Saturday, April 18, 2015

brzi kokos kolac

BRZI KOKOS KOLAC


Sastojci:
  • 100 gr. putera
  • 1 solja secera
  • 3 jaja
  • 1 solja brasna
  • 50 gr. kokosa
  • 1 vanil secer
Priprema:
Umutiti penasto puter i secer pa dodati i jaja i dobro umutiti.Umesati brasno,vanil secer i kokos.Masu sipati u podmazan i brasnom posut kalup.Peci na 180 stepeni oko 35 minuta.Peceni kolac posuti kokosom.

cokoladne kocke

COKOLADNE KOCKE


Sastojci:
  • 150 gr. cokolade
  • 125 gr. maslac
  • 3 jaja
  • 60 gr. brasna
  • 100 gr. secera u prahu
  • badem
Priprema:
   Penasto umutiti maslac i secer u prahu,dodati zumanca i otopljenu cokoladu.Posebno umutiti belanca u cvrst snef i u njih dodati brasno.Pomesati obe smese I sipati u podmazanu tepsiju.Posuti oljustenim bademima i peci na 180 stepeni oko 30 minuta.Seci na kockice pre sluzenja.

Friday, April 17, 2015

spagete sa pecurkama i spanacem

SPAGETE SA PECURKAMA I SPANACEM



Sastojci:
  • 450 gr. spageta
  • 450 gr. pecuraka
  • 200 gr. spanaca
  • 2 solje iseckanih crnih maslina
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • 2 dl. paradajz sosa
Priprema:
   Skuvati spagete prema uputstvu sa pakovanja.Staviti malo maslinovog ulja u tiganj i dodati sitno seckane masline,malo krupnije seckane pecurke i sitan spanac.Dodati so i biber po ukusu.Preliti paradajz sosom i skloniti sa vatre.Procedjene spagete sipati u ciniju i staviti preliv od gore.Po zelji narendati kackavalj.

gulas sa pecurkama

GULAS SA PECURKAMA



Sastojci:
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 cena belog luka
  • 3 krompira
  • 2 sargarepe
  • 450 gr. pecuraka
  • 30 ml. paradajz sosa
  • 1 solja vode
  • so
  • vegeta
  • origano
  • 100 gr. graska
  • lovor list
Priprema:
   Iseckati sitno crni i beli luk.Staviti crni luk da se dinsta na malo ulja i vode.Kada dobije zlatnu boju dodati i beli luk.Sargarepu ocistiti i iseci na vece komade i staviti i njih da se dinstaju.Dodati grasak i lovor list.Krompir ocistiti i iseci na vece kocke pa staviti i njega da krcka.Pecurke oprati i iseci po duzini i kada su ostali sastojci skoro gotovi dodatii i pecurke.Zaciniti solju i vegetom.Krckati jos 15 minuta pa pomesati vodu i paradajz sos i preliti preko gulasa.Ostaviti jos 5 minuta i skloniti sa vatre.

Wednesday, April 15, 2015

krem torta sa malinama

KREM TORTA SA MALINAMA




Sastojci:
      za koru:

  • 30 gr. brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 100 gr. secera
  • 3 jaja
  • 50 gr. ulja
  • prstohvat soli
  • 100 gr. malina
za zele od malina:
  • 200 gr. malina
  • 6 lista zelatina
  • 30 gr. secera
za cokoladni mus:
  • 200 gr. cokolade
  • 65 ml. mleka
  • 400 ml. slatke pavlake
  • 200 ml. slatke pavlake za slag
  • 2 zumanca
  • 20 gr. secera
  • kakao i maline za ukrasavanje
Priprema:
  Umutiti jaja,dodati brasno,secer,prasak za pecivo,prstohvat soli i ulje.Smesu za koru sip[ati u okruglu tepsiju prekrivenu papirom za pecenje.Obim tepsije treba da bude oko 26 cm.Preko kore posuti maline,a ako su iz zamrzivaca obavezno ocediti vodu.Peci na 180 stepeni 10-15 minuta.Izvaditi iz tepsije na tacnu.Za zele od malina staviti maline i secer na tihu vatru da se sjedine.Listove zelatina potopiti u vodu 5 minuta pa i njih umesati u maline.Skloniti sa vatre,prohladiti i staviti u okrugao kalup,manji od tepsije za koru,i staviti da se zamrzne.Za cokoladni mus staviti mleko da provri zajedno sa pavlakom.Posebno ulupati zumanca sa secerom.Preliti vrelim mlekom zumanca i staviti da se kuva dok se ne zgusne.Staviti i cokoladu da se istopi.Skloniti sa vatre.Umutiti 400 ml. pavlake koja je bila u frizideru bar pola sata.U toplu cokoladu dodati umucenu pavlaku i lagano umesati.Izvaditi zele iz zamrzivaca i kalup staviti malo u toplu vodu da se lakse izvadi.Staviti zele na sredinu kore pa premazati okolo i gore cokoladnim musom.Tortu posuti malinama,komadicima cokolade i kakaom.tortu sluziti hladnu.

pogaca od integralnog brasna

POGACA OD INTEGRALNOG BRASNA



Sastojci;
  • 250 gr. integralnog brasna
  • 250 gr. belog brasna
  • 2,5 dl. vode
  • pola svezeg kvasca
  • kasicica soli
  • kasicica secera
Priprema:
  Staviti kvasac u mlaku vodu sa secerom da nadodje.U ciniju sipati integralno i belo brasno,staviti so i kvasac.Zamesiti meko testo i ostaviti na toplo da se udvostruci masa.Kada naraste premesiti,staviti u podmazanu tepsiju i ostaviti da odmori 15 minuta.Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.










Tuesday, April 14, 2015

kolac sa eurokremom

KOLAC SA EUROKREMOM



Sastojci:
  • 2 dl. mleka
  • 1 svez kvasac
  • prstohvat soli
  • 8 kasika ulja
  • brasno
  • eurokrem
Priprema:
  U toplo mleko staviti kvasac da nadodje.Sipati u ciniju kvasac,ulje,so i brasno da se dobije glatko testo.Podeliti na 3-4 dela i ostaviti 10 minuta da odmori.Razviti svaki deo testa na velicinu plitkog tanjira,svaku namazati eurokremom osim poslednje.Na sredinu testa staviti manju casu pa isece testo na 16 dela.Uvijati po dva dela iznutra prema spolja.Peci na 180 stepeni.Po zelji posuti secerom u prahu.