Monday, October 14, 2013

Janina torta

Janina torta
Sastojci:
  • 7 jaja
  • 200 gr šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 gr brašna
  • 150 gr kokosa
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dl mleka
  • 1 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 7 dl mleka
  • 250 gr margarina
  • šlag



Priprema:
     -  Kora: Umutiti belanca, sa šećerom, dodati 1 kašiku sirćeta, 100 gr brašna,kokos i 1 prašak za peccivo. Pečenu koru preliti sa 2 dl vrelog zaslađenog mleka.
     - Fil: Umutiti žumanca sa pudingom i skuvati u 7 dl mleka. U ohlađenu smesu dodati 1 umućen margarin.
Dekoracija po želji.

PRIJATNO!

Žuta torta

Žuta torta
Sastojci:
  • 15 jaja
  • 24 kašike šećera
  • 6 kašika brašna
  • 15 kašika oraha
  • 0.5 l mleka
  • 100 gr pudinga od vanile
  • 200 gr šećera
  • 250 gr margarina
  • 100 gr želea

Priprema:
     - Kora: Ulupati 5 belanaca sa 8 kašika šećera, 2 žumanca, 2 kašike brašna i 5 kašika oraha. Ponoviti postupak 3 puta za 3 kore.
     - Fil: U mleko skuvati puding. Na pari skuvati 9 žumanaca sa 200 gr šećera. Sjediniti sa ohlađenim pudingom, dodati 1 umućen margarin i sitno seckan žele. Filovati kore.

Dekoracija po želji,najbolje šlagom.

PRIJATNO!

Kinezi

Kinezi
Sastojci:
  • 300 gr mlevenog mesa
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • kašikica soli
  • 3 čena belog luka
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • malo bibera
  • kašikica crvene slatke paprike
  • 5 kašika brašna
  • čaša hladne vode

Priprema:
     - Od navedenih sastojaka zamesiti ujednačenu smesu i ostaviti da odstoji pola sata. Promešati dobro, vaditi malom ili velikom kašikom,po želji, i peći u dubokom ulju.

PRIJATNO!




P.S. Naš predlog za dekoraciju:

Šah rolat

Šah rolat
Sastojci:
  • 10 jaja
  • 10 šoljica šećera
  • 2 šoljice mleka
  • 2 šoljice ulja
  • 10 šoljica brašna
  • 2 praška za pecivo
  • 1 kašika kakaoa
  • 400 gr šećera
  • 1 l mleka
  • 250 gr margarina
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 dl mleka
  • oblanda
Priprema:
     - I kora: Umutiti 5 belanaca sa 5 šoljica šećera, dodati 5 žumanca, 1 šoljicu mleka, 1 šoljicu ulja, 5 šoljica brašna i 1 prašak za pecivo.
     - II kora: Umutiti sve isto kao za prvu koru, samo još dodati 1 kašiku kakaoa.
Peći kore u nauljenom i brašnom posutom plehu.
     - Fil: Upržiti 400 gr šećera da nema grudvica, pa naliti jednu litru mleka. Kuvati dok se ne istopi šećer, pa dodati margarin. Kad se i on istopi u to kratko prokuvati umućena 2 pudinga sa 1 dl mleka.

Svaku koru iseći uzduž na 10 štangli. Svaku oblandu omekšati na važnoj krpi. Premazati filom(tanko) i ređati na početak oblande unakrst 2 bele i 2 crne kore. Kore spajati filom, pa oblandu sa korama uviti i rolat. Ponoviti postupak 5 puta.

Ovaj rolat može da se umota u alufoliju i zamrzne.

PRIJATNO! 

Slane rafaelo kuglice

Slane rafaelo kuglice

Sastojci:
  • 700-800 gr krompira
  • 3 kašike majoneza
  • 2 dl kisele pavlake
  • 200 gr sitno seckane šunke
  • 100 gr izrendanog kačkavalja
  • so
  • biber
  • malo vegete
  • pola kašičice seckanog peršuna




Priprema:
     - Oljuštiti krompir, obariti ga i kad je gotov ispasirati ga. Kada se krompir prohladi , dodati majonez, pavlaku, so, biber, vegetu, peršun i seckanu šunku. Dobro izmešati, sjediniti i od dobijene smese praviti kuglice koje se valjaju u rendan kačkavalj.

PRIJATNO!

Pirinač sa pečurkama

Pirinač sa pečurkama

Sastojci:
  • 250 gr integralnog pirinča
  • 500 gr pečuraka
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 dl ulja
  • so
  • biber
  • vegeta
  • peršun 
  • origano
  • kari


Priprema:
- Na zagrejanom ulju izdinstati sitno iseckan crni luk. Dodati sitno seckane pečurke i dinstati dok ne omekšaju pečurke. Pred kraj dinstanja dodati sve nabrojane začine po ukusu. U drugu šerpu staviti pirinač da se skuva. Kuvati dok zrna ne budu mekana. Sjediniti pirinač (sa sve vodom u kojoj se kuvao) i pečurke. U nauljenu tepsiju sipati masu, dodati čašu ili dve vode i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 90 minuta. Po potrebi dodavati vodu da ne ostane suvo. 

PRIJATNO!