SA POMORANDZAMA I BADEMIMA


Sastojci:
  • 2 velike pomorandze
  • 1 kasicica ulja
  • 1 kasicica brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 250 gr. badema
  • 250 gr. secera u prahu
  • 6 jaja
Priprema:
  Dobro oprati pomorandze i staviti u kljucalu vodu da se kuvaju na tihoj vatri 2 sata.Bademe spustiti na kratko u kljucalu vodu,izvaditi,oljustiti i sitno samleti.Pomorandze izvaditi iz vode,ocistiti od semenki i samleti.Dobro ulupati jaja sa secerom,dodati pomorandze,brasno,prasak za pecivo,ulje i badem.Sipati smesu u pobrasnjenu tepsiju i peci na 175 stepeni oko sat vremena.

Thursday, May 21, 2015

torta sa jagodama

TORTA SA JAGODAMA


Sastojci:
  • 3 jaja
  • 1/2 solje secera
  • 1 vanil secer
  • 1/2 solje brasna
  • 4 kasike putera
  • 800 gr. jagoda
  • 1 solja secera
  • sok od pola limuna
  • 6 belanca
  • 3/4 solje secera
  • 1 vanil secer
Priprema:
  Ostaviti malo jagoda za ukrasavanje a ostatak izgnjeciti i pomesati sa soljom secera i sokom od limuna.Izmutiti zicom i ostaviti u frizideru.3 jaja ulupati sa 1/2 solje secera i vanil secerom pa kuvati na pari samo 2 minuta.Mutiti dok ne postane kremasto i postepeno dodavati brasno i otopljeni puter.Vatrostalnu tepsiju prekriti pek-papirom,sipati smesu i peci na 200 stepeni oko 30 minuta.Na hladnu koru staviti pire od jagoda prekriti folijom,staviti nesto tesko i staviti u zamrzivacBelanca ulupati u cvrst sneg,dodati 3/4 solje secera i vanil secer.Prekriti celu tortu snegom od belanca,ukrasiti malo i spricom i staviti u frizider na 30 minuta.Zagrejati rernu na najjace i peci tortu samo 5 minuta.Ukrasiti jagodama i odmah posluziti.

torta sa sirom i belom cokoladom

TORTA SA SIROM I BELOM COKOLADOM


Sastojci;
  • 250 gr. mlevenog keksa
  • 250 gr. putera
  • 500 gr. krem sira
  • 120 gr. secera
  • 3 jaja
  • 2 vanil secera
  • 200 gr. bele cokolade
  • 1-2 banane
Priprema:
  Ulupati puter i sjediniti sa keksom u kompaktnu masu.U okruglu tepsiju formirati koru od smese i staviti u frizider dok se priprema krem.Na pari istopiti belu cokoladu.Krem sir umutiti sa secerom,spojiti sa cokoladom i dodati jaja,vanil secer i izgnjecene banane.Lagano sjediniti pa naneti preko kore.Peci na 160 stepeni oko 60 minuta.Tortu ohladiti pre sluzenja.