Saturday, March 21, 2015

baklava sa medom i orasima

BAKLAVA SA MEDOM I ORASIMA



Sastojci:
  • 250 gr. tankih kora
  • 200 gr. secera
  • 200 gr. mlevenih oraha
  • 200 gr prezli
  • 1 kasikica cimeta
  • 2 kasike meda
  • med za prelivanje
Priprema:
  Staviti u serpu 2 dl. vode,med i secer da provri.Ne sme da vri vise od 5 minuta.Skloniti sa vatre.U sirup dodati mlevene orahe,cimet i prezle i dobro sjadiniti masu.Iseci svaki list kore na trake (seci po sirini na 3 dela). Koru poprskati sa malo ulja i staviti kasiku nadeva.Motati u trougao.Ponovljati postupak dok se ne potrosi materijal.U pleh staviti papir za pecenje,poslagati baklavu i peci na 200 stepeni oko 20 minuta,da malo porumene.Izvaditi baklave iz pleha,pustiti da se malo prohlade pa na svaku staviti po malo meda.

torta snezana

TORTA SNEZANA


Sastojci:
    kore:
  • 7 kasika secera
  • 7 kasika ulja
  • 7 kasika mleka
  • 1 jaje
  • prasak za pecivo
  • brasno
    fil:
  • 1 l. mleka
  • 6 kasika secera
  • 4 kasike brasna
  • kora od 1 limuna
  • sok od limuna 1/4
  • vanil secer
  • 125 gr. putera
  • kokos za posipanje
Priprema:
  Umutiti secer,jaje,ulje,mleko i pzp pa dodavati brasno dok teso ne bude lako za oblikovanje.Podeliti testo na 3 dela,razviti i staviti jedan deo u tepsiju prekrivenu papirom za pecenje.Staviti koru da se pece na 160 stepeni samo 3-5 minuta,tako da ostane bela.Ispeci sve 3 kore i prekriti salvetom da se ne suse.U serpu staviti secer i mleko da provri pa dodati brasno i neprestano mesati dok se krem ne zgusne.Ostaviti da se malo prohladi.U krem staviti puter,vanil secer,koru i sok od limuna i dobro umutiti mikserom.Slagati tortu-kora-fil-kora-fil-kora-fil.Gore posuti kokosom

Friday, March 20, 2015

kolac sa dzemom

KOLAC SA DZEMOM


Sastojci:
  • 300 gr. dzema od sljiva
  • 2 dl. ulja
  • 200 gr. secera
  • 600 gr. brasna
  • 2 vanil secera
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • malo sode bikarbone
  • sok od limuna
Priprema:
Staviti u ciniju jaja,secer i vanil secer i mutiti da se secer istopi.Dodati ulje,so,sodu bikarbonu,sok od limuna i izmutiti.Sipati ulje i polako dodavati brasno.Mutiti mikserom dok moze pa nastaviti mesenje testa rukom dok se ne potrosi brasno.Podeliti testo na dva dela.Jedan deo razvuci i staviti na dno tepsije.Nema potrebe za podmazivanjem,testo je dovoljno masno.Premazati dzemom od sljiva.Drugu koru narendati preko na krupno rende da prekrije celu tepsiju.Peci na 160 stepeni 30-35 minuta. da kolac ostane svetao gore.Ohladiti pa seci na kocke.Po zelji gore moze vanil secer ili secer u prahu.
 

keks torta

KEKS TORTA


Sastojci:
  • 300 gr. keksa
  • 150 gr. oraha
  • 100 gr. cokolade
  • 3 kasike kakaoa
  • 1 kasika ruma
  • 1 konzerva ananasa
  • 5 kasika secera
  • 500 gr. slaga
  • 1 vanil secer
  • 1 kesica zelatina
Priprema:
   Samleti keks i orahe i pomesati u ciniji.Dodati kakao,secer i 3/4 konzerve sackanog ananasa.Istopiti cokoladu pa i nju dodati u ciniju.Staviti rum i polako mutiti mikserom uz dodavanje soka od ananasa iz konzarve.Masa ne sme da bude previse meka.Umutiti slag sa vanil secerom i ostaviti u frizideru sat vremena.Otopiti zelatin prema uputstvu sa kesice,ostaviti da se stegne,dodati u smesu i izmutiti mikserom.Staviti smesu u okruglu tepsiju,ali da ostane malo praznog prostora izmedju tepsije i smese.Naneti slag preko torte i popuniti i prazninu izmedju torte i tepsije.Ostaviti tortu u frizideru da prenoci.Izvaditi tortu iz tepsije,opseci krajeve i staviti ostatak ananasa gore.Po zelji ukrasiti orasima i komadicima cokolade.

Thursday, March 19, 2015

punjeni pekarski krompir

PUNJENI PEKARSKI KROMPIR


Sastojci:
  • 4 krompira srednje velicine
  • 150 gr. krem sira
  • 1 limun
  • 1 veza mladog luka
  • 2 konzerve tunjevine
  • so
  • biber
  • 4 kasike ulja
Priprema:
  Krompir dobro oprati i staviti u tepsiju sa 1 dl. vode i 4 kasike ulja (preko svakog krompira 1 kasika ulja).Prekriti sa alu-folijom i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni.Peci oko 15-20 minuta pa skinuti foliju i peci jos 20-30 minuta.Za to vreme pripremiti nadev.Umutiti krem sir sa korom i sokom limuna.Iseckati sitno mladi luk,pomesati sa sirom,dodati tunjevinu,so i biberpo ukusu.Pecene i prohladjene krompire preseci na pola i pazljivo izdubiti malom kasikicom.Taj krompir dodati nadevu i sve izmesati.Napuniti krompire i ukrasiti mladim lukom.

musaka

MUSAKA


Sastojci:
  • 7 srednjih krompira
  • 1 kg. mesanog mlevenog mesa
  • 1 sargarepa
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 jaje
  • 2 kasike pavlake
  • 2-3 paradajza
  • 2 kasike paradajz sosa
  • so
  • biber
  • lovorov list
 za preliv:
  • 2 kasike pavlake
  • 50 gr. sira
  • 1,5 dl. mleka
Priprema:
   Oprati krompir i staviti da se kuva sa ljuskom.Moze se i ocistiti pa kuvati,ali ovako je lakse,nece se raspadati.Kada je gotov ostaviti da se ohladi.Ocistiti sargarepu i crni luk pa iseckati na kockice.Prohladjen i oljusten krompir podeliti,jedan deo  izrendati a 2-3 krompira iseci na kolutove i sloziti u podmazanu tepsiju u kojoj ce se musaka peci..U veliki tiganj sipati malo ulja i na tihoj vatri proprziti luk,pa dodati i sargarepu i krompir.Preko toga staviti i mleveno meso i krckati 10-15 minuta na tihoj vatri.Skloniti sa vatre,staviti so,biber,lovor i paradajz sos.Poklopiti i ostaviti da sastoci prodru u meso.Otklopiti i staviti 2 kasike pavlake i jaje i brzo promesati.Sipati meso u tepsiju preko krompira.Umutiti sos od pavlake,sira i mleka pa preliti preko mesa.Iseci paradajz na kolutove i prekriti musaku.Gore se moze narendati malo kackavalja ali ne mora.Peci u zagrejanoj rerni 35-40 minuya na 160 stepeni.
    

Wednesday, March 18, 2015

rolat sa keksom

ROLAT SA KEKSOM


Sastojci:
  • 500 gr. keksa(najbolje neki biskvit keks)
  • 3,5 dl. mleka
  • 100 gr. putera
  • 5 kasika secera
  • 4 kasike kakaoa
  • 50 gr. zele-bombona
  • rum
  • 1 vanil secer
Priprema:
   Staviti mleko da provri pa dodati secer i pustiti sa vri dok se ne istopi.Kakao pomesati sa malo mleka da se ne bi pravile grudve pa sipati i njega u mleko i secer.Staviti i puter u masu da se istopi.Dodati vanil secer zbog lepseg mirisa i ukusa.Skloniti sa vatre i prohladiti pa onda sipati ruma po ukusu.Dodati biskvite koji su izmrvljeni rukom i sitno seckane zele bombone.Smesu staviti na najlon-foliju i oblikovati rukom u rolat.Ostaviti u frizideru preko noci.

kolac sa orasima i kakaom

KOLAC SA ORASIMA I KAKAOM


Sastojci:
  • 200 gr. putera
  • 200 gr. secera u prahu
  • 4 jaja
  • 1 kasika brasna
  • 1 kasika kakaoa
  • kora od 1 pomorandze
  • 200 gr. oraha
Priprema:
  Ulupati puter sa secerom u prahu i lupati dok se ne dobije glatka krema.Uz konstantno lupanje dodavati jedno po jedno zumance,brasno,kakao,narendanu koru pomorandze i mlevene orahe.Belanca ulupati u cvrst sneg i dodati u smesu pa lagano promesati.Pleh namazati uljem i pobrasnjaviti pa sipati smesu.Staviti u rernu koja je zagrejana na 180 stepeni i peci oko pola sata ili vise u zavisnosti od rerne.Peceni kolac posuti secerom u prahu ili preliti otopljenom cokoladom.(100 gr. cokolade)
  
 

Tuesday, March 17, 2015

vocna torta

VOCNA TORTA


Sastojci:
   kora:

  • 14 belanca
  • 14 kasika secera
  • 3 pudinga od vanile
  I fil:
  •  1 l. mleka
  • 14 kasika secera
  • 3 pudinga od vanile
  • 125 gr. margarina
  II fil:
  •  300 gr. slaga
  • 4 dl. kisele pavlake
  voce:
  •   500 gr. kivija
  •   500 gr. pomorandzi
  •   500 gr. banana
150 gr. slaga za premazivanje torte

Priprema:
   Za kore mikserom umutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer i na kraju puding.Ovu masu podeliti na cetiri dela i u podmazanom plehu ispeci 4 kore na 180 stepeni.Kore ce biti tanke,tako treba.Za prvi fil skuvati mleko sa secerom i kada provri dodati puding i umutiti zicom za mucenje.U prohladjenu masu staviti margarin.Umutiti slag i dodati kiselu pavlaku pa sjediniti masu.Voce oljustiti, iseci po zelji.Slagati tortu ovim redom-kora,zuti fil,kivi,beli fil,kora,zuti fil,pomorandza,beli fil,kora,zuti fil,banane,beli fil i na kraju kora.Tortu ukrasiti slagom i vocem.