Tuesday, May 12, 2015

punjeni paradajz iz mikrotalasne

PUNJENI PARADAJZ IZ MIKROTALASNE


Sastojci:
  • 4 paradajza
  • 75 gr. tunjevine
  • 75 gr. pirinca
  • 3 zelena lista od mladog crnog luka
  • 3 kasike majoneza
  • kora od pola limuna
  • so
  • biber
  • kackavalj
Priprema:
   Odseci gornji deo paradajza i izvaditi semenke pa ih okrenuti na papirni ubrus da se ocede od vode.Pirinac oprati i obariti pa isprati hladnom vodom.Pomesati pirinac,tunjevinu,sitno seckano lisce crnog luka,majonez,koru od limuna,so i biber.Smesom puniti paradajz,gore staviti po kockicu kackavalja i staviti u mikrotalasnu na najjace 2 minuta.

kolac od bundeve

KOLAC OD BUNDEVE


Sastojci:
  • 1,5 kg. bundeve
  • 1 solja secera
  • 3 jaja
  • 1/2 solje oraha
  • 1 solja mleka
  • 2 kasike putera
  • 1 solja mlevenog keksa
  • 1 kasikica cimeta
Priprema:
  Bundevu ocistiti,oljustiti,iseci na komadice i staviti sa malo vode da se skuva.Skuvanu bundevu ocediti i napraviti pire od nje.Dodati secer,mlevene orahe,zumanca,mleko,puter,mleveni keks i cimet i dobro sjediniti.Belanca posebno umutiti u cvrst sneg pa polako umesati u smesu.Sipati u okruglu podmazanu tepsiju i peci na 180 stepeni.
  

Sunday, May 10, 2015

posni medenjaci

POSNI MEDENJACI


Sastojci:
  • 3/4 solje meda
  • 3 solje brasna
  • 1 kasicica sode bikarbone
  • 1 solja tople vode
  • 1/2 solje ulja
  • prstohvat cimeta
Priprema:
  Rastopiti med u solji tople vode.Dodati ulje pa postepeno dodavati brasno koje je pomesano sa sodom bikarbonom i cimet.Mesati viljuskom dok moze pa zamesiti rukom testo.Izruciti testo na pobrasnjenu povrsinu i modlom vaditi medenjake.Peci u podmazanom plehu na 180 stepeni oko 25 minuta.

cokoladna torta bez brasna

COKOLADNA TORTA BEZ BRASNA


Sastojci:
  • 300 gr. crne cokolade 
  • 175 gr. putera
  • 2 kasicice ekstrata od vanile
  • 5 jaja
  • 225 gr. smedjeg secera
  • 6 kasika pavlake
  • voce za dekoraciju
Priprema:
  Otopiti na pari cokoladu i puter.Skloniti i dodati ekstrat vanile.Dobro umutiti jaja i secer pa staviti i pavlaku.Pomesati sa cokoladom i sjediniti.U okruglu manju tepsiju staviti pek-papir i sipati smesu za tortu.Peci na 180 stepeni oko 45 minuta.Gotovu tortu ukrasiti i posluziti sa vocem (jagoge,maline...)