Saturday, January 25, 2014

Sos od paradajza

SOS OD PARADAJZA

Sastojci:
  • 1,5 dl ulja
  • 3-4 kašike brašna
  • 5 dl kuvanog paradajza
  • 2,5 dl vode 
  • so
  • 2 kašičice šećera
Priprema:
    -Zagrejati ulje,pa dodati brašno i upržiti na tišoj vatri.Naliti paradajz i vodu.Kuvati uz stalno mešanje oko 10 minuta.Dodati soli po ukusu i šećer.Ako vam ne odgovara gustina,stavite manje ili više vode.

PRIJATNO!

Pišinger

PIŠINGER

Sastojci:
  • 1 pakovanje oblandi
  • 250 gr margarina
  • 250 gr šećera u prahu
  • 250 gr oraha
  • 1 rebro čokolade
  • 2 jaja
Priprema:
     -Na tihoj vatri istopiti margarin sa šećerom,dodati čokoladu,orahe,žumanca i sneg od belanaca.Umutiti i filovati oblande.

PRIJATNO!

Crno-bele kokos kocke

CRNO-BELE KOKOS KOCKE

Sastojci:
  • 6 jaja
  • 2 čaše šećera od 2 dl
  • 5 kašika šećera
  • 2 čaše mleka
  • 5 dl mleka
  • 2 čaše ulja
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike kakaoa
  • 3 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 gr kokosa
  • 4 kašike griza
  • 100 gr čokolade
Priprema:
     -Penasto umutiti jaja sa 2 čaše šećera,3 čaše brašna,praškom za pecivo i kakaom,pa dodati 2 čaše ulja i 2 čaše mleka.Polovinu smese sipati u pleh obložen papirom za pečenje i ispeći koru na 200 stepeni.Peći dok ne dobije koricu.Griz razmutiti u malo mleka pa ga skuvati u preostalom mleku koje vri.Dodati kokosovo brašno i kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne.Pečenu koru premazati vrućim filom,preliti drugom polovinom smese za koru pa vratiti u rernu i dopeći.Gotov kolač preliti sa čokoladom otopljenom sa 4 kašike ulja.Ohladiti i seći na kocke.

PRIJATNO!

Friday, January 24, 2014

Tufahije

TUFAHIJE
Sastojci:
  • 8 jabuka
  • 200 gr šećera
  • 2 vanil šećera
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 1 limun
  • 1 belance
  • 1 l vode
  • 1 kesica šlaga

Priprema:

    -Jabuke oprati,oljuštiti i izdubiti.Koru sačuvati.Naliti vodu u šerpu,dodati 50 gr šećera,kesicu vanil šećera,sok od limuna i staviti da se kuva.Kada provri dodati jabuke i kuvati dok ne omekšaju.Pažljivo izvaditi i oceditiu.U vodu staviti kore od jabuka i 100 gr šećera pa kada provri procediti.Umutiti belance u čvrst sneg,dodati vanil šećer i preostali šećer,dobro umutiti,pa dodati i 80 gr mlevenih oraha.Ohlađene jabuke puniti filom,ređati u tepsiju i peći15 minuta na 180 stepeni.Zapečene jabuke preliti sirupom,posuti mlevenim orasima,a kada se dobro ohlade ukrasiti umućenim šlagom.

PRIJATNO!

Pečeni zubatac

PEČENI ZUBATAC

Sastojci:
  • 2 zubaca
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 1 dl belog vina
  • 5 čena belog luka
  • peršun 
  • so
  • vegeta
  • brašno
  • kukuruzovo brašno
Priprema:
    -Ribu očistiti,oprati i ocediti.Napraviti marinadu od maslinovog ulja,vina,sitno seckanog peršuna i belog luka.Ribu posoliti i začiniti po ukusu pa je ostaviti da stoji u marinadi sat vremena.Povremeno okretati da zubatac dobro upije marinadu.Pomešati kukuruzovo i belo brašno pa uvaljati ribu.Staviti je u podmazan pleh koji je ugrejan u rerni.Preliti ostatkom marinade i peći oko sat vremena na 200 stepeni.

PRIJATNO!

Thursday, January 23, 2014

Čokoladna baklava

ČOKOLADNA BAKLAVA

Sastojci:
  • 500 gr tankih kora
  • 250 gr mlevenih oraha
  • 100 gr seckanih oraha
  • 200 gr mlečne čokolade
  • 50 gr čokolade za kuvanje
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike griza
  • rendana kora 1 limuna
  • 2 dl ulja
  • 1 dl kisele vode
  • 125 gr margarina
   Za šerbet:
  • 800 gr šećera
  • 8 dl vode
Priprema:
     Kiselu vodu i ulje kuvati dok ne provri i ostaviti da se ohladi.U većoj posudi sjediniti mlevene i seckane orahe,šećer,griz,izrendanu mlečnu čokoladu i koru od limuna.Koru poprskati mešavinom ulja i vode,poklopiti drugom korom,rasporediti malo fila i urolati.Na isti način uraditi sav ostali materijal.Rolne ređati u podmazanu tepsiju i iseći na manje komade.Istopiti margarin i preliti baklavu.Peći na 200 stepeni dok ne porumeni.Posebno skuvati šerbet pa preliti pečenu baklavu.Ostaviti da upije tečnost pa poprskati otopljenom čokoladom za kuvanje.

PRIJATNO!

pita sa jabukama i kupinama

PITA SA JABUKAMA I KUPINAMA

Sastojci:
  za koru:
  • 4 jaja
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • pola praška za pecivo 
 za fil:
  • 4-5 jabuka
  • 1 šoljica kupina
  • 250 ml vode
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • cimet
  • vanil šećer
Priprema:
    -Umutiti jaja i šećer,dodati brašno i prašak za pecivo.Jabuke iseći na šnite,ređati u okruglu tepsiju,posuti cimetom i vanil šećerom pa peći 5 minuta na 180 stepeni.Preliti korom pa peći još 10 minuta.Za fil staviti kupine u vodu i kuvati dok ne provri.U posebnu posudu izmešajte brašno i šećer sa malo vode da ne ostanu grudve pa dodati u kupine.Kada se smesa zgusne skloniti sa vatre.Koru sa jabukamas prevrnuti tako da jabuke budu na gornjoj strani.Premazati kremom od kupina.

PRIJATNO!
    -

Wednesday, January 22, 2014

Narandzine kuglice

NARANDZINE KUGLICE

Sastojci:
  • 100 gr margarina
  • 250 gr mlevenog keksa
  • 150 gr šećera u prahu
  • veća zaleđena neoljuštena narandza
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 3 kašikice ulja
  • malo bele čokolade
Priprema:
    -Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu,pa dodajte narendanu narandzu.Ubacite keks i pravite kuglice pa ih ostavite da se prosuše.Čokoladu otopite sa uljem i prelijte kuglice.Kada se glazura stegne prošarajte ih belom čokoladom i ređajte u korpice.

PRIJATNO!



Snikers torta

SNIKERS TORTA

Sastojci:
    Za koru:
  • 16 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 20 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašike ulja
  • 4 kašike brašna
  • pola praška za pecivo
Za I fil:
  • 16 žumanaca 
  • 20 kašika šećera
  • 2 cela jaja
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 375 gr margarina
Za II fil:
  • 500 gr šećera
  • 5 dl mleka
  • 125 gr margarina
  • 300 gr mleka u prahu
  • 400 gr ispečenog i iseckanog kikirikija
Za preliv:
  • 150 gr čokolade
Priprema:
   -Umutite 8 belanaca i 10 kašika šećera i kuvajte na pari.Kada se šećer istopi dodajte 10 kašika mlevenih oraha,kašiku prezli,kašiku ulja,2 kašike brašna i prašak za pecivo.Smesu pecite u podmazanom plehu oko pola sata na 180 stepeni.Na isti način pripremite drugu koru.Za prvi fil umutite na pari žumanca,šećer i cela jaja.Kada se krem zgusne dodajte otopljenu čokoladu i ostavite da se prohladi.Taj krem sastavite sa penasto umućenim margarinom.Za drugi fil rastopite šećer da dobije lepu karamel boju,prelijte vrućim mlekom i kuvajte 45 minuta na tihoj vatri.Kada se ohladi dodajte penasto umućen margarin pomešan sa mlekom u prahu.Na kraju ubacite kikiriki i izmešajte.Svaku koru premažite prvim filom i stavite u frižider da se stegne.Na nafilovanu stranu prve kore rasporedite drugi fil i preklopite nafilovanom stranom druge kore.Tortu sa bočnih strana premažite drugim filom.Tortu gore prelijte rastopljenom čokoladom i po želji pospite lešnike.

PRIJATNO!