Friday, December 19, 2014

turska baklava

TURSKA BAKLAVA


Sastojci:
za testo:
  • 500 gr. brasna
  • 1 jaje
  • solja mleka
  • 50 gr. putera
  • prstohvat soli
za fil:
  • 300 gr. oraha
  • 300 gr. secera u prahu
  • 1 kasicica cimeta
za sirup:
  • 1 solja secera 
  • 1 solja vode
  • malo soka od limuna
za mazanje testa:
  • 200 gr putera
  • 1 zumance
Priprema:
Zamesiti testo od brasna,jajeta,mleka,otopljenog putera i soli.Testo treba da bude glatko i meko.Ostaviti testo da odmori 30 minuta.Samleti orahe na krupnije i pomesati sa secerom i cimetom.Kada se testo odmori pravite male kuglice(oko 20).Uzeti kuglicu,rastanjiti i premazati otopljenim puterom.3/4 testa posuti orasima pa uz pomoc debljeg stapica ili olovke umotati testo.Izvuci stapic i prstima zatvoriti krajeve.Ponoviti postupak dok ne uradite sve kuglice.Poredjati u podmazan pleh,premazati zumancetom pomesanim sa kasikom vode i staviti da se pece.Peci na 200 stepeni 15 minuta pa smanjiti na 160 stepeni,izvaditi baklavu,premazati puterom pa peci oko 50 minuta.Skuvati sirup od secera i vode,dodati sok od limuna po ukusu pa preliti toplu baklavu hladnim sirupom.

PRIJATNO!

No comments:

Post a Comment