Wednesday, November 13, 2013

Grčka baklava

Grčka baklava

Sastojci:

  • 1 kg kora
  • 4 čaše seckanih oraha
  • 250 gr margarina
  • 6 jaja
  • 6 kašika griza
  • 1 l mleka
  • 1 limun
  • 1 kg šećera
  • 20 kašika šećera
  • 100 gr suvog grožđa
  • 2 vanil šećera
  • 2 čaše vode
Priprema:

     - Jaja umutiti sa grizom, a mleko staviti da provri sa 20 kašika šećera i suvim grožđem, pa lagano sipati umućena jaja i griz, svo vreme mešajući. Kada se krem ohladi dodati orahe. Svaku koru poprskati sa malo ulja, a svaku treću pri krajevima mazati filom i urolati, pa tako urlano seći na kocke i ređati u pleh. Otopiti margarin i preliti preko baklave. Peći na 200 stepeni dok blago ne porumeni, pa smanjiti na 150 i peći do sat i po. Hladnu baklavu preliti mlakim šerbetom od 1 kg šećera, vode, kriške limuna i vanil šećera.

PRIJATNO!

No comments:

Post a Comment