Američka pita
Sastojci:
- 400 gr brašna
- 5 kašika šećera
- 200 gr putera
- kašika kisele pavlake
- 4 žumanca
- 1 kašikica cimeta
- 1 kašikica soli
- 2 limuna-kora
Fil:
- 1.200 gr jabuka
- 125 gr šećera
- 2 kašike cimeta
- 1 kašikica muskatnog oraščića
- sok od 2 limuna
Priprema:
- Umutiti brašno, šećer, so, cimet i narendanu koru od limuna. Dodati puter(hladan) narezan na listiće i sve dobro izgnječiti rukom. Dodati pavlaku i žumance, pa sve dobro izmešati. Ovo razviti do 1 cm debljine, zamotati u foliju i staviti da se hladi 2 sata. Za to vreme iseckati jabuke na kockice. U veću posudu naliti 1 dl vode preko jabuka i posuti šećerom. Dodati sok od limuna, oraščiće i cimet, pa kuvati dok se jabuke ne raspadnu, a voda ispari. Dve trećine ohlađenog testa razviti i obložiti njime kompletnu unutrašnjost pleha tako da malo testa viri preko ivica. Viljuškom izbockati dno testa i sipati fil od jabuka. Ostatak testa razviti kao oblik posude za pečenje i njime poklopiti jabuke i posudu. Peći do 40 minuta na 200 stepeni.
PRIJATNO!
No comments:
Post a Comment