Saturday, January 31, 2015

spagete sa pecurkama

SPAGETE SA PECURKAMA


Sastojci:
  • 500 gr. spageta
  • 2 glavice crnog luka
  • 500 gr. pecurki
  • 5 dl. soka od paradajza
  • so
  • ulje
  • vegeta
  • 1 varjaca brasna


Priprema:
   Skuvati spagete sa malo ulja i soli.Sitno iseckati luk i dinstati na malo ulja i vode.Kada luk omeksa dodati iseckane pecurke i kratko dinstati.Naliti paradajz,posoliti,staviti vegetu i jednu varjacu brasna.Moze i bez brasna ali ce biti malo redje.Ja stavim i kasicicu secera zbog paradajza,ali ne mora.Procediti spagete,isprati hladnom vodom i servirati sa prelivom.


PRIJATNO!

lazna kesten torta

LAZNA KESTEN TORTA


Sastojci:
  • 1 kg. belog krompira
  • 150 gr. margarina
  • 300 gr. mlevene plazme
  • 200 gr. mlevenih oraha
  • secer
  • rum
  • 2 dl. slatke pavlake


Priprema:
  Ocistiti krompir i iseci na kockice pa obariti.Obareni krompir ispasirati sa margarinom,dodati plazmu,orahe,secer po ukusu i rum.Staviti ruma koliko odgovara vasem ukusu.Oblikovati tortu i celu premazati umucenom slatkom pavlakom.

PRIJATNO!

Friday, January 30, 2015

kuglice od suvih sljiva i badema

KUGLICE OD SUVIH SLJIVA I BADEMA


Sastojci:
  • 200 gr. suvih sljiva
  • 100 gr. suvog grozdja
  • 100 gr. oraha
  • 100 gr. pecenog neslanog kikirikija
  • 1 kasika meda
  • 50 gr. psenicnih klica
  • 50 gr. mlevenog badema

Priprema:
  Suve sljive i suvo grozdje samleti na masini za meso.Orahe i kikiriki samleti i pomesati sa suvim vocem.Dodati med i psenicne klice.Dobro izmesati masu i praviti kuglice>Valjati ih u mleveni badem koji je malo prepecen.

PRIJATNO!

pasulj sa suvim rebarcima

PASULJ SA SUVIM REBARCIMA


Sastojci:
  • 300 gr. pasulja
  • 500 gr. suvih rebarca
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 veza zeleni(sargarepa,paskanat,persun)
  • ulje
  • brasno
  • aleva paprika
  • beli luk
  • so
  • vegeta

Priprema:
  Prokuvati pasulj oko 15 minuta pa baciti prvu vodu.U serpu staviti pasulj,sitno seckan crni luk,rebarca i ociscenu zelen i naliti vodom.Posoliti po ukusu(paziti na kolicinu jer je suvo meso slano).Kuvati dok zrna i rebarca nisu gotovi.Napraviti zaprsku od malo ulja i 3-4 varjace brasna.Malo proprziti,staviti beli luk(ja koristim granule),staviti alevu papriku i odmah skloniti sa vatre.Sipati u pasulj,staviti malo vegete i kuvati jos 10 minuta uz mesanje da zaprska ne bi zagorela.Posluziti sa salatom od slatkog kupusa ili zelenom salatom.

PRIJATNO!

sladak kupus sa ovcetinom

SLADAK KUPUS SA OVCETINOM


Sastojci:
  • 1 glavica kupusa
  • 1 glavica crnog luka
  • 3-4 sargarepe
  • 300 gr ovcetine
  • beli luk
  • ulje
  • brasno
  • aleva paprika
  • so
  • vegeta
  • bosiljak
  • biber


Priprema:
  Iseckati sitno kupus i crni luk.Na malo vode i ulja izdinstati luk pa dodati seckani kupus i sargarepu seckanu na kolutove.Ovcetinu iseci na kocke pa ubaciti u kupus.Posoliti i staviti beli luk u granulama,i malo suvog bosiljka.Kuvati  dok ovcetina nije gotova a kupus mek.Napraviti hladnu zaprsku,umutiti 2 varjace brasna i alevu papriku sa malo vode i sipati u kupus.Zaciniti vegetom i sa malo bibera i kuvati jos 10 minuta uz mesanje.

PRIJATNO!

Thursday, January 29, 2015

torta srneca ledja

TORTA SRNECA LEDJA


Sastojci:
  kora:
  • 150 gr. margarina
  • 150 gr. secera
  • 6 jaja
  • 100 gr. cokolade
  • 150 gr. mlevenih oraha
  • 150 gr. brasna
fil:
  • pekmez
  • 200 gr. secera
  • 150 gr. margarina
  • sok od jednog limuna
glazura:
  • 150 gr. secera
  • 1 dl. vode
  • 100 gr. cokolade
  • 20 gr. margarina
Priprema:
  Umutiti margarin sa secerom pa dodavati jdno po jedno zumance dok se ne dobije krem.Narendati cokoladu i pomesati sa orasima i brasnom i u to lagano dodavati krem od margarina.Na kraju umesati i belanca umucena u cvrst sneg i lagano sjediniti.Peci koru u podmazanom,duguljastom plehu.Pecenu koru preseci na pola i premazati pekmezom .Za fil umutiti margarn sa secerom i staviti sok od limuna.Premazati preko pekmeza.Za glazuru kuvati secer sa vodom da se dobije gust sirup.Cokoladu i margarin mesati da postane glatko pa kasiku po kasiku stavljati u mlak sirup.Premazati tortu.

PRIJATNO!

pancerote

PANCEROTE


Sastojci:
  • 800 gr. brasna
  • 1 svez kvasac
  • 2 dl. mleka
  • 2 dl. ulja+za pecenje
  • 1 kasicica secera
  • 2 kasicice soli
 za fil:
  •  300 gr. salame
  • 200 gr. kecapa
Priprema:
  Staviti kvasac sa kasicicom secera u toplo mleko da nadodje.U ciniju sipati brasno,ulje i so.Dodati kvasac i mlake vode po potrebi i zamasiti mekse testo.Ostaviti pokriveno na toplom da naraste.Od teste praviti vece loptice.Za fil iseckati sitno salamu ili narendati i pomesati sa kecapom.Svaku razviti oklagijom na krug velicine manjeg tanjira i filovati.Preklopiti testo i peci u vrelom ulju.

PRIJATNO!



Wednesday, January 28, 2015

kocke od suvog voca

KOCKE OD SUVOG VOCA


Sastojci:
  • 100 gr. suvih sljiva
  • 100 gr. suvih smokva
  • 100 gr. oraha
  • 100 gr. suvih urmi
  • 100 gr. suvog grozdja
  • 400 gr. secera
  • 1 vanil secer


Priprema:
  Osim malo oraha i smokvi,svo voce sitno iseckati.Smokve i orahe koji su ostali samleti.Pomesati u ciniji voce.Od secera,vanil secera i malo vode skuvati sirup pa sa njim zamesiti voce.Seci na kocke i ostaviti da se osuse.

PRIJATNO!

Tuesday, January 27, 2015

karadjordjeve snicle

KARADJORDJEVE SNICLE


Sastojci:
  • 1 kg. svinjskih snicli
  • 300 gr. kackavalja
  • 300 gr. sunkarice
  • 3 jaja
  • brasno
  • prezle
  • so
  • ulje

Priprema:
  Izlupati vece snicle da budu sto tanje i posoliti.Na svaku sniclu staviti list kackavalja i parce sunkarice.Uviti sniclu pa je ili usiti ili spojiti cackalicama.Svaku sniclu valjati u brasno, u jaja pa u prezle i peci na vrelom ulju na tisoj vatri.Pre sluzenja skinuti cackalice.Po zelji preliti kajmakom.

PRIJATNO!

kiflice sa pivom

KIFLICE SA PIVOM


Sastojci:
  • 1 kg. brasna
  • 3 dl. ulja
  • 4 dl. piva
  • 1 pzp
  • secer


Priprema:
   Umesiti testo od brasna,ulja,piva i praska zaq pecivo.Uviti testo u najlon kesu i ostaviti oko pola sata u frizideru.Izavaditi testo,kidati male komade i praviti kiflice.Slagati u podmazan pleh i peci na 180 stepeni da ostanu bele.Vruce kiflice valjati u secer.

Monday, January 26, 2015

slane perece

SLANE PERECE


Sastojci:
  • 1 kg. brasna
  • 250 gr. margarina
  • 1 dl. ulja
  • 1 svez kvasac
  • 2,5 dl. mleka
  • 2 kasicice soli
  • 2 kasicice secera
za preliv:
   3 kasike brasna 
   2 kasike soli
   mlaka voda



Priprema:
   Podici kvasac u toplom mleku sa secerom.U brasno sipati kvasac,ulje,izmucen margarin ,so i mlake vode i zamesiti glatko,meko testo.Staviti na toplo da naraste.Od testa kidati male komade,praviti "valjke" pa od tri komada praviti pletenicu..Redjati u podmazan pleh.Umutiti brasno i so sa malo mlake vode i prelivati perece.Peci na 180 stepeni.

PRIJATNO!

Sunday, January 25, 2015

gurabije

GURABIJE


Sastojci:
  • 350 gr. brasna
  • 1 vanil secer
  • 100 gr. mlevenih badema
  • 150 gr. masti
  • 100 gr. prah secera
  • sok od jednog lmuna

Priprema:
  Umesiti glatko testo od brasna,vanil secera,mlevenih badema,masti,prah secera i soka od limuna.Razvuci testo i praviti kiflice.Stavljati u pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 200 stepeni da kiflice ostanu bele.Vruce valjati u secer u prahu.

PRIJATNO!

kroasani

KROASANI

Sastojci:
  • 2,5 dl. mleka
  • 2 dl. vode
  • 1 svez kvasac
  • 1 kasika secera
  • 1 kasika soli
  • 3 kasike ulja
  • brasno 
  • 250 gr. margarina
  • 2 zumanceta
Priprema:
  Staviti kvasac da se podigne u toplom mleku.Zamesiti testo od kvasca,mlake vode,soli,secera,ulja i brasna da testo bude meko.Podeliti na 8 jufki(loptica).Svaku razviti na velicinu tanjira pa narendati 1/7 margarina.Ponavljati postupak dok se ne upotrebe sve loptice,a na gornju ne stavljati margarin.Rastanjiti sto veci krug i iseci na 32 dela.Uvijati kroasane,redjati u podmazan pleh i mazati zumancetom.Ostaviti pokriveno da stoji 2 sata na toplom.Peci na 180 stepeni.Kroasani se mogu puniti raznim nadevema ili prelivati cokoladom.

PRIJATNO!