Monday, November 18, 2013

Američka pita

Američka pita

Sastojci:
    
    Testo:
  • 400 gr brašna
  • 5 kašika šećera
  • 200 gr putera
  • kašika kisele pavlake
  • 4 žumanca
  • 1 kašikica cimeta
  • 1 kašikica soli
  • 2 limuna-kora
    Fil:
  • 1.200 gr jabuka
  • 125 gr šećera
  • 2 kašike cimeta
  • 1 kašikica muskatnog oraščića
  • sok od 2 limuna
Priprema:

     - Umutiti brašno, šećer, so, cimet i narendanu koru od limuna. Dodati puter(hladan) narezan na listiće i sve dobro izgnječiti rukom. Dodati pavlaku i žumance, pa sve dobro izmešati. Ovo razviti do 1 cm debljine, zamotati u foliju i staviti da se hladi 2 sata. Za to vreme iseckati jabuke na kockice. U veću posudu naliti 1 dl vode preko jabuka i posuti šećerom. Dodati sok od limuna, oraščiće i cimet, pa kuvati dok se jabuke ne raspadnu, a voda ispari. Dve trećine ohlađenog testa razviti i obložiti njime kompletnu unutrašnjost pleha tako da malo testa viri preko ivica. Viljuškom izbockati dno testa i sipati fil od jabuka. Ostatak testa razviti kao oblik posude za pečenje i njime poklopiti jabuke i posudu. Peći do 40 minuta na 200 stepeni.

PRIJATNO!

No comments:

Post a Comment