Grčka baklava
Sastojci:
- 1 kg kora
- 4 čaše seckanih oraha
- 250 gr margarina
- 6 jaja
- 6 kašika griza
- 1 l mleka
- 1 limun
- 1 kg šećera
- 20 kašika šećera
- 100 gr suvog grožđa
- 2 vanil šećera
- 2 čaše vode
Priprema:
- Jaja umutiti sa grizom, a mleko staviti da provri sa 20 kašika šećera i suvim grožđem, pa lagano sipati umućena jaja i griz, svo vreme mešajući. Kada se krem ohladi dodati orahe. Svaku koru poprskati sa malo ulja, a svaku treću pri krajevima mazati filom i urolati, pa tako urlano seći na kocke i ređati u pleh. Otopiti margarin i preliti preko baklave. Peći na 200 stepeni dok blago ne porumeni, pa smanjiti na 150 i peći do sat i po. Hladnu baklavu preliti mlakim šerbetom od 1 kg šećera, vode, kriške limuna i vanil šećera.
PRIJATNO!
No comments:
Post a Comment