Friday, March 27, 2015

uskrsnja jaja

USKRSNJA JAJA



Sastojci:
  • 10 jaja
  • 3 manja paradajza
  • majonez
  • sunkarica
  • sok od cvekle
Priprema:
  Za jaja-pecurke obariti 5 jaja da budu tvrdo kuvana.Oljustiti,odseci dno na sirem delu samo malo da bi jaje stajalo.Paradajz preseci na pola,staviti na jaja i istackati majonezom.Dobice se lepe pecurke.
  Za crvena punjena jaja obariti 5 jaja da budu tvrdo kuvana.Oljustiti, preseci na pola po duzini i izvaditi zumanca.Staviti polovine u sok od cvekle da stoje 10-15 minuta.Za to vreme pomesati zumanca sa majonezom i sitno seckanom ili narendanom sunkaricom.Izvaditi jaja iz soka od cvekle i napuniti nadevom.
  Mere za sunkaricu i majonez nisu navedene jer to zavisi od ukusa i zelje.

pogaca zeka

POGACA ZEKA






Sastojci:
  • 1 kg. brasna
  • 1 svez kvasac
  • 4 dl. mleka
  • so
  • 2 jaja
  • 2 dl. ulja
  • 1 kasicica secera
Priprema:
  U toplo mleko staviti 1 kasikicu secera i kvasac da naraste.U ciniju staviti oko 900 gr. brasna,1 jaje,1 belance,ulje i soli po ukusu.Podignut kvasac sipati u brasno i uz dodavanje mlake vode zamesiti glatko testo.Staviti testo u ciniju namazanu uljem i ostaviti testo na toplo da naraste.Testo izruciti na radnu povrsinu koja je posuta brasnom.Od testa odvojiti cetiri manja dela i jedno srednje.Od najveceg dela testa oblikovati telo zeke,od srednjeg dela glavu,a od 4 mala dela testa usi i sapice.Premazati pogacu zumancetom, i peci u podmazanom plehu na 180 stepeni.Pecenu pogacu-zeku izvaditi,proseci proreze za usta i oci,a na telu izdubiti malo i staviti jedno ofarbano jaje.

Thursday, March 26, 2015

corba od svinjskog mesa

CORBA OD SVINJSKOG MESA


Sastojci:
  • 1 kg. svinjetine sa koskom
  • 1 paskanat
  • 1 sargarepa
  • 1/2 celera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 zelena paprika
  • 1 tikvica
  • sok od jednog limuna
  • 2 jaja
  • so
Priprema:
  Oprati dobro svinjsko meso i staviti u vodu da provri.Izvaditi meso iz te vode i staviti u drugu vodu da se kuva.Posoliti i kuvati oko 30 minuta.Za to vreme iseckati paskanat,sargarepu,tikvicu,crni luk,papriku i celer na kockice.Kada se meso kuvalo pola sata dodati i iseckano povrce.U skuvano meso i povrce sipati sok od limuna.Umutiti jaja,dodati u corbu i odmah skloniti sa vatre.Corba je vrela pa ce se jaja ipak skuvati.Po zelji u corbu dodati mileram.

pileca dzigerica sa vinom

PILECA DZIGERICA SA VINOM



Sastojci:
  • 500 gr.pilece dzigerice
  • 100 gr. slanine
  • 100 gr. pecurki
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 casa belog vina
  • so 
  • biber
  • vegeta
  • persun list
  • ulje ili puter
Priprema:
  Sitno iseckati crni luk i staviti na malo ulja da se przi.Kada dobije zlatnu boju dodati pecurke isecene na tanke trake.Zaciniti sa solju,biberom i vegetom.U drugom tiganju na malo ulja proprziti seckanu dzigericu na kockice i slaninu isecenu na trake.Kada porumeni sipati preko luka,doliti casu belog vina i pustiti da krcka 10 minuta na tisoj vatri.Gotovu dzigericu ukrasiti persunovim liscem.

Wednesday, March 25, 2015

keks sa dzemom od ruza

KEKS SA DZEMOM OD RUZE


Sastojci:
  • 280 gr. brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 100 gr. mlevenih badema
  • 150 gr. secera
  • 1 vanil secer
  • 150 gr. putera
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • secer u prahu
  • dzem od ruza
Priprema:
  Otopiti puter na sobnoj temperaturi a brasno pomesati sa praskom za pecivo.U ciniji zamesiti testo od brasna,secera,vanil secera,putera,jaja i prstohvata soli.Dodati i mlevene bademe i zamesiti kompaktno testo.Umotati testo u foliju i staviti u frizider sat vremena.Brasnom posuti radnu povrsinu i izruciti testo.Praviti male loptice,nezno ih pritisnuti rukom i prstom ili okruglim delom varjace napraviti rupu na sredini.U pleh staviti papir za pecenje i poredjati keks.Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 10-15 minuta.Peceni keks prohladiti,posuti secerom u prahu i napuniti udubljenja dzemom od ruza.

krompir sa parmezanom

KROMPIR SA PARMEZANOM



Sastojci:
  • 1 kg. krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 400 ml. milerama
  • lisce persuna
  • 50 gr. putera
  • so
  • muskat orascic
  • biber
  • origano
  • 30 gr. prezli
  • 150 gr. parmezana
Priprema:
  Oljustiti krompir,iseci ne pola pa seci na tanke listove.Sloziti krompir u tepsiju.Staviti sitno seckan crni luk na puter da se przi uz stalno mesanje.Kada je skoro gotov dodati sitno seckano 3/4 persuna.Proprziti i skloniti sa vatre pa umesati mileram.smesu posolite i pobiberite po ukusu.Krompir posuti sa muskat orascicem i origanom.U drugu posudu narendati parmezan i pomesati sa prezlama.Preko isecenog krompira sipati smesu sa mileramom pa preko rasporediti parmezan.Gore staviti malo putera isecenog na tanke listice.Zagrejati rernu na 180 stepeni i peci krompir 30-40 minuta.Izvaditi i ukrasiti ostatkom persuna.

Tuesday, March 24, 2015

pilav sa piletinom

PILAV SA PILETINOM



Sastojci:
  • 2 pileca batka
  • 1 velika sargarepa
  • 1 veliki paskanat
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 solja pirinca
  • so
  • biber
  • vegeta
Priprema:
  Ocistiti sargarepu i paskanat i preseci na pola.Ocistiti luk i iseci na cetiri dela.Staviti sve u serpu da se kuva zajedno sa batkovima.Dodati so i vegetu.Kuvati dok batkovi ne budu meki.Izvaditi meso i povrce da se prohladi.Ne bacati vodu od mesa.Kada se prohladi iseckati povrce na sitne kockice.Oprati pirinac i kuvati ga u vodi od mesa.Sipati malo ulja i kuvati dok ne omeksa.Dodati meso i iseckano povrce i kuvati uz dodavanje vode od mesa i stalno mesanje da ne zagori.Kuvati na tisoj vatri.Kada je sve gotovo staviti biber i soli po ukusu.Skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 10 minuta.

mafini sa dzemom od borovnice

MAFINI SA DZEMOM OD BOROVNICE


Sastojci:
  • 4 jaja
  • 125 gr. secera
  • 150 gr. mlevenih oraha
  • 200 gr. brasna
  • 1/2 kesice praska za pecivo
  • 1 kasika kakaoa
  • 50 ml. mineralne vode
  • 1 kasika ruma
  • dzem od borovnice
Priprema:
  Razdvojiti zumanca od belanca u dve cinije.Mikserom umutiti belanca sa mrvicom soli u cvrst sneg,dodati secer i mutiti dok se secer ne istopi.Zumanca izmutiti sa mineralnom vodom i kasikom ruma.Lagano sjediniti zumanca i belanca.Staviti u smesu mlevene orahe,kakao i brasno pomesano sa praskom za pecivo i kasikom sjediniti.Kalupe za mafine namazati puterom ili uljem i sipati u svaki kalup smesu do pola jer ce mafini narasti.Peci na 160 stepeni 20-30 minuta.Pecene mafine prohladiti pa izvaditi iz kalupa i prevrnuti..Odseci vrhove na svim mafinima i bogato preliti dzemom od borovnice.

Monday, March 23, 2015

brzi kolac

BRZI KOLAC



Sastojci:
  • 1 l. mleka
  • 8 jaja
  • 10 kasika brasna
  • 250 gr. putera
  • 300 gr. secera
  • 3 vanil secera
Priprema:
   Umesati u ciniji puter,secer,vanil secer i 5 kasika mleka.Sipati u serpu i staviti na ringlu da se secer i puter otope i sjedine.Ostaviti da se ohladi.Odvojiti zumanca od belanca.Mutiti mikserom belanca sa mrvicom soli dok ne postane cvrst sneg.Umutiti zumanca i dodati preko prohladjene mase od putera i secera.Dodati brasno i polako umesati.Na kraju sipati ostatak mleka i sjediniti.U to dodatisneg od belanca i pazljivo sjediniti mesajuci odozgo na gore.Masa ce biti malo redja ali tako treba.Staviti papir za pecenje u pleh i sipati smesu.Staviti da se pece u rernu zagrejanu na 180 stepeni i peci 40-50 minuta.Peceni kolac prohladiti pa onda seci.Po zelji posuti secerom.

Sunday, March 22, 2015

torta od jabuka

TORTA OD JABUKA



Sastojci:
    testo:
  • 4 jaja
  • 200 gr. secera
  • 50. ml. ulja
  • prasak za pecivo
  • 150 gr. brasna
   za nadev:
  • 4-5 jabuka
  • 50 gr. secera
  • 20 ml. vode
  • 50 gr. putera
  • 1 kasicica cimeta
  • 1 vanil secer
Priprema:
  Jabuke oprati,oljustiti,izvaditi seme i isece na kriske 1 cm. debljine.U serpu staviti secer i pustiti da se karamelizuje ali da ostane zlatne boje.Sipati vodu i pustiti 2-3 minuta da vri pa dodati puter.Kada se puter istopi dodati jabuke i lagano mesati da se obloze karamelom.Posuti cimetom i skloniti sa vatre da se prohlade.Za testo odvojiti zumanca od belanca i mutiti belanca mikserom dok se ne dobije cvrst sneg.Staviti secer i mutiti dok se secer ne otopi.Zumanca ulupati sa uljem pa dodati brasno i prasak za pecivo i dobro izmesati.Polako sjediniti zumanca sa belancima.U okruglu tepsiju poredjati jabuke,posuti vanil secerom i prekriti testom.Peci na 160 stepeni oko 30 minuta.Pecenu tortu prevrnuti na okrugli tanjir odgovarajuce velicine.

keks sa bademom

KEKS SA BADEMOM


Sastojci:
  • 170 gr. putera
  • 200 gr. brasna
  • 100 gr. mlevenih badema
  • 1 jaje
  • 80 gr. secera u prahu
  • 100 gr. cokolade
Priprema:
   Zamesiti testo od putera,brasna,mlevenih badema,secera u prahu i jednog jaja.Kada testo bude glatko umeseno umotati u najlon foliju i ostaviti u frizideru sat vremena.Izvaditi teso i razviti na 1 cm. debljine.Vaditi modlom keksice (ne mora ovaj oblik,koji god zelite) i slagati u pleh oblozen papirom za pecenje.Peci u rerni na 160 stepeni oko 10 minuta.Istopiti cokoladu i ukrasavati prohladjeni keks.Po zelji preko cokolade moze i mleveni badem.