Saturday, November 9, 2013

Tiramisu

Tiramisu

Sastojci:
  • 1 kutija piškota(velika)
  • 2 jaja
  • 2 žumanca
  • 150 gr šećera
  • 500 gr sira marskapone
  • 2 dl slatke pavlake
  • 1 kesica šlaga
  • 1 limun
  • 0.5 l mleka
  • čokolada u prahu, po želji
  • rum, po želji


Priprema:

     - Na pari skuvati jaja i šećer. Umutiti šlag i dodati sir, pa lagano mutiti, pa sjediniti sa jajima i šećerom i dodati limun. Zagrejati mleko na blagoj vatri, dodati čokoladu i rum i u to umakati piškote(polovinu) i ređati na tacnu. Preko piškota staviti polovinu dobijenog fila, pa opet piškote umakane u mleko, pa preostali fil od gore. Kolač staviti u frižider da se ohladi oko pola sata, pa nakon toga posuti čokoladom u prahu.

PRIJATNO! 

Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

Sastojci:
  • 1 kg krompira
  • malo soli
  • 80 gr maslaca
  • 1 jaje
  • 250 gr brašna
  • 20 šljiva
  • 50 gr šećera
  • 60 gr maslaca
  • 50 gr prezli
  • 1 vanil šećer

Priprema:

     - Skuvati krompir, izgnječiti ga, dodati 80 gr maslaca i so i napraviti pire. Kada se ohladi dodati jaje i brašno i zamesiti testo. Od dobijene količine napraviti 20 loptica. Oljuštiti šljive i u svaku staviti kašičicu šećera. Svaku šljivu ubaciti u po jednu lopticu testa, tako da je u sredini, pa tako dobiti 20 knedla. Knedle kuvati u vodi koja ključa, oko 8 minuta. Kada isplivaju na površinu kuvati još 2 minuta. Na zagrejanom maslasu ispeći prezle, dodati vanil šećer i u to uvaljati svaku knedlu.

PRIJATNO!

Friday, November 8, 2013

Dvobojni mafini

Dvobojni mafini

Sastojci:
  • 300 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 180 gr šećera u prahu
  • 350 ml mleka
  • 2 jaja
  • 150 gr maslaca
  • 20 gr kakaa

Priprema:

      - U posudu izmešati brašno sa praškom za pecivo, pa dodati šećer. U drugu izmešati maslac, jaja i mleko, pa dodati prvoj smesi. Dobijenu smesu podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo umešati kakao. U kalupe za mafine postaviti papirne korpice ili kalup premazati maslacem. Kašikom sipati smesu u kalup, prvo svetlu, pa tamnu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

PRIJATNO! 

Američki mafin

Američki mafin

Sastojci:
  • 1 šolja brašna
  • 1 kašika šećera
  • 2 praška za pecivo
  • kašičica soli
  • 3 jaja
  • šolja ulja
  • pola šolje mleka
  • pola šolje voća ili rendane čokolade

Priprema:

      - U posudu pomešati brašno, šećer, so i prašak za pecivo. U drugu posudu umutiti jaja, ulje, mleko i voće ili komadiće čokolade. Sjediniti smese, promešati, ne previše. Ostaviti da odstoji 20 minuta, pa sipati u modle. Peći oko 15 minuta na 180 stepeni.

PRIJATNO!

Sunday, November 3, 2013

Bela torta

Bela torta

Sastojci:
  • 250 gr margarina
  • 250 gr brašna
  • 100 gr šećera
    -FIL:
  • 0.5 dl vode
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 250 gr margarina
  • 8 vanil šećera
  • 100 gr čokolade
Priprema:
     - Zamesiti testo od margarina umućenog sa šećerom i brašnom, pa podeliti na 3 dela. Ispeći 3 kore na prevrnutom plehu koji je obložen papirom za pečenje. Peći ih 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Staviti da provri voda, a za to vreme umutiti posebno šećer i brašno sa malo mlake vode. Sjediniti i kuvati dok se ne zgusne. Umutiti margarin sa vanil šećerom i dodati ohlađenoj smesi. Dobro promešati i filovati ohlađene kore ovako: kora-fil-kora-fil-kora-pa fil premazan preko cele torte. Dekoracija po želji ili ovako, narendanom čokoladom.

PRIJATNO!

Rokoko torta

Rokoko torta

Sastojci:
     ZA TESTO:
  • 250 gr samlevenih oraha
  • 200 gr šećera
  • 200 gr brašna
  • kašikica sode
  • kašikica cimeta
  • 1/4 kašikice mlevenog karanfilića
  • 1 vanil šećer
  • 3 dl belog vina
      ZA FIL:
  • 8 kašika pekmeza od kajsije                                                                                                      - preliv:
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 3 kašike kakaa
  • 3 kašike vruće vode
  • kašičica ulja
  • kašičica ruma
Priprema:
      - Izmešati sve sastojke za testo pa na kraju dodati vino. Dobro sjediniti, sipati u pleh i peći oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kada se ispeče ostaviti da se prohladi, pa ga preseći uzduž na pola premazati malo zagrejanim pekmezom od kajsije. Staviti jednu koru na drugu pa ga premazati celog, sa svih strana. Pomešati sastojke za preliv i dobro umutiti. Dobijenu smesu preliti preko torte. Dekoracija po želji.

PRIJATNO!

Pljeskavice od pasulja

Pljeskavice od pasulja

Sastojci:
  • 500 gr belog pasulja
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 zemičke
  • 2 jaja
  • 2-3 dl mleka
  • 2-3 kašike prezla
  • peršunovo lišće
  • so
  • mleveni crni biber
  • ulje
  • pola kašikice mlevenog korijandera

Priprema:

      -Veče pre spremanja, pasulj preliti mlakom vodom i ostaviti da omekša. Sutradan procediti, preliti hladnom vodom i kuvati poklopljeno, dok sasvim ne omekša. Iseckati crni luk što sitnije i beli takođe, pa sve umešati u dobijeni "pire" od pasulja. Iseckati zemičke, preliti mlekom, pa nakon par minuta iscediti,dodati razmućena jaja, pa sve zajedno dodati u smesu od pasulja. Dodati so, biber i sitno seckan peršun po ukusu, korijander i na kraju prezle da se dobije glatka, ujednačena smesa. Oblikovati manje pljeskavice i pržiti u vrelom ulju sa obe strane dok ne dobiju rumenu boju.

PRIJATNO!

Caciki grčka salata

Caciki grčka salata

Sastojci:
  • 2 veća krastavca
  • 4 dl jogurta
  • 4 čena belog luka
  • mirođija
  • so
  • maslinovo ulje
  • beli biber
Priprema:
      - Oljuštiti krastavce, pa ih krupno narendati, posoliti i ostaviti da odstoje da puste vodu. Iscediti vodu iz krastavaca, pa dodati iseckani beli luk, mirođiju, ulje, jogurt i biber. Dobro izmešati i služiti.

PRIJATNO!

Rolat od mlevenog keksa i kokosa

Rolat od mlevenog keksa i kokosa


Sastojci:
  • 6 dl vode
  • 2 pudinga od vanile
  • 100 gr šećera
  • 100 gr mlevenog posnog keksa
  • 100 gr kokosa
  • 60 gr margarina
  • 50 gr čokolade


Priprema:

      - Skuvati puding prema uputstvu na kesici, ali na vodi sa 6 dl vode i 100 gr šećera. U topli puding dodati mleveni keks, kokos i margarin. Sjediniti masu i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati rastopljenu čokoladu. Na aluminijumsku foliju posuti kokos ili mleveni keks, pa na nju rastanjiti svetlu masu, preko staviti masu sa čokoladom i uviti pomoću folije u rolat. Ostaviti rolat na hladno da se stegne i ukrasiti po želji.

PRIJATNO!

Alva torta

Alva torta

Sastojci:
  • 300 gr posnog keksa
  • 1 dl soka od pomorandze
  • 400 gr šlaga
  • 6 dl kisele vode
  • 250 gr margarina
  • 300 gr alve
  • 200 gr žele bombona

Priprema:

     - Keks umakati u sok i ređati na dno tacne. Umutiti šlag sa kiselom vodom, pa odvojiti trećinu. U preostali šlag dodati umućen margarin, izdrobljenu alvu i sitno seckane žele bombone. Masu izmešati i sipati preko keksa. Preko toga ravnomerno naneti ostatak (trećinu) šlaga. Dekoracija po želji.

PRIJATNO!